Lær dit barn at læse - En forældreguide

Af Laura Norén 24-08-2023
Lær dit barn at læse - En forældreguide

Skal dit barn til at starte i skole, eller er de måske allerede startet men mangler liiiige det sidste skub til at få styr på læsningen. I dette opslag vil vi kigge nærmere på hvordan du kan give dit barn de bedste forudsætninger for både at lære at læse, men også at finde det interessant at læse. Læs med her og find ud af hvordan du motiverer dit barn bedst og giver dem gode læsefærdigheder hjemmefra. Hvad du skal vide om læsning

At lære at læse er en helt grundlæggende færdighed. Læsning og skrivning er en måde, hvorpå vi kan fortolke og forstå skriftlige tegn, og en måde at bruge sprog i anden form end blot talt sprog. Dét at læse er at identificere bogstaver og herefter ord, derfor kan vi også binde læsning sammen med semantiske skemaer. Vi lagrer ord, deres betydning og deres skriftlige udtryk, når vi læser, så vi fremtidigt kan genkende dem og fortolke sætninger.

Læsning indeholder derfor også evnen til at forstå betydningen og konteksten af det, der er skrevet. Man kan derfor sige, at når vi læser, er det en del af hjernens kognitive processer, hvor information bearbejdes gennem vores genkendelse og tidligere erfaringer med ord og hvordan de ser ud. Hvordan spiller læsefærdigheder en rolle i mit barns liv?

Læsefærdigheder er afgørende for læring, kommunikation og skolemæssig udvikling. Det at kunne læse og skrive er nemlig grundstenen for alt andet skolemæssigt arbejde. Ny viden findes i bøgerne! At læse kan også åbne op for en masse andre sjove interesser og hobbyer.

Læsning er en del af alt, om det så er i form af bøger eller artikler, tegneserier og undertekster til film, eller læsning af menukort, den såkaldte funktionelle læsning. Derfor er det super vigtigt at opmuntre dit barn til at lære og læse, samt bedst muligt at fordre gode læsevaner gennem din egen læselyst og det miljø, du skaber for dit barn.

Med udviklet læselyst styrker du dit barns muligheder for en god skolegang og hjælper dem på vej til at udvikle deres kommunikative kompetencer, forståelse og skrevne sprog.  Tips til at lære mit barn at læse

 • Skab et læsevenligt miljø
  Et hjem fyldt med bøger og læsemateriale inviterer til at læse og gør det at læse til en del af hverdagen. Hvis du også selv læser, giver det dit barn en følelse af, at læsning er en naturlig del af hverdagen. 

 • Opbyg ordforråd
  Kontinuerlig dialog og samtaler hjælper dit barn med at opbygge og udvide sit ordforråd. Dit barn optager meget af det du siger, så ved at tale og opfordre til dialog, kan dit barn udvide sit ordforråd gennem dig. 

 • Lær bogstaver og lyde
  Lær dit barn alfabetet og de grundlæggende lyde, som hvert bogstav repræsenterer. 

 • Stavelse og ordgenkendelse
  Lad dit barn øve sig på at dele ord op i stavelser. Dette kan gøres ved at slå på hånden for hver stavelse i et ord og sige dem højt.

 • Læs sammen
  Hvis du vil gøre dit barn komfortabel med at læse kan i eventuelt begynde at læse godnathistorier sammen eller læse sammen efter arbejde og skole. Lad dit barn læse sætninger og ord højt og hjælp dem på vej. 

 • Vær tålmodig og positiv
  Det er vigtigt at være tålmodig og opmuntrende under hele læreprocessen. Ros dit barn for fremskridt så læsning bliver en positiv oplevelse.

 • Gør det sjovt
  Læsning skal være sjovt og spændende for dit barn. Find bøger og historier, der interesserer dem, så holder dit barn fokus og er mere interesseret i læsningen. Find deres yndlingsbøger til godnathistorier eller print teksten til deres yndlingssange ud og læs og syng dem sammen. Går sprog forud for læsning?

Det er normalt og naturligt for børn at lære sprog, før de begynder at lære at læse. Sprogudvikling er en forudsætning for læsning, da læsning bygger på forståelse af det talte sprog. Som du nok ved, begynder børn fra en tidlig alder at udvikle sproglige færdigheder. I starten dog mest med lyde, men også dette er en del af deres sproglige udvikling. Børn lytter til deres omsorgspersoner, og over tid lærer de gennem dette at forstå og producere ord. 

