Hvordan skriver man en kronik? En guide til dig

Af Rebecca Rasmussen 27-10-2023
Hvordan skriver man en kronik? En guide til dig

Har du nogensinde overvejet at sætte dine tanker og meninger på skrift? At formidle dine perspektiver om aktuelle begivenheder eller samfundsforhold på en måde, der kan fange folks opmærksomhed og inspirere til refleksion? Hvis svaret er ja, så er kunsten at skrive en kronik noget, du bør overveje. Når man skriver en kronik, bidrager man med en stemme i samfundsdebatten, og at skrive en kronik er en fremragende måde at dele sine synspunkter på en platform, der når ud til andre.

Men hvordan går man egentlig i gang med at skrive en kronik? Hvad er nøglerne til at skabe en tankevækkende og overbevisende tekst, der vil fange læsernes interesse? Dette indlæg vil tage dig igennem trinene i at skrive en vellykket kronik, trin for trin. Fra valget af et relevant emne til formuleringen af stærke argumenter og en god konklusion. Vi giver dig også en guide til, hvordan du kan analysere en kronik. 

Hvis du vil have ekstra lektiehjælp i dansk, kan du kontakte os hos GoTutor, så står vi klar til at hjælpe dig.



Hvad er en kronik?

En kronik er en form for artikel, som giver forfatteren frie tøjler til at skrive om et emne. En kronik hører under den genre af artikler, der hedder opinionsartikler, hvor skribenten kan skrive om egne holdninger og pointer.

Opinionsartikler er derfor i høj grad subjektive. "Opinion" betyder holdning, og derfor skal forfatteren sørge for, at holdningen er klar og tydelig gennem hele artiklen, da denne slags artikel har til formål at overbevise, provokere eller opildne til debat.



Hvad indeholder en kronik?

En kronik er lang, og når du skriver en kronik, skal du huske at beskrive det pågældende emne fra flere forskellige vinkler. Du skal også inddrage pointer som både argumenterer for og imod. En kronik kan indeholde: redegørelse, analyse og diskussion.

En kronik er altså en personlig artikel, der offentliggøres i aviser, tidsskrifter eller på internettet. Formålet med en kronik er at præsentere sit synspunkt og analysere eller kommentere på aktuelle emner, samfundsforhold eller begivenheder, typisk fra hverdagen. Kronikken kan være forfatterens personlige refleksioner, men den er også ofte baseret på fakta, forskning eller erfaringer.

Kronikken adskiller sig fra nyhedsartiklen ved at have en mere subjektiv karakter, da forfatteren udtrykker sin egen holdning og perspektiv på emnet. Den kan også adskille sig fra essays ved at være skrevet i en mere tilgængelig, journalistisk stil. Kronikker er almindelige i mediebranchen og bruges til at engagere læsere, udbrede idéer og bidrage til samfundsdebatten.

I en kronik forventes det, at forfatteren klart og præcist udtrykker sit synspunkt, bruger relevante eksempler eller argumenter for at understøtte det og ofte drøfter modargumenter eller alternative perspektiver. Kronikken er en vigtig del af medieudgivelser, da den giver forfattere en platform til at dele sine tanker og meninger om emner, der kan være af samfundsmæssig betydning.



Hvordan skriver jeg en god kronik?

Når du skal skrive en kronik, er det altid en god idé at starte med at tænke over, hvilken fremstillingsform du skal benytte dig af. Dernæst er det en god idé at tænke over kompositionen i din artikel. 

At skrive en god kronik kræver altså god planlægning og overvejelse. Her er nogle trin, der kan hjælpe dig med at skrive en vellykket kronik:

  • Vælg et relevant emne:
    Vælg et emne, der er aktuelt, interessant og relevant for både dig og din målgruppe. Dette kan være et samfundsproblem, en begivenhed, en trend eller noget, du er passioneret omkring.

  • Argumentér for dit synspunkt:
    Afgør, hvad dit synspunkt eller din holdning til emnet er. Hvad vil du formidle til dine læsere? Dit synspunkt skal være klart og tydeligt fra begyndelsen af. Her er det en god idé at bruge Toulmins argumentationsmodel til at argumentere korrekt.

  • Forskning og indsamling af information:
    Indsaml relevant information, fakta og eksempler, der støtter dit synspunkt. Brug troværdige kilder, og sørg for at citere dem korrekt.

  • Strukturér din kronik:
    En typisk kronikstruktur omfatter en indledning, hvor du præsenterer emnet, dit synspunkt og eventuelt hvorfor emnet er vigtigt. Herefter følger hoveddelen, hvor du præsenterer dine argumenter og begrundelser. Afslut med en konklusion, hvor du opsummerer dine vigtigste pointer og måske opfordrer læserne til at tænke over emnet eller tage handling.

