Engelsk ordstilling: ligefrem ordstilling og omvendt ordstilling på engelsk

Af Laura Norén 19-05-2023
Engelsk ordstilling: ligefrem ordstilling og omvendt ordstilling på engelsk

I dette opslag vil vi kigge på alt der er at vide om grammatisk ordstilling på engelsk. Hvordan er det nu lige med ordenes placering i sætninger på engelsk, og hvad er et sætningsled overhovedet? Læs med i dette opslag og bliv klog på alt du skal vide omkring hvordan sætningsstruktur på engelsk fungerer!

Grammatikken i sætninger er ikke altid noget vi lige går og overvejer, når vi taler dansk, det kan vi jo godt allerede. På fremmedsprog, hvor vi ikke er lige så stærke, kan grammatikken bag sætninger være en udfordring. Hos gotutor tilbyder vi engelsk lektiehjælp. På denne måde kan du hurtigt blive skarp i grammatik og tale, selv på et fremmedsprog. Hvis du til gengæld bare lige mangler at blive skarp i et enkelt grammatisk eller sprogligt område, kan du altid læse med i disse opslag og få styr på den ene ting du lige manglede viden i. Hvis du læser med her, kan du blive ekstra skarp på, hvordan man konstruerer en sætning, grammatisk, på engelsk, samt hvilke komponenter der gør en sætning til en sætning. 


Grundled og udsagnsled (verballed) på engelsk

Ordstilling omhandler, både på dansk og på engelsk, hvordan vi placerer vores sætningsled i forhold til hinanden, og på denne måde konstruerer, eller laver, en sætning. Ordstillingen handler kort sagt om, hvordan du placerer dit grundled og udsagnsled i en sætning. 

Grundleddet kan også kaldes subjektet, og det vil sige den eller det, der omtales i sætningen. Grundleddet vil altså som regel optræde som et substantiv eller et pronomen. Substantiver er det vi også kender som navneord, dem kan du læse mere om i opslaget omkring substantiver på engelsk. Pronominer kender vi også som stedord og det er ord såsom he, she it. hvis du følger dette link, kan du læse mere om pronominer på engelsk.

Udsagnsleddet kaldes også et verballed og det refererer til hvad dit grundled/subjekt gør. En sætning indeholder altid et udsagnsled/verballed og som regel også et grundled. Undtagelsen for sætninger uden grundled, er eksempelvis kommandoer såsom Eat! Run! Speak!. Her er der ikke brug for grundled. Man kan altså sige at udsagnsleddet er det vigtigste sætningsled. Udsagnsleddet indeholder altid mindst ét verbum. Du kan læse mere om verber på engelsk, ved at følge linket. 


Hvad er ordstilling?

Som nævnt i forrige afsnit omhandler ordstilling hvordan vi placerer vores grundled og udsagnsled i forhold til hinanden for på denne måde at lave en sætning. Ordstilling på engelsk kommer i 2 former:

 • Ligefrem ordstilling

 • Omvendt ordstilling

Det kan være forvirrende for danskere helt at finde ud af ordstilling på engelsk, fordi vi på dansk i mange tilfælde kan bruge begge slags ordstilling og sætningen vil stadig give mening. På engelsk bruger vi dog som regel ligefrem ordstilling. 


Hvad er ligefrem ordstilling på engelsk?

Som sagt, bruger vi altså på engelsk, generelt ligefrem ordstilling. Det betyder at dit grundled skal stå før dit udsagnsled (verballed) i sætningen. Det vil altså sige at vi på engelsk nævner person eller ting først, og derefter hvad de foretager sig. Eksempler på ligefrem ordstilling på engelsk kunne være følgende:

 • Simon went for a walk yesterday.

 • Love is a state of mind.

 • I worked all day today. 


Hvad er omvendt ordstilling på engelsk?

Omvendt ordstilling bruger vi ofte på dansk, men som regel ikke på engelsk. Dog er der nogle sætninger hvor omvendt ordstilling kan bruges, når vi taler engelsk, det er ved disse specifikke sætningstyper vi på engelsk kan bruge omvendt ordstilling:


 • Spørgsmål

Eksempelvis - Did you bring cake?


 • Nægtelser

Eksempelvis - Never before had i laughed so much.


 • Når sætninger starter med so

Eksempelvis - So does she.


 • Betingelsessætninger

Eksempelvis - Had I known I would not have brought it.

