Hvordan skriver man en god rubrik? En guide til dig

Af Rebecca Rasmussen 25-11-2023
Hvordan skriver man en god rubrik? En guide til dig

En rubrik er en kort sætning eller et ord, der bruges til at beskrive indholdet af en artikel eller en tekst. Rubrikken hører derfor under artikellayout. Den er normalt placeret øverst på siden eller i begyndelsen af en artikel, og den er ofte skrevet med en større skrift end resten af teksten. En god rubrik skal være kort, præcis og fængende for at tiltrække læserens opmærksomhed og give en idé om, hvad artiklen handler om.

Nogle gange kan rubrikken også indeholde en undertitel, der giver yderligere information om indholdet af artiklen. Undertitlen kan være en længere sætning eller et par ord, der uddyber emnet. Det er vigtigt at huske, at rubrikken og undertitlen skal afspejle indholdet af artiklen nøjagtigt og ikke være vildledende. En god rubrik vil hjælpe læseren med at beslutte, om de vil læse videre eller ej, så det er vigtigt at tage sig tid til at skrive en god rubrik.Hvad er en rubrik?

En god rubrik skal fange læserens opmærksomhed og give en klar idé om, hvad teksten handler om.

Rubrikker kan være informative, provokerende eller humoristiske, alt efter formålet med teksten. De kan også indeholde nøgleord, der gør det lettere for læsere at finde og forstå indholdet.

Når man skriver en rubrik, er det vigtigt at overveje målgruppen og formålet med teksten. En rubrik til en videnskabelig artikel vil for eksempel være mere nøgtern og informativ end en rubrik til en underholdningsartikel.

Rubrikker kan også have forskellige niveauer. En hovedrubrik er den primære overskrift, der beskriver hele teksten, mens en underrubrik beskriver en mere specifik del af teksten.

I dagens digitale verden er rubrikker også vigtige for søgemaskineoptimering (SEO). Ved at inkludere relevante nøgleord i rubrikken kan man øge chancerne for at blive fundet af søgemaskiner og dermed øge trafikken til sin hjemmeside.

I alt kan man sige, at en god rubrik er en essentiel del af enhver tekst, der ønsker at fange læserens opmærksomhed og kommunikere klart og præcist.Vigtigheden af en god rubrik

En god rubrik er en vigtig del af enhver artikel eller blogindlæg. Det er det første, læseren ser, og det er afgørende for at fange deres opmærksomhed og få dem til at læse videre.

En god rubrik skal være kort, præcis og beskrivende. Det skal give læseren en idé om, hvad artiklen handler om, og hvorfor de skal læse den. En dårlig rubrik kan betyde, at læseren slet ikke klikker på artiklen.

En god rubrik skal også være søgemaskineoptimeret. Det betyder, at den skal indeholde de vigtigste søgeord, som læserne vil bruge, når de søger efter den type information, artiklen dækker. Dette hjælper artiklen med at rangere højt i søgeresultaterne og øger dens synlighed.

Endelig skal en god rubrik også være interessant og engagerende. Det skal få læseren til at føle sig nysgerrig og ønske at læse mere. En god rubrik kan bruge spænding, humor, provokation eller et spørgsmål for at fange læserens opmærksomhed.Indholdet i en rubrik

En rubrik består af flere forskellige komponenter, som er med til at give læseren en idé om, hvad artiklen eller indlægget handler om. Nogle af de mest almindelige komponenter i en rubrik inkluderer:

 • Titel: Dette er den primære komponent i en rubrik, som normalt er skrevet med en større skrift end resten af teksten. Titlen skal være kort og præcis og give en idé om, hvad artiklen handler om.

 • Undertitel: Undertitlen er en mindre skrift, som normalt vises under titlen. Den kan bruges til at give yderligere information om emnet eller til at forklare, hvad artiklen handler om.

 • Kategori: Nogle gange inkluderes en kategori i rubrikken, som kan give læseren en idé om, hvilket emne artiklen falder ind under. Dette kan være nyttigt, hvis læseren leder efter specifik information.

 • Dato: Hvis artiklen er tidsfølsom, kan datoen inkluderes i rubrikken for at give læseren en idé om, hvor aktuel artiklen er.

 • Forfatter: Hvis artiklen er skrevet af en bestemt forfatter, kan forfatterens navn inkluderes i rubrikken.

 • Billeder: Nogle gange inkluderes billeder i rubrikken for at tiltrække læserens opmærksomhed og give en idé om, hvad artiklen handler om.