  • Godt og og fængende sprogbrug:
    Brug et klart og forståeligt sprog. Undgå overflødige beskrivelser eller komplekse sætninger, medmindre din målgruppe er specialiseret. Vær kortfattet og undgå gentagelser.

    For at opnå et fængende og interessant sprog kan du med fordel benytte dig af forskellige sproglige virkemidler og stilistiske virkemidler, da de ord, som du vælger at skrive, kan have utrolig stor magt og kan påvirke læseren. Benyt dig også af appelformer til at gavne dine argumenter. Gør eventuelt dit sprog mere kreativt og interessant for læseren ved at bruge billedsprog, metaforer og ordsprog.

  • Engagerende begyndelse:
    Start din kronik med en fængende overskrift eller åbningssætning, der fanger læsernes opmærksomhed og giver dem en grund til at fortsætte med at læse.

  • Velovervejet artikellayout:
    Brug konkrete eksempler og illustrationer til at underbygge dine argumenter. Dette gør din kronik mere overbevisende og letforståelig. Opbyg din artikel, så den er overskuelig.

  • Overvej og beskriv modargumenter:
    Diskuter eventuelle modargumenter eller alternative perspektiver på emnet. Dette viser, at du forstår kompleksiteten og er i stand til at imødegå andre synspunkter.

  • Afslut med en stærk konklusion:
    I din konklusion skal du opsummere dine vigtigste pointer og tydeligt redegøre for dit synspunkt. Afslut med en tankevækkende bemærkning eller en opfordring til handling.



Hvordan analyserer jeg en kronik?

  • Kronikkens titel:
    Start med at koncentrere dig om kronikkens titel. Beskriv, hvem der har skrevet den, og hvilken avis artiklen er trykt i. Herefter kan du skrive et resumé af kronikken, så du viser, at du har et overblik over hvad den handler om.

  • Gå i dybden med indholdet i kronikken:
    Gå i dybden med selve emnet, der diskuteres i kronikken. Overvej her, hvem der tiltænkes at være modtageren, og hvad formålet med kronikken er. Er formålet med kronikken at få læseren til at indtage en særlig holdning? Gå i dybden med målgruppen. Er kronikken henvendt til en bestemt aldersgruppe, minoritet eller et bestemt køn?

  • Analyser på selve argumentationen:
    Nu kan du fokusere på de argumenter, der fremgår af artiklen. Hvilke synspunkter og pointer præsenteres der? På hvilke måder forsøger forfatteren at overbevise læseren? Gøres der brug af appelformer? Du kan også analysere sprogbrugen: de sproglige og stilistiske virkemidler og om sproget er korrekt formuleret i forhold til den tiltænkte målgruppe.

  • Kronikkens formål og budskab:
    Hvad er kronikkens overordnede budskab? Her kan du komme ind på, om der er argumenter og synspunkter, som forfatteren måske har undladt at beskrive for at fremme budskabet.

  • Konklusion og troværdighed:
    Kom ind på, hvad kronikkens konklusion er. Synes du, at kronikken har opnået at belyse emnet fra forskellige vinkler? Er kronikken overordnet skrevet på en måde, der virker troværdig og overbevisende?



Andre opinionsartikler:

Mød forfatteren:

Billede af

Hej jeg hedder Rebecca og jeg skriver artikler her på GoTutors hjemmeside. Til dagligt læser jeg en kandidat i sprogpyskologi, og jeg har en bachelor i kommunikation og psykologi. Jeg interesserer mig for strategisk formidling og psykologiske emner, og jeg håber at i kan få ny viden og gode råd fra mine indlæg!

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Hovedsætninger og ledsætninger
Hovedsætninger og ledsætninger

Du har nok hørt om hovedsætninger og ledsætninger i danskundervisningen, sammen med grundled og udsa...

Cathrine Noer Hjorth 08-11-2022
Kunsten at lege med sprog: Stilistiske Virkemidler i fokus
Kunsten at lege med sprog: Stilistiske Virkemidler i fokus

Er du stødt på begrebet stilistiske virkemidler, men er ikke helt sikker på, hvad det dækker over? I...

Vár Haraldsen 29-09-2023
Forstå substantiver (navneord) i det danske sprog
Forstå substantiver (navneord) i det danske sprog

Du kender allerede substantiver, for din hverdag er nemlig fyldt med dem! Du har måske en fodbold, e...

Elisabeth Lysholm Olsen 12-10-2022
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90