 

 • Når sætninger starter med et adverbialled

Eksempelvis - Up the hill came a cat. 


Ved disse slags sætninger kan det være nødvendigt at lave omvendt ordstilling men på engelsk er det undtagelsen ikke reglen. 


Hvad er en sætningstype?

Nu har vi altså gennemgået ordstilling på engelsk, men en anden vigtig ting at kende til, er sætningstyper på engelsk. Sætninger opdeles nemlig efter hvorvidt de kan stå alene eller er afhængige. På engelsk skelner vi mellem tre sætningstyper:

 • Helsætning

 • Hovedsætning

 • Ledsætning

Hovedsætninger kan stå alene men ledsætninger er afhængige. Hvilken slags sætning der er tale om, afhænger både af den grammatiske og informative del. Sætningstyper afhænger nemlig også af grammatisk struktur med grundled og udsagnsled


Hvad er en helsætning på engelsk?

En helsætning er den slags sætninger der kan stå alene. Helsætninger vil altid bestå af mindst ét grundled og udsagnsled (verballed), dog på nær kommandoer der kun indeholder et verballed (Eat! Run! Swim!). Helsætninger kan enten være enkle eller sammensatte. Ved enkle helsætninger er der kun ét grundled og udsagnsled. Ved sammensatte er der flere - det er her der er tale om hovedsætninger og ledsætninger. 


Hvad er en hovedsætning på engelsk?

Hovedsætninger er dem, der giver mening hvis de står alene. En hovedsætning er også den vigtigste del af en helsætning. Ved sammensatte helsætninger er der altid tale om mindst én hovedsætning. Den kan kombineres med enten en ledsætning eller endnu en hovedsætning, men den kombineres altid med mindst én sætning. 


Hovedsætning + hovedsætning

 • Simon made a joke, Christina laughed.  


Hovedsætning + ledsætning

 • She washed the shirt, which was dirty. 


Hvad er en ledsætning på engelsk?

En ledsætning kan også kaldes en bisætning. Ledsætninger skal altid kombineres med hovedsætninger og har altså kun mening, hvis de kombineres. Selvom ledsætninger kun har mening, hvis de kobles til en hovedsætning, behøver de ikke nødvendigvis at stå til sidst i sætningen. Ledsætninger kan både placeres til sidst i helsætningen, men de kan også placeres midt i sætningen.  Oftest kendes ledsætninger på engelsk ved brug af konjunktioner (bindeord), eksempelvis and, that, which, since. Eksempler på sætninger med ledsætning kunne være følgende:

 • Simon walked, and Christina followed.

 • We left early, since the trains had been delayed lately.


Opsamling på sætningsstruktur

Ud fra denne gennemgang kan vi altså konkludere at helsætninger omslutter hovedsætninger og ledsætninger. Vi har lært at grundled og udsagnsled er det vigtigste sætningsled at kende, i forhold til, at kunne konstruere sætninger både på dansk og på engelsk. Vi har også lært at man på engelsk, generelt bruger ligefrem ordstilling, men at der dog er nogle få undtagelser hvor omvendt ordstilling er okay. Nu er der styr på grammatikken bag, at lave sætninger på engelsk, og så er det ellers bare med at komme igang.

Mød forfatteren:

Billede af

Hej, mit navn er Laura, jeg er skribent hos GoTutor! Jeg har en Bachelor i kommunikation og psykologi, og så læser jeg nu en kandidat i sprogpsykologi, på KU. Jeg håber, at mine artikler kan hjælpe nogle af jer til, at få helt styr på de faglige termer og teorier, jeg præsenterer!

Søger du privat lektiehjælp?

 • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

 • Mange års erfaring og en del af Egmont

 • Trænede og uddannede undervisere

 • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Berømte engelske citater
Berømte engelske citater

Der findes mange berømte engelske og mange af de berømte engelske citater kan genkendes af de fleste...

Ruben Samuel Sørensen 27-01-2023
De mest almindelige engelske forkortelser - få det fulde overblik
De mest almindelige engelske forkortelser - få det fulde overblik

Kender du forskellen mellem de engelske forkortelser i.e. og e.g.? Ved du, hvad der menes, når der b...

Cathrine Noer Hjorth 27-01-2023
Alt du bør vide om relativsætninger i det engelske sprog
Alt du bør vide om relativsætninger i det engelske sprog

Relativsætninger er noget vi har både på dansk og på engelsk. En relativsætning er en del af sætning...

Laura Norén 19-05-2023
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90