Koncentration - Sådan hjælper du dit barn med at holde koncentrationen

Af Rebecca Rasmussen 04-09-2023
Koncentration - Sådan hjælper du dit barn med at holde koncentrationen

Driller koncentrationen, når dit barn skal lave lektier?  Der kan være flere grunde til at børn har svært ved at holde koncentrationen. Derfor har vi lavet en guide med gode råd til hvad du kan gøre for at hjælpe dit barn, hvis koncentrationen svigter.

Undersøgelser viser, at menneskers evne til at koncentrere sig er blevet betydeligt dårligere inden for de seneste 10-20 år. Dette kan selvfølgelig også mærkes på vores børn. Dit barn bliver udsat for flere forstyrrelser nu, end da du selv var barn. Derfor er det også vigtigt at forstå at børn er mere på overarbejde nu, end du selv var barn.



Hvordan viser koncentrationsbesvær sig hos børn?


  • Barnet har uro i kroppen

  • Barnet bliver nemt distraheret

  • Barnet tager ikke initiativ

  • Barnet har svært ved at sidde stille

  • Barnet kommer til at forstyrre andre

  • Barnet har svært ved at læse

  • Barnet kan kun fokusere i kort tid ad gangen



Hvad vil det sige at have forhøjet arousal?

Hvis dit barn let bliver distraheret, er det helt normalt, det gør børn. Men nogle børn kan have ekstra svært ved at koncentrere sig, hvis de har en forhøjet arousal, hvilket betyder at det tager alle sanseindtryk ind. Hvis dit barn tager alle sanseindtryk ind på samme tid, kan det risikere at blive overstimuleret. Hvis barnet er overstimuleret, kan det være meget svært at fordybe sig i lektierne. 



Hvad kan overstimulere mit barn derhjemme?

Hvis dit barn har en forhøjet araousal kan der være mange ting derhjemme så kan resultere i en overstimulering. Det kan være hverdagslyde som du, hvis du ikke selv har en forhøjet aousal, ikke selv ville lægge mærke til. Vi har derfor listet nogle lyde op, som kan forstyrre dit barn. Det kan være lyde som:

  • Et fjernsyn der er tændt

  • Et husdyr der leger

  • Trafikstøj udenfor

  • Hvis nogen taler i telefon i baggrunden

  • Opvaskemaskinen eller vaskemaskinen



Hvad kan jeg gøre for at hjælpe mit barn med at holde koncentrationen?

Børn der ikke har forhøjet arousal kan stadig godt have koncentrationsbesvær, det kan være et problem for alle, store som små, og det er ikke altid ensbetydende med, at man har en diagnose eller har dårlig selvdisciplin. 

Derfor findes der heldigvis en masse råd til hvordan du kan hjælpe dit barn med at holde koncentrationen. Vi har her udformet en guide til hvad du kan gøre for at fastholde koncentrationen hos dit barn:

  • Beskyt barnet mod forstyrrende lyde
    Hvis du er opmærksom på at formindske ovennævnte forstyrrende lyde i hjemmet, kan det hjælpe dit barn til at koncentrere sig bedre om lektierne uden at det bliver overstimuleret.

  • Visualisér opgaverne
    Genkendelighed er en vigtig faktor for barnets koncentration. Det kan være gavnligt at tegne, hvad lektien går ud på, eller at vise symboler og illustrationer til barnet. Eksempelvis kan du tegne de forskellige opgaver for barnet og løbende overstrege dem, når de er blevet løst.

  • Skab forudsigelighed
    Du kan med fordel forberede barnet på, at I snart skal lave lektier, ved eksempelvis at sige at: “Nu er der ti minutter til, at vi skal lave lektier". Det kan være svært for børn at have tidsfornemmelse, og det kan skabe koncentrationsproblemer, hvis lektierne kommer som en pludselig overraskelse imens barnet er i gang med en anden aktivitet.

    Hvis barnet får at vide, at det om lidt skal til at lave lektier, kan det bedre forholde sig til at afslutte barnets igangværende aktivitet. Forudsigelighed er derfor en vigtig nøgle til at skabe bedre koncentration.

  • Anerkend barnet og skab faglig motivation
    Børn har naturligvis forskellige kompetencer, derfor er det vigtigt at fortælle sit barn, hvad det er god til. Når dit barn bliver bevidst om egne styrker, skaber det motivation til at kaste sig over nye opgaver.

    En anden måde at styrke dit barns faglige motivation er ved at starte med at give barnet nogle opgaver, der er "for lette". På den måde får barnet en selvtillid, som er afgørende for at det kan holde koncentrationen til de lidt mere udfordrende opgaver.

  • Beløn barnet
    For børn kan det være gavnligt med en lille præmie når lektien er udført, på denne måde kan barnet lettere gennemføre hele opgaven. I kan blive enige om, hvad præmien skal være inden i går i gang med lektierne. Belønningen kunne eksempelvis være noget spiseligt eller en aktivitet.

  • Sørg for at holde fokus
    Sørg for at du selv også kan holde fokus. Fjern mobilen og andre ting som kan stjæle din opmærksomhed, det er vigtigt for dit barns koncentration at i begge ikke bliver afbrudt af eksempelvis notifikationer under lektierne.

