Digital trivsel - Sådan fremmer du dit barns digitale trivsel

Af Rebecca Rasmussen 21-09-2023
Digital trivsel - Sådan fremmer du dit barns digitale trivsel

Børn og unge bruger mere og mere tid på digitale medier, derfor er digital trivsel også vigtigt at have fokus på som forældre.

Det er vigtigt at sætte sig ind i den digitale verden og tale med sit barn om, hvordan man begår sig på nettet. For skolebørn er digitale medier en fast del af deres hverdag, både i skolen og i hjemmet. Børnene bruger både deres smartphone meget i deres fritid, men også i skolen bruger 3 ud af 4 lærere digitale medier i undervisningen.

At hjælpe dit barn med at udvikle en sund og ansvarlig online adfærd, er en vigtig del af barnets digitale trivsel og personlige udvikling. Det kræver en løbende dialog og støtte fra forældre. Læs med her og blive klogere på, hvordan du støtter dit barn i at begå sig på nettet.



Hvad er digital dannelse?

I takt med at sociale medier er begyndt at fylde mere og mere i vores hverdag, er det blevet afgørende at man begår sig godt på nettet, da det har betydning for barnets faglige, sociale og mentale trivsel. Digital dannelse dækker altså over flere forskellige faktorer: 

  • Evnen til kildekritik

  • Evnen til at interagere på digitale medier

  • Viden om, hvordan man efterlader digitale fodspor på nettet. 

Digital dannelse er med andre ord evnen til at begå sig kritisk, socialt og etisk i den digitale verden.

Det er vigtigt at begå sig godt på de sociale medier, da det er unges primære sted, hvor de socialiserer sig, og i den forbindelse danner deres identitet. Det er også stedet, hvor faglig læring finder sted, og derfor er det særligt vigtigt at kunne begå sig. 



Sådan hjælper du dit barn med at begå sig på nettet:

  • Begræns skærmtid:
    For meget tid foran skærmen kan have negative konsekvenser for dit barns fysiske og mentale helbred. Det er vigtigt at fastsætte rimelige grænser for skærmtid og opmuntre til andre aktiviteter som at læse, lege en kreativ leg eller madlavning.

  • Online sikkerhed:
    Lær dit barn om online sikkerhed og personlig information. Forklar, at de aldrig skal dele personlige oplysninger som deres fulde navn, adresse eller skole med fremmede online.

  • Sociale medier:
    Hvis dit barn bruger sociale medier, skal du hjælpe dem med at forstå vigtigheden af privatlivsindstillinger, og sørge for at opfordre dem til at være opmærksomme på, hvad de deler online.

    Diskuter også de potentielle konsekvenser af digital mobning, og hvordan man håndterer det. Tal med dit barn om grænsen mellem det private og det offentlige rum. Grænsen mellem, hvad der er privat og offentligt, er blevet mere og mere udvisket i takt med udbredelsen af sociale medier.

    Det er derfor især vigtigt at lære børn om grænser. Internettet er et offentligt rum, hvor alle kan færdes og interagere med hinanden.

    Tal med dit barn om, at selvom det kan føles som at man er i et privat rum, når man færdes på de sociale medier, så kan det man lægger ud, nå ud til langt flere end man lige regner med.

  • Spil og apps:
    Vær opmærksom på de spil og apps, dit barn bruger. Læs anmeldelser, og undersøg indholdet for at sikre, at det er passende for deres alder. Tjek også om der er muligheder for forældrekontrol og tidsbegrænsninger.

    Der findes mange spil og apps, som udnytter børn opmærksomhed, da det er penge værd for spiludviklere. Det kan være svært for børn at gennemskue skjult markedsføring, derfor skal forældre hjælpe deres børn med det.

  • Digital balance:
    Hjælp dit barn med at finde en balance mellem online og offline aktiviteter. Det kan være fristende for børn at bruge meget tid online, men det er vigtigt at opmuntre til fysisk aktivitet og ansigt-til-ansigt interaktion med venner og familie.

    Fokuser på dit barns trivsel, herunder søvn, kost og motion, og om barnet  har venskaber, som det dyrker både i den fysiske verden og i den digitale verden.

  • Skræmmende indhold:
    Giv dit barn værktøjer til at håndtere skræmmende eller upassende indhold, de kan støde på online. Opfordr dem til at komme til dig, eller en anden voksen, hvis de ser noget, der gør dem ubehagelige tilpas.

  • Mobning på digitale medier:
    Lær dit barn om vigtigheden i at være ansvarlig og venlig på nettet. Fortæl dit barn, at hvis det oplever eller er vidne til digital mobning, skal barnet vide, hvordan de skal reagere og rapportere det.

  • Vis interesse og vær åben:
    Det vigtigste er at opretholde en åben og ærlig dialog med dit barn om deres digitale liv. Lyt til deres bekymringer, besvar deres spørgsmål og vær villig til at dele dine egne erfaringer og rådgive dem.

    Det er også vigtigt, at du giver dit barn mulighed for at prøve forskellige ting af med digitale medier. Undersøgelser viser, at når forældre er involveret i deres børns digitale liv, bruger børnene digitale medier mere varieret.

