Kommaregler på dansk – sådan sætter du et grammatisk korrekt komma

Der er rigtig mange danskere, som har svært ved at sætte et grammatisk korrekt komma. De danske kommaregler har længe været til stor diskussion, for hvorfor er det lige, at det absolut er så vigtigt? Kommaet er dog et vigtigt formidlingsredskab, der gør teksten mere overskuelig for læseren – så det er absolut ikke ligegyldigt, hvor du placerer det lille tegn. Du kender måske dette eksempel, men jeg bringer det alligevel for en understregning af, at korrekt kommatering kan have en stor betydning:

Henrettes ej, benådes.

Henrettes, ej benådes.

Ser du hvilken kæmpe forskel, kommaet i dette tilfælde gør?

Jeg beskriver i dette blogindlæg 3 kommaregler, som du vil få brug for – hvis du forstår og lærer disse regler, så er du godt på vej til at blive en vaskeægte kommahaj!

1. regel: Komma mellem helsætninger

Denne regel består af flere underpunkter, men jeg nøjes med at beskrive de to, som du oftest vil få brug for at kunne.

1) Du skal sætte komma mellem to helsætninger, der er forbundet med en af følgende konjunktioner: og, eller, for, men, eller thi. Sidder du med en tvivl om, hvad en konjunktion nu lige er? Det er det, du måske har lært at kende som et bindeord.

Fx: Jeg skal lære at sætte komma, for det siger min dansklærer.

Kan du se, at denne sætning er sammensat af to selvstændige helsætninger med en konjunktion mellem dem?

2) På samme måde skal du også sætte komma mellem sætninger med imperativ, dvs. et verbum, der står i bydeform. Sådanne sætninger ”indbygger” nemlig subjektet, og det kan godt forvirre ift. kommatering. Fortvivl ej – det skaber ingen ændringer.

Fx: Lær at sætte komma, og øv dig i brugen af nutids-r.

2. regel: Komma ved ledsætninger

Kommaet bruges også til at afgrænse ledsætninger. Har du helt styr på, hvad en ledsætning er? Det er en sætning, som ikke kan stå alene, fordi den er et led i en anden sætning. Kommaet afgrænser ledsætninger ved startkomma og slutkomma; sidstnævnte er obligatorisk, mens startkommaet er fuldstændig valgfrit. Husk dog, at du skal være konsekvent i din kommatering! Hvis du vælger at sætte startkomma, så gør det hele vejen ned gennem din tekst.

– Slutkommaet skal sættes der, hvor ledsætningen slutter.

Fx: Når klokken ringer, kan du gå.

– Startkommaet er som beskrevet valgfrit, men hvis du gerne vil bruge startkomma, skal du sætte det foran ledsætningen.

Fx: Jeg håber, at jeg får en god karakter.

Yderligere skal der altid sættes komma mellem to sideordnede sætninger – uanset om du ellers vælger at bruge startkomma eller ej. Det står jo ingen steder skrevet, at det skulle være nemt, vel?

Fx: Hun sagde(,) at hun var syg, og at hun ville sende en lægeerklæring.

I denne sætning skal du lægge mærke til, at det første komma er valgfrit (fordi det er et startkomma), mens det sidste er obligatorisk (fordi det står mellem to ledsætninger – og principielt kan betegnes som både start- og slutkomma).

Og hold nu ekstra godt fast, for nu kommer der endnu en særregel: Hvis der er tale om to sideordnede ledsætninger med udeladt underordningskonjunktion (kan du huske, hvad en konjunktion var? Det er et bindeord) i sidste ledsætning, så er det valgfrit, om du vil sætte et komma eller ej.

Fx: Jeg tror(,) at Laura får 10(,) og Martin dumper.

I denne sætning er begge kommaer dermed valgfrie! Hvis du er i tvivl om, hvorvidt sætningerne har udeladt underordningskonjunktion, så sæt et komma mellem de to ledsætninger – så er du på den helt sikre side.

Nu har jeg gennemgået start- og slutkomma. Måske har du bidt mærke i, at jeg selv er tilhænger af det valgfrie startkomma? Dansk Sprognævn anbefaler faktisk, at man udelader startkommaet, men det er fuldstændig valgfrit, så du skal gøre det, du er mest komfortabel med.

3. regel: Komma ved selvstændige sætningsdele

Disse små kommaregler er nemme at lære: Selvstændige dele af en sætning afgrænses med et komma. Der er forskellige underpunkter, men jeg har udvalgt de tre væsentligste.

– Tiltaleord: Kom forbi til kaffe, Christina.

– Udråb: Tak, det vil jeg rigtig gerne!

– Spørgende tilføjelser: Du kan bedst lide Caffe Latte, ikke?

Jeg håber, at mit blogindlæg har vakt en interesse for kommatering. Hvis du har lyst til at vide mere, kan du dykke ned i alle de officielle kommaregler fra Dansk Sprognævn. Du finder dem lige her!

Del artiklen

Du vil måske også synes om

Aktiviteter i naturen: Forkæl børnene med sjove lege
Aktiviteter i naturen: Forkæl børnene med sjove lege

Det ligger efterhånden klart, at aktiviteter i naturen har stor indflydelse på børns indlæring. I de...

Huslige pligter: Sådan motiverer du dit barn
Huslige pligter: Sådan motiverer du dit barn

Der findes adskillige gode grunde til at give dit barn huslige pligter. Dels giver disse barnet en o...

Mobning: De bedste råd til at hjælpe dit barn
Mobning: De bedste råd til at hjælpe dit barn

Når vi taler om mobning blandt børn, er ikke det samme, som det var for tyve år siden. Mobning på ne...

Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90

Bliv ringet op i dag

Hør, hvad vi kan gøre for dit barn