Hvad er en cliffhanger? Dyk ned i spændingen i uforudsigelig fortælling

Af Rebecca Rasmussen 30-10-2023
Hvad er en cliffhanger? Dyk ned i spændingen i uforudsigelig fortælling

Skal du analysere en film eller et litterært produkt, og er du stødt på begrebet cliffhanger, og er du lidt i tvivl om, hvad det dækker over? Hvis du vide mere om, hvad en cliffhanger er for noget, hvornår den bruges, og hvilken effekt den har? Så læs med her!

En cliffhanger er et litterært og filmisk virkemiddel, der bruges til at opbygge spænding og interesse hos seerne eller læserne. Den består af at afslutte et kapitel, en scene eller en episode med en usikker og dramatisk situation, hvor skæbnen for en eller flere karakterer er efterladt ubestemt. Denne teknik er blevet populær gennem årene og er i dag en betydelig del af underholdningsindustrien, især inden for tv-shows, film og romaner.

Cliffhangers kan variere i deres præsentation og den følelsesmæssige effekt, de ønsker at skabe. Nogle er designet til simpelthen at overraske og chokere publikummet, mens andre bygger op til et stort øjeblik eller en konfrontation, der er ventet gennem hele historien. Uanset det specifikke mål er cliffhangers ofte et effektivt værktøj til at holde publikums interesse og koncentration gennem historien.

Hovedformålet med cliffhangers er at skabe spænding, hvilket opfordrer seerne eller læserne til at fortsætte med at følge historien for at opdage, hvordan den udvikler sig, og hvilken skæbne karaktererne vil møde. Dette fører ofte til engagerende samtaler og diskussioner mellem publikum, idet folk gætter på, hvad der vil ske næste og udveksler deres tanker og forventninger om historien.Hvad er definitionen på en cliffhanger?

En cliffhanger er en teknik inden for skrivning og fortælling, hvor en historie eller et afsnit slutter med en spændende eller dramatisk situation, der ofte efterlader læseren eller seeren i tvivl om, hvad der vil ske næste gang. Denne metode bruges ofte til at øge spændingen og holde publikums interesse i fortsættelsen af historien.

Cliffhangere kan findes i forskellige genrer, såsom romaner, film, tv-serier og tegneserier. Et af de tidligste og mest kendte eksempler på en cliffhanger er "Sherlock Holmes"-novellen "The Final Problem", hvor Arthur Conan Doyle lod sin detektiv møde sin skæbne mod Professor Moriarty ved Reichenbach-faldene. På det tidspunkt vidste læserne ikke, om Holmes ville overleve, og det førte til stor efterspørgsel efter mere.

Der er flere almindelige teknikker, forfattere og manuskriptforfattere kan bruge for at skabe cliffhangere:

 1. Uventede afsløringer: En pludselig og chokerende oplysning om en karakter eller en begivenhed.

 2. Peril: En situation, hvor en eller flere hovedpersoner er i fare, og det er uvist, hvordan de vil komme ud af det.

 3. Beslutninger: En karakter er stillet overfor en vigtig beslutning, og resultatet er endnu ikke afgjort.

 4. Afsløringer: Vigtige dele af historien er skjult for læseren eller seeren og afsløres senere til stor overraskelse.


Cliffhangere kan skabe intense følelser og opbygge en stærk forbindelse mellem publikum og historien. Imidlertid kan overdreven brug af cliffhangere resultere i, at publikum føler sig manipuleret eller mister interesse for historien. Det er vigtigt for forfattere og manuskriptforfattere at finde en balance mellem at holde publikums interesse ved at inkludere spændende elementer og ikke overdrive med cliffhangere.

Ser man på berettermodellen ligger cliffhangeren ofte ved klimaks.Historien bag cliffhangere

Cliffhanger er et spændingsfyldt filmgenre, der tager sit navn fra den dramatiske situation, hvor en karakter klamrer sig til kanten af en klippe, ofte i en desperat kamp for overlevelse. Denne filmteknik har rødder tilbage i de tidlige stumfilm og før det i litteratur og teater.

I stumfilmsperioden var det populært at afslutte film med dramatiske og nervepirrende scener for at skabe interesse for den næste film. Eventyrserier, som den første ”The Perils of Pauline” fra 1914, fyldt med suspense og halsbrækkende scener, blev medvirkende til at etablere cliffhanger-filmtraditionen. På grund af dette popularitetsopsving blev cliffhangers et fast element i action- og eventyrfilm siden da.