    Find ud af, hvad barnet interesserer sig for, og hjælp barnet med at finde sjove apps, der er alderspassende.

  • Tænk på din egen digitale adfærd
    Børn spejler deres forældre, derfor er det vigtigt, at du er en god rollemodel for dit barn. Husk altid at spørge dit barn, før du lægger et billede op af barnet. Tal også med dit barn om grænser, og om at man gerne må sige nej, hvis nogle vil poste et billede, som man ikke kan lide.



Hvad er konsekvenser ved digitale medier?

  • FOMO: “Fear of missing out”:
    Undersøgelser viser, at 1 ud af 5 unge har oplevet “fear of missing out” i forbindelse med sociale medier. Mange unge føler, at de skal være på sociale medier hele tiden, for ikke at føle at de går glip af noget. Samtidigt kan dét at være meget på sociale medier, give FOMO i sig selv, da man hele tiden bliver disponeret for billeder og stories af andre, der er ude og have det sjovt.

  • For meget skærmtid giver dårlig trivsel:
    Undersøgelser viser, at der er en sammenhæng mellem meget skærmtid og dårligt fysisk og mentalt helbred blandt børn. Hvis børn har siddet meget foran en iPad, tv, computer eller smartphone, kan det resultere i konsekvenser senere hen i livet.

    Undersøgelser har vist, at der er en sammenhæng mellem meget skærmtid for børn i en tidlig alder, og børnenes koncentration og generelle trivsel, når de bliver ældre.

  • At leve op til specifikke kropsidealer:
    Sociale medier har resulteret i et øget fokus på kropsidealer, og dét at have en flot krop og vise den frem på nettet er blevet forbundet med status i visse sammenhænge.

    Dette kan lægge et pres på børn og unge, da de ofte bliver disponeret af billeder af kroppe, som kan presse dem til at leve op til specifikke kropslige idealer.

  • Ensomhed:
    Sociale medier kan forstærke følelsen af ensomhed hos visse børn og unge. Dette er naturligvis vigtigt at være opmærksom på.



Identitet på på nettet 

Børns identitet på internettet og sociale medier er et vigtigt emne at overveje, da det har indflydelse på deres digitale trivsel og personlige udvikling. Her er nogle vigtige overvejelser:

  • Online anonymitet:
    Børn bør forstå, at selvom de kan opretholde en vis grad af anonymitet online, er det vigtigt at være ærlige og ansvarlige for, hvad de siger og gør. De skal indse, at der stadig er konsekvenser for deres online adfærd.

  • Digitale fodspor:
    Børn skal forstå vigtigheden af, at alt, hvad de deler online, efterlader et digitalt fodspor, som kan blive brugt i fremtiden. Dette gælder også for billeder og indlæg, der slettes senere. Lær dem at internettet aldrig glemmer, og at dét de lægger ud, kan downloades ned af andre brugere.

  • Selvrepræsentation:
    Diskuter med dit barn, hvordan de ønsker at blive opfattet online. De bør overveje, hvordan de beskriver sig selv, og hvilke billeder og oplysninger du deler, da det kan påvirke, hvordan andre ser dem.

  • Sociale medier og selvværd:
    Mange børn sammenligner sig selv med andre på sociale medier, hvilket kan påvirke deres selvværd negativt. Vær opmærksom på, hvordan dit barn reagerer på sociale medier, og hjælp dem med at forstå, at onlinelivet ofte er nøje udvalgte øjeblikke, og ikke en fuld repræsentation af virkeligheden.

Internettet er en naturlig del af vores liv, men det er vigtigt at lære børnene, hvordan de kan bruge det på en sund og ansvarlig måde. Ved at tage dig tid til at lære og dele disse færdigheder med dit barn, kan du hjælpe med at sikre deres digitale trivsel.

Mød forfatteren:

Billede af

Hej jeg hedder Rebecca og jeg skriver artikler her på GoTutors hjemmeside. Til dagligt læser jeg en kandidat i sprogpyskologi, og jeg har en bachelor i kommunikation og psykologi. Jeg interesserer mig for strategisk formidling og psykologiske emner, og jeg håber at i kan få ny viden og gode råd fra mine indlæg!

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Skilsmisse - En guide til, hvordan du imødekommer dit barns behov i skilsmissen
Skilsmisse - En guide til, hvordan du imødekommer dit barns behov i skilsmissen

Du står midt i en skilsmisse, og der er ingen tvivl om, at det ikke er let. Der er typisk tungtvejen...

Rebecca Rasmussen 06-09-2023
Separationsangst - hjælp dit barn med at få bugt med frygten
Separationsangst - hjælp dit barn med at få bugt med frygten

Læs her om separationsangst samt hvad du skal være opmærksom på, hvis du mistænker, at dit barn lide...

Laura Norén 22-08-2023
Sommerferie og skolefri: Slip din studiestress, og hold ferie!
Sommerferie og skolefri: Slip din studiestress, og hold ferie!

Sommeren har officielt ramt Danmark! Studenterne har kørt deres sejrsrunde, temperaturen har rundet...

Ruben Samuel Sørensen 20-07-2017
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90