  • Bliv bevidst om dit barns læringsstil
    Børn lærer forskelligt, det er en god idé at kende til de måder, dit barn bedst lærer en opgave. Det kan eksempelvis være, at dit barn husker bedst ved, at der er en form for bevægelse under lektielæsningen.

    Det kan også være, at dit barn bedst forstår nye ting ved at opgaverne bliver visualiseret, eller ved blot at lytte til en instruktion. Du kan prøve dig frem, og når du er bevidst om dit barns læringsstil, kan du med fordel appellere til den, når I skal lave lektier sammen.

  • Brug et stopur
    Du kan med fordel bruge et stopur, som viser barnet hvor længe det skal arbejde. Ad gangen Dette refererer igen til børns manglende tidsfornemmelse og det kan skabe mere motivation at barnet bedre kan forudsige hvornår de igen kan holde en pause.

  • Sørg for at dit barn får holdt pauser
    Det er vigtigt, at barnet ikke kører træt i opgaverne, indlæg derfor små pauser, som kan give barnet fornyet energi og koncentration. 



Hvor lang tid kan et barn koncentrere sig?

En generel tommelfingerregel indikerer, at et barns koncentrationsevne svarer til dets alder, med tilføjelsen af et par minutter. Dette betyder at et barn der er 8 år gammelt, typisk kan fastholde sin opmærksomhed i omkring 10 minutter, før behovet for forandring opstår.

For ældre elever strækker denne tidsramme sig normalt til 15-20 minutter, forudsat at de har fået tilstrækkelig søvn og ernæring. Som følge heraf er det ikke realistisk at forvente, at børn og unge kan forblive stillesiddende og fokuserer på en enkelt opgave gennem længere tid.  Det er også værd at bemærke, at koncentrationsevnen kan trænes. Gennem øvelse er det muligt at udvide ens evne til at opretholde fokus i længere tidsrum.



Koncentration i skolen

Selvom du ikke er herre over hvad der sker i skolen, er der dog en koncentration i skolen, en række ydre faktorer, som kan påvirke dit barns koncentration i skolen. Disse faktorer kan være vigtige at forstå, da korrekt forståelse og håndtering af dem, kan hjælpe dit barn betydeligt med at have bedre koncentration i skolen. Her er nogle faktorer, der kan påvirke koncentrationen i skolen:

  • Søvn
    Børn har brug for tilstrækkelig søvn for at være opmærksomme og koncentrerede i skolen. Mangel på søvn kan føre til træthed og nedsat koncentration.

  • Sund ernæring
    Sund kost spiller en rolle i børns kognitive funktioner. Mangel på ordentlig ernæring kan påvirke koncentrationen negativt.

  • Fysisk aktivitet
    Regelmæssig motion hjælper med at holde børn vågne og fokuserede. Manglende fysisk aktivitet kan føre til rastløshed og svækket koncentration. Undersøgelser viser at børn der bliver kørt i skole, har sværere ved at koncentrere sig i skolen, end børn der eksempelvis cykler i skole.

  • Mentalt sundhed: Børns mentale sundhed spiller en afgørende rolle i deres evne til at koncentrere sig. Stress, angst og bekymringer kan påvirke koncentrationen i skolen negativt.

  • Skærmtid
    For meget tid foran skærme (f.eks. tv, computerspil, smartphones, og tablets) kan føre til nedsat koncentration. Det er vigtigt at begrænse skærmtid og fremme en balance mellem teknologi og andre aktiviteter.

  • Sociale faktorer i klassen
    Forholdet til klassekammeraterne kan også påvirke koncentrationen. Mobning eller sociale problemer kan føre til dårlig trivsel hos barnet, hvilket kan føre til koncentrationsbesvær. 

Mød forfatteren:

Billede af

Hej jeg hedder Rebecca og jeg skriver artikler her på GoTutors hjemmeside. Til dagligt læser jeg en kandidat i sprogpyskologi, og jeg har en bachelor i kommunikation og psykologi. Jeg interesserer mig for strategisk formidling og psykologiske emner, og jeg håber at i kan få ny viden og gode råd fra mine indlæg!

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Skilsmisse - En guide til, hvordan du imødekommer dit barns behov i skilsmissen
Skilsmisse - En guide til, hvordan du imødekommer dit barns behov i skilsmissen

Du står midt i en skilsmisse, og der er ingen tvivl om, at det ikke er let. Der er typisk tungtvejen...

Rebecca Rasmussen 06-09-2023
Separationsangst - hjælp dit barn med at få bugt med frygten
Separationsangst - hjælp dit barn med at få bugt med frygten

Læs her om separationsangst samt hvad du skal være opmærksom på, hvis du mistænker, at dit barn lide...

Laura Norén 22-08-2023
Sommerferie og skolefri: Slip din studiestress, og hold ferie!
Sommerferie og skolefri: Slip din studiestress, og hold ferie!

Sommeren har officielt ramt Danmark! Studenterne har kørt deres sejrsrunde, temperaturen har rundet...

Ruben Samuel Sørensen 20-07-2017
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90