I de senere år har cliffhanger-scener udviklet sig til at omfatte både bogstavelige og overførte situationer og er ikke kun begrænset til fysiske kampe, men også dybt involverede i karakterernes følelsesmæssige konflikter og udfordringer. Dette ses i både tv-serier og Hollywood-film med subtile cliffhangere, der opbygger et ønske om at se mere.

Cliffhangers fungerer godt i alle former for storytelling, da de genererer spænding og interesse for fortsættelse. Uanset om der er tale en gammel stumfilm eller en moderne tv-serie, kan cliffhangerens intense suspense holde seere og læsere fængslet og spændte på at se, hvordan situationen bliver løst.Hvilke typer af cliffhangere findes der?


 • Åben slutning
  En åben slutning er en type cliffhanger, hvor historien slutter uden et klart svar eller afslutning på konflikten. Dette kan efterlade læseren eller seeren med en følelse af manglende afslutning og kan øge deres nysgerrighed og interesse for at se, hvordan situationen måske vil blive løst i fremtiden. For eksempel, i en roman, kan hovedpersonen stå over for en skæbnesvanger beslutning, og historien slutter, før valget er truffet.

 • Udskiftning
  Udskiftning er en form for cliffhanger, hvor man introducerer et nyt plot twist eller konflikt nær slutningen af historien. Ideen er at erstatte den oprindelige spænding med en ny, så læseren eller seeren vil være ivrig efter at se, hvordan denne nye trussel vil blive håndteret. Et eksempel kan være, at hovedpersonen løser en konflikt, men opdager, at en hidtil ukendt fjende venter rundt om hjørnet.

 • Optrappende spænding
  Optrappende spænding er en cliffhanger-teknik, hvor konflikten bliver mere intens, eller truslen bliver mere akut lige før historiens afslutning. Dette kan skabe en følelse af frygt eller uro hos læseren eller seeren og kan give en motivation for at fortsætte med at følge historien for at se, hvordan situationen vil blive løst. For eksempel kan hovedpersonen opdage, at tiden er ved at løbe ud, eller at fjenden vinder i styrke.

 • Indirekte cliffhanger
  En indirekte cliffhanger indebærer ikke nødvendigvis en direkte trussel eller konflikt, men snarere en pludselig opdagelse eller erkendelse, der ændrer hovedpersonens forståelse af situationen. Dette kan tage form af hemmeligheder, der afsløres, eller nye oplysninger, der kaster tvivl over tidligere antagelser. Indirekte cliffhangere kan skabe en følelse af mystik og forvirring og kan øge læserens eller seerens interesse for at se, hvordan karaktererne vil navigere i denne nye situation.Brugen af cliffhangers

 • Litteratur
  Cliffhanger er et litterært værktøj, som forfattere bruger til at holde læsernes interesse og skabe spænding ved at efterlade dem i en tilstand af suspense. Det sker ved at afslutte et kapitel eller sektion på et kritisk øjeblik, hvor en karakter står overfor en betydningsfuld udfordring eller fare. Læserne er nødt til at fortsætte læsningen for at finde ud af, hvad der sker videre i historien.

  En af de mest kendte anvendelser af cliffhangeren er i romanfilmserier, som fx Sherlock Holmes af Sir Arthur Conan Doyle og Harry Potter-serien af J.K. Rowling. I begge disse serier bruger forfatterne cliffhangere til at opbygge spænding og føre historien fremad.

  Du kan med fordel analysere cliffhangeren som teknik, hvis du skal lave en litterær analyse.

 • Film, kortfilm og tv-produktioner
  Cliffhangere er også almindeligt anvendt i film og tv-serier for at øge spændingen og fastholde seernes interesse. I nogle tilfælde kan en cliffhanger i en tv-serie få seerne til at vende tilbage uge efter uge for at se, hvad der sker, som i tilfældet med den populære tv-serie Game of Thrones. I andre tilfælde kan en cliffhanger i en films slutning få publikum til at ønske en fortsættelse, som fx i Lord of the Rings-trilogien.

  Derudover har nogle film og tv-serier gjort brug af cliffhangers mellem scener eller episoder for at gøre historien endnu mere spændende. Et eksempel er Netflix-serien Stranger Things, der anvender cliffhangere for at skabe en næsten ubærlig spænding mellem episoderne.

  Man ser også brug af cliffhangere i dokumentarer.

Sådanne brug af cliffhangere inden for litteratur og audiovisuelle medier er med til at gøre historiefortællingen mere spændende og underholdende for publikum.Effekten af en cliffhanger

Cliffhangere er en dramatisk og effektiv teknik, der anvendes i litteratur, film og tv-serier for at øge publikums interesse og nysgerrighed. De skaber en følelse af uforløst spænding, som gør, at publikum ønsker at vide, hvad der sker videre, og dermed bliver motiverede til at følge med i den næste episode eller fortsætte med at læse.