Gennem sprogudvikling opbygger børn deres ordforråd, grammatik, forståelse af sætningsstrukturer. Når børn har et solidt fundament i sprogfærdigheder, bliver de bedre forberedt på at begynde at lære at læse. De kan forbinde bogstaver med lyde, forstå sammenhængen mellem skrevne ord og deres betydning. Forældres rolle i læsefærdigheder

Som forælder kan du altså spille en stor rolle i dit barns udvikling af sprog, og senere læselyst. Du kan gennem din egen tale og dine egne læsevaner, give dit barn gode oplevelser og positive konnotationer mellem læring og læsning.

Du kan gennem samtaler, lege og højtlæsning skabe et sundt og læsevenligt miljø, der giver dit barn en fornemmelse af at læsning er positivt. Med dette udvikler du også deres sproglige udvikling.Hvad skal jeg fokusere på når jeg lærer mit barn at læse?

 • Fonetisk bevidsthed
  Fonetik omhandler sproglyd. Det vil sige hvilke lyde der former hvilke bogstaver/ord og deres betydning for sproget. Ved at fokusere på at dit barn lærer lydene i bogstaver og ord, er en kæmpemæssig hjælp når man skal lære at læse. 

 • Bogstavkendskab
  Sammen med fonetik kan du lære dit barn bogstaverne og hvilke bogstaver der forbindes til lyde. Med dette kendskab kan de lettere lære at læse flydende.

 • Ordgenkendelse
  Lær dit barn de mest almindelige ord. Gennem gentagelse i forskellige kontekster hjælper du dit barn til at genkende forskellige ord. 

 • Læseforståelse
  Fokuser på forståelsen bag ordene. Når dit barn læser, er det selvfølgelig vigtigt at de lærer at læse ordene, men også at de lærer at forbinde læsningen med forståelse. Fokuser på at forstå indholdet i sammen læser, eksempelvis gennem diskussioner og spørgsmål til historierne. Hvordan motiverer jeg mit barn til at lære at læse?

Når du skal motivere dit barn til at læse, er der flere forskellige strategier du kan benytte. Det er vigtigt at huske at alle børn er forskellige og ikke én metode er universel. Det er vigtigt altid at overveje dit barns personlige interesser og udvikling, når du skal overveje hvordan du bedst muligt griber læsningen an.

Dog er der nogle forskellige ting vi kan overveje, som kan tilpasses til lige præcis dit barns personlige profil. Det er altid vigtigt at gøre læring sjovt. På denne måde sikrer du at dit barn forbliver motiveret og glad for at læse. Sjove måder at lære dit barn at læse

 • Interesser
  Det er vigtigt at du motiverer og engagerer dit barn gennem interesser. Find bøger de kan lide eller bøger om emner de finder interessante. Tegneserier og billedbøger med beskrivelser kan også bruges. 

 • Miljø
  Som tidligere nævnt kan det være godt at fylde sit hjem op med forskelligt læsemateriale. Alternativt kan det også være en god idé at lave en hyggelig “læsehule” med puder og stakke af materiale hvor de kan fordybe sig og leve sig ind i verdener af historier. 

 • Kvalitetstid
  Tag tid til at læse sammen med dit barn som en hyggelig beskæftigelse sammen, på denne måde kan dit barn forbinde læsning med noget rart. 

Mød forfatteren:

Billede af

Hej, mit navn er Laura, jeg er skribent hos GoTutor! Jeg har en Bachelor i kommunikation og psykologi, og så læser jeg nu en kandidat i sprogpsykologi, på KU. Jeg håber, at mine artikler kan hjælpe nogle af jer til, at få helt styr på de faglige termer og teorier, jeg præsenterer!

Søger du privat lektiehjælp?

 • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

 • Mange års erfaring og en del af Egmont

 • Trænede og uddannede undervisere

 • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Leg og læring – sjove, spændende og lærerige lege til børn
Leg og læring – sjove, spændende og lærerige lege til børn

Skal det være kedeligt at lære nyt? Absolut ikke! Der findes en masse sjove og spændende lærerige le...

Ruben Samuel Sørensen 17-07-2017
Hjemmeskoling - alt du skal vide om hjemmeundervisning
Hjemmeskoling - alt du skal vide om hjemmeundervisning

Går du og overvejer, om du skal hjemmeskole dit barn via hjemmeundervisning? GoTutor har samlet alt,...

Signe Anna Bøe 06-02-2023
Manglende koncentration: Fem grunde til, at dit barn har svært ved at holde koncentrationen
Manglende koncentration: Fem grunde til, at dit barn har svært ved at holde koncentrationen

Det kan være svært at holde koncentrationen til lektielæsning, særligt når vejret er godt og man hel...

Ruben Samuel Sørensen 22-03-2020
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90