Ensomhed: Føler dit barn sig alene?

Af Ruben Samuel Sørensen 23-01-2020
Ensomhed: Føler dit barn sig alene?

Vi har hørt det flere gange, og mange af os har endda selv oplevet det. Ensomhed er et stigende problem blandt danskere, og flere studier viser også, at også mange børn og unge er bekendt med denne følelse.

Børns Vilkår har i november 2019 lavet en rapport baseret på samtaler om ensomhed med børn og unge via BørneTelefonen samt en spørgeskemaundersøgelse blandt 2.465 børn i 5. og 8. klasse. Rapporten viser, at 19 % af respondenterne (elever i 5. og 8. klasse) oplever følelsen af ensomhed “en gang imellem”, mens 7 % oplever den “tit” eller “meget tit”.

Hvad er ensomhed?

Ensomhed er en følelse af at være alene, og denne følges tit med savnet efter nærvær. Ofte forbindes følelsen også med mindre social interageren end ønsket, men det er ikke nødvendigvis altid tilfældet. Ensomhedsfølelsen kan også opstå, hvis et individ oplever en utilstrækkelig social værdi i de relationer, han eller hun har.

Udover de psykiske konsekvenser, ensomhedsfølelsen forårsager, viser det sig også, at 19 % af de børn, der tit eller meget tit føler sig ensomme, også mener, at de klarer sig dårligt i skolen, mens kun 3 % af de børn, der angiver, at de sjældent eller aldrig føler sig ensomme, mener, at de klarer sig skidt i skolen.

Link: https://bornsvilkar.dk/ensom/

Kilde: Rapport fra Børns Vilkår & TrygFonden: ’At stå udenfor – hvordan styrker vi positive fællesskaber blandt børn og unge?’

Hvordan opstår ensomheden?

For mange børn kan visse begivenheder såsom flytning, dødsfald og skilsmisse føre til ensomhed, fordi de i denne periode oplever at miste nogle hidtil gavnende relationer. Ofte vil denne form for ensomhedsfølelse dog også være midlertidig. Men desværre ses det, at flere og flere af os, herunder også vores børn, døjer med ensomheden i lange perioder, hvilket også kan komme til udtryk fysisk; 38 % af de, der i undersøgelsen lavet af Børns Vilkår har svaret, at de tit eller meget tit oplever ensomhed, har 5-8 symptomer på mistrivsel om ugen, som opleves i form af eksempelvis hoved- og mavepine, søvnproblemer og nervøsitet.


Børn, som sjældent oplever interesse fra deres forældre, føler sig oftere ensomme
Undersøgelsen fastslår desuden, at 28 % af de børn, der angiver, at de tit/meget tit føler sig ensomme også angiver, at de sjældent eller aldrig oplever, at deres forældre interesserer sig for dem. Til sammenligning svarede kun 5 % af de børn, der tit/meget tit føler sig ensomme, at deres forældre tit eller meget tit interesserer sig for dem.

 

Hvad kan jeg som forælder gøre?

Inkludér dit barn i positive fællesskaber – og undgå isolation
Det er vigtigt, at man som forælder er opmærksom på sit barns relationer og prioriterer, at han/hun er en del af nogle positive fællesskaber, som f.eks. styrkes gennem fritids- og skoleaktiviteter, samt aftaler med kammerater uden for skoletiden. I dag udspiller det sociale liv for børn og unge sig i en enorm grad gennem digitale apparaturer, hvilket som sådan ikke er noget dårligt. Overordnet set er det digitale rum ikke en negativ ting, men det må aldrig erstatte de virkelige aftaler og sammenkomster. Selvom det i dag er helt almindeligt at både pleje og skabe nye venskaber via skærmen, rammes mange stadig af ensomhedsfølelsen, som ofte er et resultat på mangel af virkeligt nærvær. Og ikke nok med, at mobilen, iPad’en, computeren osv. kan virke isolerende, så kan de også have en utrolig negativ effekt på både børn og voksne, da det er rigtig nemt at blive mindet om de fællesskaber, man ikke er en del af, når man ser, at der er diverse chats og grupper, man ikke er en del af, eller hvis man ser billeder/videoer på sociale medier, hvor andre fællesskaber er samlet.

Det er altså vigtigt, at man som forælder forebygger, at ens barn isolerer sig bag skærmen og udelukkende har kontakt til jævnaldrende gennem denne. Et godt råd kan være at indføre ‘skærmtid’, hvor der er et loft på, hvor lang tid barnet må bruge digitale apparater om dagen. Prøv også at forklare dit barn, hvorfor du gerne vil være opmærksom på, hvor lang tid der bruges bag skærmen, så det ikke opfattes som en straf.


Vær til stede

Hver femte dansker føler sig ensom. Men paradoksalt nok er det stadig et tabubelagt emne. Vi taler ikke om ensomhed, når vi er ude at drikke kaffe med en veninde, eller når vi har inviteret et vennepar på middag. Og vi taler da slet ikke om, at vores børn også går rundt med følelsen. Flere eksperter hævder, at en af årsagerne kan skyldes, at vi i dag (bl.a. på grund af vores stigende forbrug af sociale medier) lever i en verden, hvor kun det perfekte er godt nok til at blive delt med venner og bekendte, hvormed en frygt for at falde udenfor den perfekte norm opstår. Derfor er det sidste råd til at forebygge – eller som minimum mindske og leve med – ensomheden i en hverdag, hvor forventningerne er høje, og den digitaliserede verden har overtaget alt, at være til stede som forælder.

Som også nævnt ovenfor, kan det ske, at fællesskabet sættes på prøve, idet der sker forandringer i børns liv. Derfor kan det ske, at de er mere sårbare i denne periode. Vær derfor særlig opmærksom på dit barn, når han/hun går gennem en overgangsperiode.

Derudover har det stor betydning for barnet, at ens forælder viser nærvær og interesse ved at spørge ind til, hvordan dagen har været, hvordan det går osv. Undersøgelser viser, at børn, der er vokset op i hjem, hvor man ikke snakker om følelser, oftere føler sig ensomme. Prioritér derfor jævnligt at snakke med dit barn om, hvordan han/hun har det og føler.

 

Kilder:
Børns Vilkår: Ensomhed hos børn og unge
Sameksistens: Hvert fjerde barn føler sig ensom
Psykiatrifonden: Hvad er ensomhed?

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Skilsmisse - En guide til, hvordan du imødekommer dit barns behov i skilsmissen
Skilsmisse - En guide til, hvordan du imødekommer dit barns behov i skilsmissen

Du står midt i en skilsmisse, og der er ingen tvivl om, at det ikke er let. Der er typisk tungtvejen...

Rebecca Rasmussen 06-09-2023
Separationsangst - hjælp dit barn med at få bugt med frygten
Separationsangst - hjælp dit barn med at få bugt med frygten

Læs her om separationsangst samt hvad du skal være opmærksom på, hvis du mistænker, at dit barn lide...

Laura Norén 22-08-2023
Sommerferie og skolefri: Slip din studiestress, og hold ferie!
Sommerferie og skolefri: Slip din studiestress, og hold ferie!

Sommeren har officielt ramt Danmark! Studenterne har kørt deres sejrsrunde, temperaturen har rundet...

Ruben Samuel Sørensen 20-07-2017
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90