Alt du skal vide om personkarakteristik

Af Laura Norén 14-06-2023
Alt du skal vide om personkarakteristik

Hvordan skriver man en personkarakteristik? Hvis du netop sidder og grubler over dette spørgsmål, så læs med i dette opslag og lær alt du skal vide omkring hvordan du skriver en personkarakteristik og hvilke ting du skal lægge vægt på, når du beskriver. Vi vil i dette opslag komme ind på de forskellige dele eller elementer af personkarakteristikker. Under emnet personkarakteristik, ligger der nemlig forskellige dele, vi skelner mellem. Det lyder måske lidt indviklet, men det er slet ikke besværligt at finde rundt i, så snart man kommer i gang. Læs videre og bliv rigtig klog på hvordan du bedst muligt beskriver mennesker, i form af personkarakteristik! 


Hvad er en personkarakteristik?

En personkarakteristik er i bund og grund en beskrivelse af personer. Vi kan også sige at det er en måde hvorpå vi beskriver karakteristikker ved bestemte personer. En karakteristik kan også beskrives som noget specielt ved en person, som gør dem anderledes eller genkendelige. En karakteristik er altså dét, der er specielt ved netop den person, og som vi kan genkende dem ved. Når vi laver personkarakteristikker, skelner vi mellem forskellige måder at beskrive på. De måder vi kan karakterisere mennesker, når vi laver personkarakteristikker, er de følgende:

  • Indre og ydre karakteristik

  • Direkte og indirekte karakteristik

  • Persongalleri 


Hvornår bruger vi personkarakteristikker

Man kan egentlig sige, at vi ofte bruger personkarakteristik, uden at tænke over det. Hver gang du beskriver et menneske til nogen, laver du en personkarakteristik. Du beskriver altså det der gør det menneske, du beskriver, genkendeligt. Dog er personkarakteristik noget vi ofte kan finde, eksempelvis i bograpporter eller boganmeldelser. Dog laver vi det også i forbindelser med analyser af historier. Det kan eksempelvis være i forbindelse med en analyse af en novelle, en roman eller et eventyr. Vi kan også gøre det i forbindelse med analyse af film. For overblik, skal personkarakteristik altså inkluderes i følgende:

  • Boganmeldelser

  • Analyser af skrevne historier

  • Analyser af filmiske historier 


Hvad er vigtigt i en personkarakteristik?

Det kan være svært helt specifikt at sige, hvad der generelt er vigtigt i personkarakteristikker. Det er svært at give et definitivt svar på, fordi folk, som du nok allerede ved, er forskellige. Derfor er det forskelligt, hvad der er vigtigt at nævne, ved forskellige personer. Det er derfor vigtigt at du overvejer, hvad der definerer den person du skal beskrive. Altså, hvilke karakteristiske dele af personen gør, at de skiller sig ud fra mængden og gør, at beskrivelsen leder til, at man ved, hvem der er tale om, i en mængde. Det er også vigtigt at du tænker over hvilke dele af deres personlighed der er vigtige for historiens forløb. Det skal du beskrive, så man får et helhedsindtryk af, hvorfor personen tager de valg de gør, og hvorfor forløbet i historien er som det er. 


Hvor mange personkarakteristikker skal jeg lave i min opgave?

Det er forskelligt, hvor mange personkarakteristikker du skal lave i din rapport eller analyse. Dette skal du vurdere ud fra om der er mere end én person der er vigtig for historien. Nogle gange er det ikke kun hovedpersonen, der er vigtig. Det kan også være at historien er fortalt fra flere perspektiver, og derfor har mere end én hovedperson. Du kan læse mere om fortælleteknik i vores opslag omkring tekstanalyse og fortællerteknik. Du kan med fordel overveje om nogle andre karakterer er vigtige. Det kunne eksempelvis være:

  • Protagonistens (hovedpersonens) bedste ven

  • Antagonisten (hovedpersons fjende)

  • En kæreste

  • En hjælper

  • En lærer/mester/tutor


Hvad skal du overveje når du laver en personkarakteristik?

