Sådan bruger du navneord på engelsk (substantiver på engelsk) - få en komplet guide!

Af Laura Norén 09-02-2023
Sådan bruger du navneord på engelsk (substantiver på engelsk) - få en komplet guide!

Hvad er navneord på engelsk (dvs. substantiver på engelsk)? Navneord på dansk, på latin kaldet substantiver, er en ordklasse der bruges på dansk såvel som på engelsk, her kaldes et navneord “a noun”. Navneord bruges til at navngive ting omkring os, og på denne måde hjælper navneord med, at give navne til vores verden, og de kan bruges i både ental og flertal.

På engelsk er navneord delt op i to forskellige slags “common nouns” og “proper nouns”. Common nouns er dem der skrives med småt og proper nouns er dem vi skriver med stort forbogstav, og disse angiver generelt navne, måneder og specifikke steder såsom byer og lande. I dette indlæg kan du læse mere omkring, hvordan navneord kategoriseres og grammatisk bruges på engelsk.

 

Navneord i ental på engelsk

Grammatisk betegnes navneord i ental med “a” eller “an” foran, eksempelvis “a butterfly” eller “an apple”. Du bruger “a” hvis dit navneords første bogstav har en konsonant-lyd og “an” hvis dit substantivs første bogstav er en vokal-lyd. Du kan på denne måde finde navneord i ental,  i dine engelske tekster, ved at kigge efter de ord der har “a” eller “an” foran sig.

 

De tre kategorier af substantiver/navneord på engelsk 

Navneord kan opdeles i tre forskellige kategorier, alt efter, hvad de er eller hvad de beskriver.

 • 1. Levende ting - her er der altså tale om mennesker og dyr, eksempelvis “a girl” eller “a giraffe”
 • 2. Ting - her er der altså tale om de ikke-levende ting i vores verden, eksempelvis “a fridge” eller “an apple”
 • 3. Abstrakte ting - den sidste kategori er anderledes fra de første to kategorier på den måde at navneord i denne kategori, henviser til de ting vi ikke kan tage og føle på, men som stadig er ting vi har et ord for, eksempelvis “love” eller “a feeling”

Det er også vigtigt at huske på, at de tre kategorier følger de samme grundprincipper med “a” og “an” reglen. Dog følger ikke alle substantiver på engelsk denne regel og disse kaldes utællelige navneord/substantiver. Dette dækker over de navneord, der på engelsk ikke kan bøjes i bestemt ental eller flertal, dette vil vi kigge nærmere på senere.

 

Navneord i flertal på engelsk

Nu har vi gennemgået, hvordan navneord i ental defineres i det engelske sprog, og hvilke kategorier af navneord der findes. Herfra kan vi gå videre til, hvordan navneord på engelsk, bøjes i flertal, også kaldet pluralis på latin. Da vi tidligere kiggede på, hvordan man nemt kan finde navneord ved at lede efter “a og an” er der også en nem måde, hvorpå man kan finde ud af om navneordene i teksten er i ental eller flertal. Det gør du ved at kigge på om navneordet ender på “s”. Hvis dit navneord  på engelsk slutter med et s, står det altså i flertal. Fx

 • One flower - two flowers
 • One book - two books

Næsten alle navneord vil på engelsk have “s” som endelse i flertal. Dog er der nogle ord, der bryder denne regel, når de bøjes i flertal. De kaldes uregelmæssige navneord.

 

Uregelmæssige navneord/substantiver på engelsk

Nu har vi gennemgået den generelle regel for substantiver (navneord) i flertal, dog er der på engelsk nogle substantiver der får andre endelser end s, når de på engelsk bruges i flertal, men det kan man også hurtigt finde ud af ved at kigge på endelsen af ordet - her er der tre regler.

1. Navneord der gør dette er dem der for eksempel ender på “F” eller “fe”. Fx

 • Wife eller wolf

Begge disse vil i flertal ende på “ves” - altså “wives” eller “wolves”. 

