Sådan styrker du dit barns selvtillid med madlavning

Sådan styrker du dit barns selvtillid med madlavning

Her på bloggen har vi gennem længere tid lagt aktiviteter og opskrifter på bloggen, som hele familien kan tage del i. Køkkenet oser nemlig af spændende opgaver for børn (og voksne) i alle aldre. Og der er utroligt mange fordele ved at have børn i køkkenet og lade dem deltage fra en tidlig alder.

Vi giver her 8 råd til, hvordan og hvorfor du skal lade børnene deltage. 

1. Børn i køkkenet: Start med dig selv

Inden I går i køkkenet, så mærk efter – hvordan er dit humør? Har du energi til at have børn i køkkenet i dag? Børn i køkkenet vil ofte kræve mere tid, være mere besværligt og rode en del. Så er du træt, så vent til en anden dag. Weekenden er ofte et godt tidspunkt, hvor der er mere overskud og tid, end der er i hverdagen.

2. Børnene bestemmer

Når børnene er med i køkkenet, er det dem, der er chefkokke. Lad dem komme med idéer og forslag til, hvad I skal lave. Skal der lidt ekstra krydderi i kødsovsen, eller skal der et ekstra æg i æggekagen, så lad dem. Så længe det ikke ødelægger maden, og dermed den succesoplevelse det vil være, så lad dem. Det øger i høj grad børnenes selvtillid at få lov til at bestemme eller blot med-bestemme. Lyt til deres idéer og forklar tydeligt, hvorfor der ikke skal en skive Riberhus i chokoladekagen.

3. Veldefinerede opgaver er nøglen

Børn arbejder bedst med veldefinerede opgaver. Så sæt rammerne, og giv dem opgaverne én efter én. Start med at bede dem finde de rette ingredienser i køleskabet, dernæst slå et æg ud, skær agurken i tern eller noget helt tredje. Så længe der kommer en opgave ad gangen, er det til at overskue. 

Det er dog vigtigt, at du vælger opgaver, der passer til dit barns alder. Opgaverne skal have den rette balance, hvor dit barn bliver udfordret, men samtidig får succesoplevelser, når opgaverne er løst.  

4. Hav udstyret i orden

For at undgå at der ryger en finger i svinget, anbefaler vi, at I bruger udstyr i børnestørrelse. Med børneknive kan de snitte og hakke løs, uden du behøver se bekymret til. Det giver også børnene ejerfornemmelse over projektet.

Fra omkring 6-års alderen kan børnene forsøge at bruge små voksen-knive, men kig dem over skulderen.

5. Drop dine forventninger

Din primære rolle er at vejlede, forklare og fordele opgaver, men undgå skældud og strikse regler. Om tomaten er i tern af samme størrelse eller der er mere ost i den ene ende af lasagnen gør ingen forskel. Det vigtigste er at give børnene succesoplevelser i køkkenet, så de kommer igen.

6. Smag og fortæl

Dit køkken er et laboratorium, så snart børnene har indtaget det. Giv dine børn et kendskab til køkkenets mange fantastiske smage, teksturer etc. ved at afprøve så meget forskelligt som muligt. Plant krydderurter i vinduet, og smag på dem i frisk og tørret form. Jo mere de eksperimenterer, desto mere lyst får de til at prøve videre.

7. Det perfekte lokkemiddel

Er børnene ikke interesserede i at hjælpe med aftensmaden, så start ved desserten. Det kan hurtigt lokke børnene til. Bag en kage, og væk nysgerrigheden.

8. Husk hyggen

Men vigtigst af alt er, at I hygger jer. Grin og fjol undervejs. Jonglér med tomaterne, leg restaurant eller TV-køkken, så børnene hurtigt forener det at være i køkkenet med noget sjovt. Det udvikler børnene utroligt meget personligt – samtidig med sjovt samvær.

Børn i alle aldre kan komme med i køkkenet. Store vuggestuebørn kan skylle grøntsager. Børnehavebørn kan pynte pizzaen, skære grøntsager og mere praktiske opgaver som borddækning og opvask. Skolebørn kan være med i køkkenet langt størstedelen af vejen, og de ældste kan hjælpe med afvejning og måling af ingredienser.

God fornøjelse med børn i køkkenet!

Del artiklen

Vil du høre mere om lektiehjælp?

  • Styrk dit barns trivsel og motivation

  • 100% fokus på dit barns unikke behov

Du vil måske også synes om

Dårlig trivsel: Se tegnene hos barnet
Dårlig trivsel: Se tegnene hos barnet

Lige som voksne, så kan et barn gå igennem en periode, hvor det er i dårlig trivsel. Børn siger det...

Stress: Giv dit barn en roligere hverdag
Stress: Giv dit barn en roligere hverdag

De senere år er der sket en stigning i antallet af børn og unge med symptomer på stress i Danmark. V...

Kirsten B. 08-03-2019
5 Råd der hjælper teenagere til mere selvtillid
5 Råd der hjælper teenagere til mere selvtillid

Teenager og selvtillid: I de svære ungdomsår kan selvtilliden lide et knæk. Den øgede bevidsthed om,...

Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90

Bliv ringet op i dag

Hør, hvad vi kan gøre for dit barn