Der er nogle specifikke overvejelser, der kan være gode at have med, når du laver din personkarakteristik. Dette kan gøre det lettere at vide hvad der er vigtigt at nævne. Både for karakteristikkens helhed og i forhold til  indtrykket af personen du beskriver. De spørgsmål du bør overvejer, når du laver din karakteristik, er de følgende:

  • Hvad er relevant og vigtigt at nævne om personen?

  • Hvilken betydning har personen for historien?

  • Hvordan skal du bruge karakteristikken? Hvad gør karakteristikken for din analyse/rapport?

  • Er der mere end én person der er vigtig for historien?


Hvad er en ydre karakteristik?

Den ydre karakteristik er der hvor du kan forklare om hovedpersons udseende. Ud Iver udseendet er det også her, du forklarer om alle de karakteristikker du kan se med øjet, ved personen. Her er der altså tale om både karakteristikker ved udseendet men også ting såsom deres sprog, de ting de har talent for, deres familieforhold, uddannelse, hvor de bor og alle andre ydre forhold der har relevans. Det du skal komme ind på, når du laver den ydre personkarakteristik er de følgende ting:

  • Udseende

  • Familieforhold

  • Miljø (hvor de bor henne)

  • Deres talenter

  • Hvilket sprog de taler - det kan også være hvis vi er i en anden verden, taler de måske elversprog?

  • Deres svagheder - er de måske klodsede af natur?

  • Deres titel eller status - har vi at gøre med en fattig, forældreløs eller måske en prins eller dronning?

Dette er altså en oversigt over de ting du kan komme ind på, og overveje, i din ydre karakteristik. Husk dog på, kun at nævne det, der er vigtigt for historien.  


Hvad er en indre karakteristik?

Når du skal beskrive en person ud fra de indre karakteristikker, skal du fokusere på de ting ved personen, vi ikke kan se med det blotte øje. Man kan altså sige at den indre personkarakteristik er lidt mere personlig end den ydre. Det er her, vi lærer personen rigtigt at kende, og får en form for forhold til dem. Her skal du altså komme ind på de mere personlige aspekter af personens liv og personlighed. Under dette taler vi om følelsesmæssige karakteristikker såsom nysgerrig, ensom, deprimeret, kærlig, forelsket osv. Når vi taler om indre karakteristikker, skal vi også overveje personens motivation i historien, altså, har personen et mål de kæmper mod. Det er også i den indre karakteristik, at vi skal nævne personens baggrund - hvordan er de opvokset? Vi kigger her også på personens idealer og holdninger. I forhold til idealer er der tale om ting såsom politiske holdninger og religiøs retning. De ting du skal overveje i den indre karakteristik er altså som følger:

  • Personlighed - hvad karakteriserer dem som person?

  • Opvækst - hvad er personens baggrund og forudsætninger

  • Følelsesmæssige karakteristikker

  • Motivation og mål i historien 

  • Idealer/holdninger

Husk også her, kun at nævne de forhold der er vigtige for historien. Dog er der ofte en del vigtige ting i indre karakteristikker, der har indflydelse på historien.



Hvad er direkte karakteristik?

Under direkte karakteristik, ligger de oplysninger, der står skrevet i historien. Det er alle de informationer vi får om personen, uden at læse mellem linjerne. Nævn her dem, der har betydning for historien og personen. 


Hvad er indirekte karakteristik?

De indirekte karakteristikker er dem, der, som du nok har gættet, ikke bliver serveret for os, direkte på skrift i teksten. Her bliver vi altså nødt til at læse mellem linjerne og analysere os til karakteristikkerne. Det er derfor også vigtigt at du argumenterer for, hvorfor det er en karakteristisk ting for personen, idet det ikke står sort på hvidt. Det er sværere at finde frem til de indirekte karakteristikker, da vi altså skal fortolke vores vej frem til dem. Et eksempel på hvordan dette kan gøres, kunne  være som følger:

  • Hans hænder begyndte at svede og han fik sommerfugle i maven, når han så på hende. 

