Storytelling på engelsk - en guide

Af Laura Norén 25-05-2023
Storytelling på engelsk - en guide

Hvad er storytelling på engelsk? Hvis du har hørt et eventyr eller viderefortalt en hændelse der er sket for dig, på et tidspunkt i dit liv, så har du allerede været i kontakt med storytelling. Storytelling, eller på dansk, historiefortælling, er en måde hvorpå vi kan videregive informationer, gennem opbygning af en historie. Du har nok også allerede i forbindelse med eventyr, hørt om enten berettermodellen eller aktantmodellen i danskundervisning. Mennesker husker generelt bedre information hvis den er givet i historie-format, og derfor kan det være en god måde at opbygge dine fortællinger på. Men hvordan er det så lige man helt korrekt opbygger en historie på engelsk? I dette opslag vil vi kigge nærmere på strukturen i storytelling samt inspiration til hvordan du bedst muligt opbygger en historie. Læs med her og bliv klogere på storytelling på engelsk, i praksis.


Hvorfor bruger vi storytelling på engelsk?

Storytelling bruges på mange måder og indenfor mange forskellige områder. Storytelling er en måde at videregive information samt at underholde på én og samme tid. Fordi historier indeholder et underholdende aspekt, gør de den information de videregiver, lettere at huske på. Dette gør historiefortælling eller på engelsk storytelling til en populær genre.


Hvad er storytelling på engelsk?

Storytelling er som allerede nævnt en speciel måde at strukturere information. Vi bruger det både på dansk og engelsk. På dansk kender du det nok som historiefortælling, men på engelsk hedder det storytelling. Storytelling opbygges ved en specifik struktur med handling og karakterer. Strukturen af storytelling kan opbygges efter en model kaldet berettermodellen. Den har du måske hørt om på dansk, i forbindelse med genren novelle. Denne genre hører også inde for storytelling. 


Hvad er berettermodellen på engelsk?

Berettermodellen er altså den model, storytelling gerne skal struktureres omkring. På engelsk refereres berettermodellen til som narrative composition, dette betyder direkte oversat fortæller-komposition. Denne model viser hvordan en historie opbygges gennem hvilke ting en historie skal indeholde, og hvornår i historien de skal komme. Historien ville ifølge berettermodellen opbygges således:

  • Exposition - setting and character introduction

  • Plot/rising action

  • Conflict

  • Point of no return

  • Climax 

  • Denoument 

  • Resolution 


På dansk ville du kende den som:

  • Anslag/præsentation af miljø og karakterer

  • Uddybning/plot

  • Konfliktoptrapning

  • Point of no return (ingen vej tilbage)

  • Klimaks

  • Udtoning/nedtrapning


Hvad er home-away-home modellen i storytelling på engelsk?

Ud over berettermodellen (narrative komposition) kan vi også opbygge fortællinger eller historier efter hjemme-ude-hjemme-modellen. Denne model bygger på samme grundlag som berettermodellen i forhold til hvornår ting i fortællingen foregår. Modellen er dog lidt mindre detaljeret, men den viser i bund og grund den samme opbygning. Man starter hjemme, hvor præsentationen er, så drager man ud på en udflugt - her sker den forandrende handling og til slut drager man hjem og er igen i vante omgivelser. Du kan ofte opleve denne model i eventyr. 


Handlingen i storytelling på engelsk

Forrige punkt viser altså, hvordan en historie opbygges efter berettermodellen. Det er vigtigt at du starter ud med at præsentere hvor/hvornår din historie foregår og hvilke karakterer/personer der er med i den, så modtageren af din historie kan danne sig et overblik. Herefter fortæller du den handling der ligger til grund for historien - alle historier har til formål at fortælle om en handling der udvikler sig til noget der er værd at fortælle om - konfliktoptrapningen. Her når vi på et tidspunkt i konfliktoptrapningen, point of no return. Ved dette punkt er der foregået noget, for karakteren/hovedpersonen i din historie, hvor de tager et valg eller udfører en handling, der gør at de ikke kan vende tilbage til hvordan de var/de gjorde før historiens start. Denne handling leder altså til klimaks, det punkt på historien hvor spændingen er højest. Efter klimas vil historiens spænding stille og roligt nedtones og til sidst vil historien ende med løsningen eller konklusionen på handlingen. 


Er storytelling på engelsk altid kronologisk?

Selvom det vi har gennemgået godt kunne lede til en idé om at historier altid er kronologisk opbygget - altså en historie der følger en fast tid uden brud i form af eksempelvis flashbacks, kan der nogle gange være elementer der bryder kronologien. Dog er storytelling ikke altid kronologisk, eller lineær - altså fra A-B. En historie kan opbygges efter én af 3 forskellige tidsstrukturer:

  • Linear (lineær) 

  • Complex (kompleks)

  • Circular (cirkulær)

Den lineære er altså som nævnt en kronologisk opbygning. Ved en kompleks opbygning vil det vises eksempelvis ved flashbacks. Man kan generelt kende komplekse opbygninger ved, at de forekommer, hvis der er et brud i den tid, historien ellers forløber sig i. Den cirkulære opbygning ser vi eksempelvis i home-away-home modellen, hvor man altså ender samme sted som man startede.


