Lær hvordan du skriver en erindring

Af Rebecca Rasmussen 27-10-2023
Lær hvordan du skriver en erindring

Hvad gør en erindring til en erindring? Vi har alle hørt vores forældre eller bedsteforældre fortælle historier fra dengang, de var unge eller dengang, de mødte hinanden. Men hvordan skriver man en god erindring? Læs med her, og lær alt du skal vide om erindringer, og om hvordan man bedst skriver sådan nogle. Har du brug for ekstra lektiehjælp i dansk, så står vi klar til at hjælpe dig hos GoTutor.Hvad er en erindring?

En erindring er en personlig fortælling, ofte i skriftlig form, der indeholder minder, oplevelser, begivenheder og refleksioner fra en persons liv. Det er en måde at huske og dele vigtige øjeblikke og erfaringer, der har formet ens liv. Erindringer kan variere i form og indhold, men de har til formål at give læseren eller publikum et indblik i forfatterens liv og tanker.

Erindringer kan beskrive forskellige perioder af en persons liv, fra barndommen til voksenlivet, og de kan fokusere på en bred vifte af emner, herunder familie, venskaber, kærlighed, tab, en sommerferie eller personlig udvikling. Ofte indeholder erindringer personlige refleksioner om, hvordan disse oplevelser har påvirket forfatteren og formet ens værdier og holdninger.

Erindringer kan se ud på mange forskellige måder. En erindring kan eksempelvis skrives som en bog, en e-bog, en artikel, et brev, et blogindlæg eller en erindring kan endda tage form af mundtlige fortællinger. Erindringsgenren giver forfatteren mulighed for at dele livshistorier og indsigter, og de kan også tjene som en måde at bevare og dokumentere personlige minder.

Erindringer er en vigtig genre inden for skrivning og litteratur, da de hjælper med at opretholde og formidle personlig og kulturel historie og give læsere mulighed for at forstå, identificere sig med og lære af andres livserfaringer.Hvad betyder at erindre?

At erindre betyder at huske eller bringe minder om tidligere begivenheder eller oplevelser til ens bevidsthed. Det er en handling, hvor en person trækker på sin hukommelse for at genkalde noget, der er sket i fortiden. At erindre noget kan være en vigtig kognitiv funktion, da erindringer tillader mennesker at lære af tidligere erfaringer, opretholde personlige historier og forstå forbindelsen mellem fortiden og nutiden. Vi kan eksempelvis bruge vores erindringer fra fortiden til at trække på tidligere viden og erfaringer og anvende dem til at træffe bedre beslutninger i fremtiden.Hvordan skriver man en erindring?

Her er en grundlæggende vejledning til at skrive en erindring, og hvad den generelt skal indeholde:

 • Overvej formål og målgruppe:
  Før du begynder at skrive, skal du tænke over, hvorfor du ønsker at skrive erindringen, og hvem den er henvendt til. Er den til dig selv som en form for terapi og selvrefleksion? Er det for at dele dine oplevelser med familie og venner? Eller er det til en skoleopgave? Spørg også dig selv, hvilken hensigt du har med erindringen. Er formålet at underholde? At gøre nogen klogere? At overbevise nogen? Eller er formålet at give læseren noget at reflektere over?

 • Planlægning og struktur:
  Start med at lave en grov plan for erindringen. Overvej, hvilke perioder eller begivenheder i dit liv du vil fokusere på. Overvej en passende komposition for din erindring. Det kan være kronologisk, emnebaseret eller endda en blanding af begge. Tænk også over fortællertype, når du skriver erindringen. Erindringer er skrevet i førstepersonsfortæller. Derfor kan du lade din personlige stemme skinne igennem i din erindring. Giv læseren mulighed for at forstå, hvem du er som person.

Det er også vigtigt at kende til fremstillingsformer, når du skriver din erindring. De forskellige fremstillingsformer er: 

 • Fortælle

 • Berette

 • Beskrive

 • Forklare

 • Instruere

 • Argumentere

 • Reflektere

De fleste erindringer bruger den berettende fremstillingsform, da erindringer beretter om noget fra den virkelige verden.

 • Introduktion og indledning:
  Begynd med en fængende introduktion, der fanger læserens opmærksomhed. Dette kan være in medias res, et citat eller en beskrivelse af en begivenhed.

 • Hoveddel:
  I hoveddelen af erindringen beskriver du dine oplevelser og minder. Fortæl historier, inkluder detaljer og brug beskrivende sprog for at gøre det levende.
  Du kan beskrive mennesker, steder og begivenheder, der har påvirket dit liv.
  Brug dine personlige følelser og refleksioner for at give dybde til din erindring.