En af de primære funktioner af cliffhangere er at skabe en øget følelsesmæssig investering hos publikum. Når man som læser eller seer bliver præsenteret for en cliffhanger, skabes der en intens følelse af spænding og nysgerrighed. Dette skaber en dybere forbindelse til de karakterer og den historie, der udspiller sig, hvilket resulterer i, at man ønsker at vende tilbage for at finde ud af, hvordan situationen bliver løst.

Desuden kan cliffhangere bidrage til at skabe en positiv omtale omkring en historie, film eller tv-serie. Når folk diskuterer og spekulerer over, hvad der vil ske videre, opstår der naturligt en interesse og nysgerrighed hos andre, som ikke følger med. Det kan skabe en kædereaktion af nysgerrighed, som får endnu flere til at engagere sig i historien.

Men det er vigtigt at bruge cliffhangere med omtanke. Hvis de bliver brugt for ofte, kan det resultere i, at publikum begynder at føle sig trætte af konstant at blive præsenteret for nye dilemmaer uden tilfredsstillende afslutninger. Dette kan i sidste ende føre til, at publikum mister interessen og engagementet i historien. Derfor skal man som manuskriptforfatter også kende sin målgruppe.

I sidste ende er cliffhangere en kraftfuld og effektiv metode til at holde publikum engageret og interesseret i en historie. De skaber spænding, nysgerrighed og en dybere forbindelse til karaktererne. Cliffhangere kan altså give publikum en bedre forståelse af karaktererne, og derfor er det også lettere for publikum at lave en eventuel personkarakteristik.Kritik af cliffhangere

Cliffhangere i film har været genstand for kritik og debat lige siden deres introduktion i filmuniverset. Der er både positive og negative meninger om dette filmfænomen blandt både filmelskere og branchefolk.

En af hovedkritikpunkterne er, at cliffhangere skaber en kunstig spænding, som kan være frustrerende for betragteren. Det er ikke ualmindeligt for cliffhanger-film at efterlade publikum i stikken og ikke give en øjeblikkelig afslutning på en given situation.

På den anden side er der nogle, der mener, at cliffhangere tilfører en vigtig dramatisk effekt. De kan bidrage til at holde publikums interesse i en tv-serie eller en film, der strækker sig over flere afsnit. Det er en måde at skabe grobund for spekulation og samtaler blandt publikum.

En anden kritik af cliffhangere er, at de er en form for manipulerende storytelling, hvor hovedformålet er at få betragteren til at følge med i det næste afsnit af en serie eller vende tilbage til biografen for at se en efterfølger. Mange anser denne fremgangsmåde for at være en udnyttelse af publikums nysgerrighed snarere end et udtryk for ægte kreativitet.

Der er også bekymringer om, at cliffhangere ofte benyttes i stedet for at skabe en dybere og mere tilfredsstillende historiefortælling. Nogle mener, at denne metode kan resultere i, at den narrative kvalitet lider og fokus flyttes fra komplekse karakterer og interessante intriger til simple chok og plot twists.

I sidste ende kan kritik af cliffhangere tolkes ud fra individuelle smagspræferencer, og det er altså er subjektivt, om man kan lide dem eller ej. Nogle vil synes, at de tilføjer værdi til film- eller tv-oplevelsen, mens andre vil finde dem anstrengende og manipulerende. Uanset synspunkt er det vigtigt for filmskabere og forfattere at være opmærksomme på disse debatter og forsøge at skabe engagerende fortællinger, der kan appellere til et bredt publikum.Fremtidige tendenser

I de senere år er der sket en stigning i populariteten af cliffhanger-elementer i litteratur, film og tv-serier. Dette skyldes flere faktorer, herunder forfatteres og producenters ønske om at skabe spænding og nysgerrighed hos publikum, samt at tiltrække og fastholde seere og læsere i en konkurrencepræget underholdningsindustri.

Digitaliseringen af medierne har også spillet en rolle i denne udvikling. Streamingtjenester som Netflix og HBO konkurrerer om seernes opmærksomhed, hvilket medfører en større brug af cliffhangere for at holde publikum engageret i de forskellige serier.

 • Øget brug af sociale medier: Sociale medier som Twitter og Facebook er blevet en central del af vores dagligdag, og cliffhangere kan skabe debat og engagement omkring en tv-serie eller bog. Dette kan medvirke til at øge interessen og få flere til at følge med i bestemte serier eller læse bøger.