2. Nogle navneord, der ender på “o” vil i flertal endes på “oes”. Fx

 • One tomato - two tomatoes

3. Navneord der ender med en konsonant efterfulgt af et y, vil i flertal ende på “ies”. Fx

 • One butterfly -  two butterflies

Få navneord på engelsk vil dog heller ikke følge disse regler, når de bruges i flertal. Fx 

 • One mouse - two mice

I flertal bliver one mouse, altså til two mice og ikke two mouses. Disse enkelte navneord er der dog ikke en regel for, med disse må man blot lære dem udenad, så man kan huske det, når de bruges.

 

Utællelige navneord/substantiver på engelsk

Den sidste regel vi nu vil gennemgå i forhold til navneord på engelsk, er reglen for de utællelige navneord. De utællelige navneord kunne for eksempel være ord såsom 

 • Water
 • Money
 • Information
 • Faith
 • Sugar
 • Furniture
 • News
 • Advice
 • Luck

Denne slags navneord kan skabe problemer, når de bruges på engelsk, fordi de fleste af dem jo netop på dansk, godt kan bøjes i flertal, men det kan de ikke på engelsk. Reglen ved denne slags navneord på engelsk, er at de altid skal bruges i ental. 

En anden regel, når du bruger denne slags navneord er, at de bruges sammen med pronominet “it”, de skal altså ikke, som vi først gennemgik starte med “a eller an”. Grunden til dette er, at utællelige navneord ikke må lede til noget, der angiver antal, derfor skal det altid bruges i ental og benævnes ved “the/it”.

 

Hvordan bruger du utællelige navneord 

vi har ovenfor gennemgået hvordan utællelige navneord kan se ud. Hvis de skal bruges i praksis kan det eksempelvis se sådan her ud, på engelsk: 

 • Give me the money, the money is in my wallet
 • Do you have more information?
 • I have given you all the information I have

 

Hvordan du “tæller” dine utællelige navneord

Hvis du dog skal have en form for antal knyttet til dit utællelige navneord, kan du istedet bruge vendinger såsom “A bit of” “some” eller “a piece of” eksempelvis:

 • Could I have a bit of water?
 • I need a piece of advice on this matter
 • Can you get me some sugar?

 

 

Vi har altså nu gennemgået de generelle regler for, hvordan navneord, eller substantiver, bruges på engelsk, og hvilke regler der er både i ental og i flertal. Vi kom frem til at der er nogle generelle regler for, hvordan du bruger navneordene, men at der også er nogle gange, hvor det altså er lidt sværere helt at vide, hvordan du bøjer et navneord på engelsk, da det ikke altid følger helt den samme struktur som på dansk. Med nogle få navneord må du altså bare øve dig og lære, at de er uregelmæssige, men generelt vil denne gennemgang kunne hjælpe dig til, at bruge dine navneord på engelsk både i ental og flertal.

Mød forfatteren:

Billede af

Hej, mit navn er Laura, jeg er skribent hos GoTutor! Jeg har en Bachelor i kommunikation og psykologi, og så læser jeg nu en kandidat i sprogpsykologi, på KU. Jeg håber, at mine artikler kan hjælpe nogle af jer til, at få helt styr på de faglige termer og teorier, jeg præsenterer!

Søger du privat lektiehjælp?

 • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

 • Mange års erfaring og en del af Egmont

 • Trænede og uddannede undervisere

 • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Berømte engelske citater
Berømte engelske citater

Der findes mange berømte engelske og mange af de berømte engelske citater kan genkendes af de fleste...

Ruben Samuel Sørensen 27-01-2023
Hvordan bruger du uregelmæssige verber på engelsk (uregelmæssige udsagnsord)?
Hvordan bruger du uregelmæssige verber på engelsk (uregelmæssige udsagnsord)?

Uregelmæssige verber på engelsk (dvs. uregelmæssige  udsagnsord på engelsk) er måske noget du k...

Laura Norén 24-02-2023
De mest almindelige engelske forkortelser - få det fulde overblik
De mest almindelige engelske forkortelser - få det fulde overblik

Kender du forskellen mellem de engelske forkortelser i.e. og e.g.? Ved du, hvad der menes, når der b...

Cathrine Noer Hjorth 27-01-2023
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90