 • Konklusion:
  Afslut erindringen med en konklusion, der opsummerer de vigtigste temaer eller læring fra dine oplevelser. Overvej at dele dine tanker om, hvordan dine oplevelser har formet dig som person.

 • Sprogbrug og virkemidler:
  Brug beskrivende sprog og detaljer for at gøre dine erindringer mere levende og indfange læserens opmærksomhed. Du kan her inddrage sproglige virkemidler, stilistiske virkemidler, billedsprog og symbolik.

 • Grammatik:
  Gennemgå din erindring omhyggeligt for grammatiske fejl, stavefejl og klarhed. Det er desuden godt at have styr på kommareglerne, for at din erindring spiller! Vurder omfanget af erindringen. Nogle kan være lange, mens andre kan være kortere og mere fokuseret.

 • Tilføjelse af billeder og dokumentation:
  Hvis det er relevant, kan du overveje at inkludere fotografier, breve eller dokumenter, der relaterer sig til de begivenheder, du beskriver.Inspiration til erindringer, som du kan skrive om:

En erindring skal indeholde personlige oplevelser, minder og refleksioner fra dit liv. Her er en liste over elementer, som en typisk erindring kan indeholde:

 • Begivenheder og oplevelser:
  Beskriv de centrale begivenheder, situationer og oplevelser, du ønsker at dele. Dette kan omfatte barndomsminder, venskaber, sommerferie, uddannelse eller andre højdepunkter.

 • Mennesker:
  Introducer de mennesker, der har haft en betydningsfuld rolle i dit liv. Du kan eksempelvis skrive om dit forhold til dine forældre: Har du eksempelvis oplevet en skilsmisse? Du kan skrive om forholdet til din far eller mor i din barndom. Er der nogle særlige begivenheder, du kan trække på? Du kan også skrive om specifikke minder med dine søskende eller andre vigtige personer som eksempelvis venner, undervisere eller kærester.

 • Steder:
  Beskriv de steder, der har haft betydning for dine oplevelser, som dit hjem, din hjemby, steder du har besøgt, eller steder, der har haft en følelsesmæssig betydning for dig.

 • Datoer og tidspunkter:
  Giv læseren en tidsmæssig sammenhæng ved at inkludere datoer, årstider og tidsrammer for de begivenheder, du beskriver. Du kan eksempelvis skrive om din folkeskoletid eller gymnasietid.

 • Følelser og refleksioner:
  Dyk dybere ind i dine følelser og tanker i forbindelse med begivenhederne. Hvordan følte du dig på det tidspunkt, og hvordan ser du tilbage på det nu? Dette tilføjer dybde til din erindring.

 • Dialog og citater:
  Hvis du husker specifikke samtaler, citater eller anekdoter, der er relevante for dine erindringer, kan du inkludere dem for at give liv til dine historier.

 • Læring og værdifulde indsigter:
  Del den læring, du har fået fra dine oplevelser. Har disse erindringer formet din personlighed, værdier og holdninger?

 • Titel:
  Vælg en passende titel, der fanger essensen af din erindring og tiltrækker læserens interesse.

Du er nu forhåbentligt blevet klogere på, hvad en erindring er for noget, og du har fået en forståelse for, hvordan du skriver sådan en. Erindringsgenren giver dig frihed til at tilpasse indholdet til dine egne mål og formål. 

God skrivelyst!

Mød forfatteren:

Billede af

Hej jeg hedder Rebecca og jeg skriver artikler her på GoTutors hjemmeside. Til dagligt læser jeg en kandidat i sprogpyskologi, og jeg har en bachelor i kommunikation og psykologi. Jeg interesserer mig for strategisk formidling og psykologiske emner, og jeg håber at i kan få ny viden og gode råd fra mine indlæg!

Søger du privat lektiehjælp?

 • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

 • Mange års erfaring og en del af Egmont

 • Trænede og uddannede undervisere

 • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Hovedsætninger og ledsætninger
Hovedsætninger og ledsætninger

Du har nok hørt om hovedsætninger og ledsætninger i danskundervisningen, sammen med grundled og udsa...

Cathrine Noer Hjorth 08-11-2022
Kunsten at lege med sprog: Stilistiske Virkemidler i fokus
Kunsten at lege med sprog: Stilistiske Virkemidler i fokus

Er du stødt på begrebet stilistiske virkemidler, men er ikke helt sikker på, hvad det dækker over? I...

Vár Haraldsen 29-09-2023
Forstå substantiver (navneord) i det danske sprog
Forstå substantiver (navneord) i det danske sprog

Du kender allerede substantiver, for din hverdag er nemlig fyldt med dem! Du har måske en fodbold, e...

Elisabeth Lysholm Olsen 12-10-2022
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90