Far-barn-relationen: Derfor er relationen mellem fædre og børn vigtig for børns trivsel

Af Rebecca Rasmussen 20-09-2023
Far-barn-relationen: Derfor er relationen mellem fædre og børn vigtig for børns trivsel

Børns relation til far kan være kompleks. Før i tiden var det primært moderen, der stod for at yde omsorg og for at opdrage børnene i hjemmet. Men vi ser en god udvikling i Danmark, hvor undersøgelser viser, at fædre bruger mere tid på deres børn nu end nogensinde før.

Det er faktisk en global tendens, hvor tal viser, at fædre på et internationalt plan bruger tre gange så meget tid på deres børn i dag end for 50 år siden. Læs med her, og lær hvorfor relationen mellem fædre og børn er vigtig for børns trivsel.Hvilken betydning har faderrollen for børn?

Undersøgelser viser, at fædres betydning for børns udvikling er stor, helt fra fødslen, til senere i livet. Helt tidligt i barnets liv er fars evne til at lege med barnet med til at styrke tilknytningen mellem far og barn. Fædres tilknytningsstile har altså væsentlig betydning for far og barns relationsopbygning.

Mentalisering er især vigtigt for relationen mellem far og barn i den tidlige tilknytning. Undersøgelser viser, at fædres evne til at mentalisere, når de interagere med deres børn, har en enorm betydning for far-barn-relationen.

At have en far, der yder omsorg for barnet kan blandt andet betyde, at barnet får:

 • Bedre uddannelseschancer
  Fædre har stor indflydelse på børns chancer for at gennemføre en uddannelse, viser forskning. Det er blevet bevist, at fædres højtlæsning øger børns sproglige egenskaber og uddannelsesmuligheder. Derudover menes det at fædre, der er involverede og nærværende i deres børns liv, giver børn bedre muligheder for at klare sig godt i skolen og senere i livet.

 • Bedre generel trivsel
  Børn med tilstedeværende fædre trives generelt bedre. Det viser sig, at den måde fædre leger med deres børn på, har en positiv indvirkning på børn, og mindsker risikoen for angst og andre psykiske lidelser. Det viser sig desuden også, at børn der har fået kærlighed og anerkendelse af en far, har mindre risiko for at udvikle kriminel adfærd og stofmisbrug senere i livet.

 • Lettere ved at få venner
  Studier har vist, at børn som har en far, der er følelsesmæssigt nærværende og involveret i deres liv, har større chancer for at begå sig godt socialt og få mange venskaber.

 • Lettere ved at styre temperament
  Fædre har en tendens til at lege mere fysiske eller voldsomme lege med deres børn, end mødre, hvilket giver børn egenskaber til at administrere aggressive impulser uden at de mister besindelsen. Dette kan lære dem at styre deres temperament og følelser senere i livet.

 • Lettere ved at stå på egne ben
  Studier har vist, at fædre er bedre til at motivere børn til at stå på egne ben, end mødre. Dette er godt for børn, da det lærer dem at blive uafhængige.

 • Mindre uhensigtsmæssig adfærd og bedre selvværd
  Undersøgelser har vist, at børn med tætte relationer til deres far har mindre uhensigtsmæssig adfærd i skolen og højere selvværd.Typiske udfordringer i far-barn-relationer

Børn bruger mindst tid med deres fædre sammenlignet med mødre. Fædre og børn har derfor behov for at tilbringe mere tid sammen. Selvom fædre fortsat investerer mere tid i deres børn, oplever de fleste børn stadig, at de har mindre tid sammen med deres far. Nogle udfordringer i far-barn-relationer inkluderer:

 • Fædres mangel på barsel:
  I Danmark afhænger fædres mulighed for barsel af arbejdsgivers holdning til det, samt hvilke normer der er for dette på den pågældende arbejdsplads. Der er derfor en tendens til, at det er mødrene, der bliver de primære omsorgspersoner og fædre de sekundære.

 • Fædres tid med børnene efter skilsmisse:
  Undersøgelser viser, at langt størstedelen af børn får primær bopæl hos deres mødre efter skilsmisse. Og det er ofte familier i udfordrende situationer, der ikke vælger deleordninger. Børn, der bor med en enlig forsørger, viser generelt tegn på dårligere trivsel end andre børn.