 • Mere komplekse narrativer: Manuskriptforfattere og forfattere anvender stadig mere komplekse og indviklede historier, som kan bidrage til øgede cliffhanger-situationer og et større ønske om at finde ud af, hvad der sker videre i fortællingen.

 • Nye teknologiske muligheder: Virtuel virkelighed (VR) og augmented reality (AR) er teknologier, der langsomt vinder frem i underholdningsindustrien. Disse nye teknologiske muligheder kan potentielt skabe endnu mere spændende og interaktive cliffhanger-oplevelser.


Selvom cliffhangere kan skabe frustration hos publikum, så er der ingen tvivl om, at de også er fantastiske værktøjer til at fastholde og øge deres interesse. Det er sandsynligt, at vi i fremtiden vil se endnu flere cliffhanger-elementer i både nye og gamle medieformer, da forfattere, producenter og underholdningsindustrien fortsat konkurrerer om vores opmærksomhed og engagement.Hvordan analyserer jeg en cliffhanger i en film eller en roman?

At analysere en cliffhanger i en film eller roman involverer at nedbryde de elementer, der gør den spændende og effektiv. Her er nogle trin, du kan følge for at analysere en cliffhanger:

 • Identificer hovedspørgsmålet: Hvad er hovedspørgsmålet eller spørgsmålet, der forbliver uløst ved cliffhangerens konklusion? Dette er normalt det mest åbenlyse og presserende spørgsmål, som læsere eller seere ønsker svar på.

 • Karakterreaktioner: Overvej, hvordan karaktererne reagerer på den begivenhed, der fører til cliffhanger. Karakterernes følelser og handlinger kan give fingerpeg om, hvad der kan ske derefter.

 • Kontekst og placering: Overvej konteksten og stedet, hvor cliffhangeren opstår. Hvor og hvornår finder arrangementet sted? Kan dette have en effekt på resultatet?

 • Formål med cliffhanger: Prøv at forstå, hvorfor forfatteren eller instruktøren har valgt at inkludere en cliffhanger på dette tidspunkt. Hvilken effekt ønsker de at opnå? Er det for at skabe spænding, skabe mystik eller udforske karakterudvikling?

 • Spænding og følelsesmæssig påvirkning: Overvej, hvordan cliffhangeren påvirker historiens spænding og den følelsesmæssige involvering af læseren eller seeren. En effektiv cliffhanger bør efterlade dig med en følelse af spænding og et ønske om at vide mere. Gør cliffhangeren eksempelvis brug af appelformen patos?

 • Forbindelse til hovedplottet: Overvej, hvordan cliffhangeren er forbundet med historiens hovedplot. Hvordan påvirker det hovedpersonernes mål og konflikter?

 • Perspektivering: Hvis det er relevant, kan du inkludere perspektiver eller udsigter til en fortsættelse på cliffhangeren. 

Vi håber, at du er blevet klogere på, hvad en cliffhanger er for noget. Har du brug for ekstra lektiehjælp i dansk, kan du kontakte os hos GoTutor, så vil vi med glæde hjælpe dig.

Mød forfatteren:

Billede af

Hej jeg hedder Rebecca og jeg skriver artikler her på GoTutors hjemmeside. Til dagligt læser jeg en kandidat i sprogpyskologi, og jeg har en bachelor i kommunikation og psykologi. Jeg interesserer mig for strategisk formidling og psykologiske emner, og jeg håber at i kan få ny viden og gode råd fra mine indlæg!

Søger du privat lektiehjælp?

 • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

 • Mange års erfaring og en del af Egmont

 • Trænede og uddannede undervisere

 • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Hovedsætninger og ledsætninger
Hovedsætninger og ledsætninger

Du har nok hørt om hovedsætninger og ledsætninger i danskundervisningen, sammen med grundled og udsa...

Cathrine Noer Hjorth 08-11-2022
Kunsten at lege med sprog: Stilistiske Virkemidler i fokus
Kunsten at lege med sprog: Stilistiske Virkemidler i fokus

Er du stødt på begrebet stilistiske virkemidler, men er ikke helt sikker på, hvad det dækker over? I...

Vár Haraldsen 29-09-2023
Forstå substantiver (navneord) i det danske sprog
Forstå substantiver (navneord) i det danske sprog

Du kender allerede substantiver, for din hverdag er nemlig fyldt med dem! Du har måske en fodbold, e...

Elisabeth Lysholm Olsen 12-10-2022
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90