Hvad er formålet med storytelling på engelsk?

Formålet med at fortælle en historie er som vi også gik ind i, i introduktionen, at videregive informationer på en måde der kan huskes. Mennesker husker nemlig bedre informationer hvis de er givet i historie-format, end hvis de bare gives opremset eller uden for en kontekst. Du møder derfor også storytelling i flere kontekster end blot som de eventyr vi tidligere brugte som eksempel. 


Hvilke former for storytelling findes der på engelsk?

Som sagt er det altså ikke kun eventyr, der hører under storytelling. Vi finder denne metode mange steder. I medierne kender du det, måske fra nyhedsopslag. Her kan man opleve at nyheder bliver fortalt som historier, det både engagerer læseren og hænger fast. Desuden finder vi storytelling som et middel til formidling i andre genrer såsom marketing af produkter og True Crime podcasts. Her bliver storytelling brugt som et middel til at formidle informationer og fakta på en måde, der på én gang kan informere, men også skabe en situation der er lettere at følge. Ud over i medier kan du nok også genkende storytelling fra dit eget liv. Når du fortæller historier om noget der er sket i dit liv, til dine venner og familie, opbygger du det ofte helt underbevidst, efter storytelling strukturen. Du starter ud med at beskrive hvor du var og hvem du var sammen med, og bevæger sig herefter til at beskrive oplevelsen og hvordan den ændrede din dag. Herefter vil du afslutte din historie med at forklare hvordan situationen løste sig og hvordan du forholder dig til det der skete. Dette er altså storytelling i praksis. 


Hvilken person bruger jeg til storytelling på engelsk?

Når du laver en historiefortælling på engelsk. Kan du både skrive/tale i 1.person altså jeg/vi på engelsk I/we, eller du kan skrive i 3. Person altså he/she/it (ham/hun/det). Dette har du nok også hørt om på dansk, hvor vi også taler om fortællertyper i tekstanalyse. Dette handler blot om, hvilken slags historie det er. Du skal altså overveje fortællerposition. Er det blot en fortæller eller er fortælleren også hovedpersonen - her ville du altså skrive/tale i 1.person. 


Hvor kan jeg opleve storytelling på engelsk?

Du kan som sagt finde storytelling alle steder omkring dig hvis du er opmærksom på det. Denne liste er nogle af de steder du kan prøve at lægge mærke til det:

  • Nyheder (news)

  • Reklamer (commercials)

  • Tegneserier (comic books)

  • Eventyr (fairytales) 

  • True Crime Podcasts

  • Film (movies)

  • Skole (school) herunder eksempelvis i religion (religion) og oldtidskundskab (ancient knowledge)

  • Genfortælling af egne oplevelser

  • Marketing af produkter (product marketing) 


Eksempler på storytelling på engelsk

Vi kan i dette opslag ikke gå dybt ind i hele opbygninger af historier men lad os kigge på hvordan historier/fortællinger på engelsk, eksempelvis kan starte:

  • Once upon a time there was a princess who lived in a beautiful castle in the woods…

  • A year ago something happened that changed my life. It started out with me being at home, then my mother called…

  • Yesterday morning I was sitting in the bus and this lady next to me did the strongest thing…

  • It all began in the garden of Eden.  Adam and Eve were both sitting by the apple tree.

  • About 14 million years ago, there was a colossal bang which formed the Universe. This was called the big bang…

Mød forfatteren:

Billede af

Hej, mit navn er Laura, jeg er skribent hos GoTutor! Jeg har en Bachelor i kommunikation og psykologi, og så læser jeg nu en kandidat i sprogpsykologi, på KU. Jeg håber, at mine artikler kan hjælpe nogle af jer til, at få helt styr på de faglige termer og teorier, jeg præsenterer!

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Berømte engelske citater
Berømte engelske citater

Der findes mange berømte engelske og mange af de berømte engelske citater kan genkendes af de fleste...

Ruben Samuel Sørensen 27-01-2023
De mest almindelige engelske forkortelser - få det fulde overblik
De mest almindelige engelske forkortelser - få det fulde overblik

Kender du forskellen mellem de engelske forkortelser i.e. og e.g.? Ved du, hvad der menes, når der b...

Cathrine Noer Hjorth 27-01-2023
Alt du bør vide om relativsætninger i det engelske sprog
Alt du bør vide om relativsætninger i det engelske sprog

Relativsætninger er noget vi har både på dansk og på engelsk. En relativsætning er en del af sætning...

Laura Norén 19-05-2023
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90