 • Fædres mangel på anerkendelse i sundhedssystemet:
  De fleste fædre oplever stadig, at de ikke får anerkendelse på samme måde af sundhedssystemet, som mødre gør. Studier har vist, at sundhedssystemet har lavere forventninger til fædres evne til at yde omsorg for børn, end mødres. Dette er uhensigtsmæssigt, da det kan fastholde nogle fædre i en mere passiv rolle, når det kommer til omsorg og opdragelse.Gode råd til fædre - generelle huskeregler

 • Vis din kærlighed:
  Vær kærlig og fysisk nærværende over for dit barn. Kram, kys og sig "jeg elsker dig" regelmæssigt.

 • Prioriter tid sammen:
  Brug kvalitetstid med dit barn. Dette indebærer at være til stede, når I er sammen og at deltage i aktiviteter, som dit barn elsker.

 • Lyt aktivt:
  Lyt til dit barns tanker, bekymringer og følelser. Stil åbne spørgsmål, og vær interesseret i, hvad de har at sige.

 • Vær en positiv rollemodel:
  Dit barn lærer meget ved at se, hvordan du opfører dig. Vær et godt eksempel, når det kommer til værdier, respekt, og hvordan man behandler andre.

 • Sæt grænser og regler:
  Selvom du skal være kærlig, er det også vigtigt at fastsætte klare grænser og regler. Dine børn har brug for struktur og konsekvens.

 • Engager dig i deres uddannelse:
  Vær interesseret i dit barns skolegang og aktiviteter. Hjælp med lektier og motiver dem til at lære.

 • Vær tålmodig:
  Børn kan være udfordrende, og det er vigtigt at bevare tålmodigheden. Undgå at reagere impulsivt og aggressivt. Tænk i stedet over, hvordan du kan lære dit barn noget gennem situationen.

 • Øg selvstændighed:
  Lad dine børn tage ansvar og træffe beslutninger selv. Dette hjælper dem med at udvikle selvstændighed og selvtillid.

 • Vær fleksibel:
  Livet ændrer sig og det samme gør børn. Vær villig til at tilpasse dig og ændre din tilgang, når det er nødvendigt.

 • Pas på dig selv:
  For at være en god far er det vigtigt at tage vare på dit eget fysiske og mentale velvære. Sørg for at have tid til selvpleje og hobbyer, der er sunde for dig.

 • Kommunikér med din partner:
  Hvis du har en partner, er det vigtigt at kommunikere og arbejde sammen om forældreskabet.

 • Undskyld, når du tager fejl:
  Ingen forældre er perfekte. Hvis du laver en fejl eller overreagerer, så undskyld over for dit barn og vis, at du er villig til at lære af dine fejl.

Selvom vi her har opremset mange   grunde til, at faderens rolle er vigtigt for børns trivsel og udvikling, er det også vigtigt at nævne, at det selvfølgelig ikke er altafgørende. Børn kan sagtens trives uden en far. Så hvis dit barn ikke har en far i livet, må du ikke blive alt for bekymret. Børn som har forældre af samme køn, eller som kun har en mor, kan sagtens udvikle et godt og sundt liv alligevel, dette er blot nogle retningslinjer for faderens rolle.

Mød forfatteren:

Billede af

Hej jeg hedder Rebecca og jeg skriver artikler her på GoTutors hjemmeside. Til dagligt læser jeg en kandidat i sprogpyskologi, og jeg har en bachelor i kommunikation og psykologi. Jeg interesserer mig for strategisk formidling og psykologiske emner, og jeg håber at i kan få ny viden og gode råd fra mine indlæg!

Søger du privat lektiehjælp?

 • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

 • Mange års erfaring og en del af Egmont

 • Trænede og uddannede undervisere

 • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Skilsmisse - En guide til, hvordan du imødekommer dit barns behov i skilsmissen
Skilsmisse - En guide til, hvordan du imødekommer dit barns behov i skilsmissen

Du står midt i en skilsmisse, og der er ingen tvivl om, at det ikke er let. Der er typisk tungtvejen...

Rebecca Rasmussen 06-09-2023
Separationsangst - hjælp dit barn med at få bugt med frygten
Separationsangst - hjælp dit barn med at få bugt med frygten

Læs her om separationsangst samt hvad du skal være opmærksom på, hvis du mistænker, at dit barn lide...

Laura Norén 22-08-2023
Sommerferie og skolefri: Slip din studiestress, og hold ferie!
Sommerferie og skolefri: Slip din studiestress, og hold ferie!

Sommeren har officielt ramt Danmark! Studenterne har kørt deres sejrsrunde, temperaturen har rundet...

Ruben Samuel Sørensen 20-07-2017
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90