Hvis vi tager udgangspunkt i den e sætning, kan vi tolke at han nok er forelsket i hende, da de fysiske ting der sker for ham er generelle tegn på at være forelsket. 


Hvad er et persongalleri?

Et persongalleri kan være behjælpeligt, hvis du skal beskrive mere end én person. Persongalleriet er en oversigt over de forskellige personer, og de vigtige karakteristikker ved hver og én. Her vil du ofte også inkludere deres navn. Persongalleriet kan også bruges som en oversigt over de forskellige personers relation til hinanden. Du kan med fordel dele dit persongalleri op med skelnen mellem:

  • Navn

  • Ydre karakteristikker

  • Indre karakteristikker


Dynamiske og statiske personer

I personkarakteristik kan vi også tale om dynamiske og statiske personer. Dette har at gøre med personens udvikling, gennem fortællingen samt deres egenskaber og hvad de kendes ved.


Hvad er dynamiske karakterer?

En dynamisk karakter er den slags, der har en udvikling samt forskellige egenskaber i historien. Dette hører ofte til i længere historier, hvor der er tid og plads til at beskrive en udvikling og flere eller modstridende egenskaber. Vi kender ofte dynamiske personer fra eksempelvis romaner. En dynamisk karakter er ikke forudsigelig, fordi de har udvikling gennem historien, derfor er deres handlinger mindre forudsigelige. En dynamisk person vil generelt fremgå som hovedperson i historien.


Hvad er statiske karakterer?

Statiske karakterer møder vi ofte i korte fortællinger såsom eventyr. De statiske karakterer har ofte én egenskab, de kendes ved. De har ingen udvikling, men forbliver samme person gennem historien, og ændrer ikke karakteristika. Et eksempel på en statisk karakter kunne eksempelvis være “Den gode fe” eller “Prinsen på den hvide hest”. Statiske karakterer er meget forudsigelige i deres handlinger, idet der ikke sker udvikling og karakterafvigelser. 


Det korte af det lange ved personkarakteristikker

Dette var en fuld oversigt over hvad der kendetegner en personkarakteristik. Vi har nu gennemgået hvordan man laver personkarakteristik. Det vigtigste du skal huske på er, at vi skelner mellem indre og ydre karakteristikker samt direkte og indirekte karakteristikker. Det er vigtigt at du, når du laver dine personkarakteristikker, overvejer hvilke dele eller træk ved personen, der er vigtige for historien, det er dem du skal lægge vægt på. Med denne oversigt har du nu det fulde overblik over personkarakteristik og du er klar til at øve dig i praksis. Rigtig god fornøjelse!

Mød forfatteren:

Billede af

Hej, mit navn er Laura, jeg er skribent hos GoTutor! Jeg har en Bachelor i kommunikation og psykologi, og så læser jeg nu en kandidat i sprogpsykologi, på KU. Jeg håber, at mine artikler kan hjælpe nogle af jer til, at få helt styr på de faglige termer og teorier, jeg præsenterer!

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Hovedsætninger og ledsætninger
Hovedsætninger og ledsætninger

Du har nok hørt om hovedsætninger og ledsætninger i danskundervisningen, sammen med grundled og udsa...

Cathrine Noer Hjorth 08-11-2022
Kunsten at lege med sprog: Stilistiske Virkemidler i fokus
Kunsten at lege med sprog: Stilistiske Virkemidler i fokus

Er du stødt på begrebet stilistiske virkemidler, men er ikke helt sikker på, hvad det dækker over? I...

Vár Haraldsen 29-09-2023
Forstå substantiver (navneord) i det danske sprog
Forstå substantiver (navneord) i det danske sprog

Du kender allerede substantiver, for din hverdag er nemlig fyldt med dem! Du har måske en fodbold, e...

Ruben Samuel Sørensen 12-10-2022
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90