Generelt set er det vigtigt at huske på, at en god rubrik skal være kort og præcis og give læseren en idé om, hvad artiklen handler om. Ved at inkludere relevante komponenter kan man hjælpe læseren med at forstå emnet og motivere dem til at læse videre.Typer af rubrikker

Der findes forskellige typer af rubrikker, som kan bruges til at formidle forskellige budskaber. Derfor kan man have stor gavn af at kende til fremstillingsformer, når man skriver en rubrik.

Informativ rubrik

En informativ rubrik beskriver kort og præcist, hvad artiklen handler om. Denne type rubrik bruges ofte i nyheder og artikler, hvor det er vigtigt at give læseren en hurtig oversigt over emnet.

Interrogativ rubrik

En interrogativ rubrik stiller et spørgsmål til læseren. Denne type rubrik bruges ofte i artikler, hvor man vil engagere læseren og få dem til at tænke over emnet.

Forklarende rubrik

En forklarende rubrik beskriver, hvordan man kan gøre noget. Denne type rubrik bruges ofte i artikler, der giver råd og vejledning til læseren.

Det er vigtigt at vælge den rigtige type rubrik, da det kan påvirke, om læseren vil læse artiklen eller ej. En god rubrik skal være kort, præcis og fange læserens opmærksomhed.


Tips til skrivning af effektive rubrikker

At skrive en god rubrik kan være afgørende for at fange læsernes opmærksomhed og få dem til at læse videre. Her er nogle tips til at skrive effektive rubrikker:

 • Hold det kort og præcist: En god rubrik skal være kort og præcis, så læserne hurtigt kan få en idé om, hvad artiklen handler om. En god tommelfingerregel er at holde rubrikken under 10-15 ord.

 • Brug aktive verber: Brug af aktive verber kan gøre din rubrik mere engagerende og hjælpe med at skabe interesse hos læserne. Brug f.eks. ord som "opdag", "lær", "få", "find" osv.

 • Vær specifik: En god rubrik skal være specifik og fokusere på det vigtigste budskab i artiklen. Undgå formuleringer der ikke fortæller læserne, hvad de kan forvente at læse om.

 • Brug tal og statistikker: Tal og statistikker kan tilføje troværdighed og interesse til din rubrik. Brug f.eks. tal for at beskrive antallet af tips, trin eller metoder, der er inkluderet i artiklen.

 • Brug ordspil, billedsprog og humor med omtanke: Ordspil og humor kan være effektive værktøjer til at fange læsernes opmærksomhed, men brug dem med omtanke. Overdreven eller tvungen humor kan have den modsatte effekt og gøre din rubrik mindre troværdig.

Husk at en god rubrik skal være præcis, engagerende og give læserne en idé om, hvad de kan forvente at læse om i artiklen. Ved at følge disse tips kan du skrive effektive rubrikker, der får læserne til at klikke ind og læse videre.Almindelige fejl ved skrivning af rubrikker

Når man skriver en rubrik, er det vigtigt at undgå almindelige fejl, der kan påvirke læserens forståelse og interesse for artiklen. Her er nogle af de mest almindelige fejl, som man bør undgå:

 • For lange rubrikker: En rubrik bør være kort og præcis. Hvis den er for lang, kan det skræmme læseren væk. En god tommelfingerregel er at holde sig til omkring 10-15 ord.

 • Forvirrende rubrikker: En rubrik skal være klar og præcis i sin formulering. Hvis den er forvirrende eller uklar, kan det føre til misforståelser og forvirring hos læseren.

 • For generelle rubrikker: En rubrik skal give læseren en idé om, hvad artiklen handler om. Hvis den er for generel, kan det være svært for læseren at afgøre, om artiklen er relevant for dem.

 • Ubehagelige rubrikker: En rubrik bør undgå at være stødende, kontroversiel eller provokerende, medmindre det er hensigten. Hvis rubrikken er ubehagelig, kan det skræmme læseren væk.

For at undgå disse fejl bør man overveje nøje, hvad man vil formidle med sin rubrik, og hvordan man bedst kan formulere det på en kort og præcis måde. Det kan også være en god idé at teste sin rubrik på en anden person for at sikre sig, at den er forståelig og interessant.Konklusion

Efter at have undersøgt hvad en rubrik er, kan det konkluderes, at det er en kort og præcis sætning eller et ord, der beskriver indholdet af en artikel eller en sektion i en artikel. En god rubrik skal fange læserens opmærksomhed og give en idé om, hvad artiklen vil handle om.

Det er vigtigt at vælge en passende rubrik, der beskriver indholdet af artiklen på en præcis og informativ måde. En god rubrik kan øge antallet af læsere, da den kan tiltrække opmærksomhed og skabe interesse.

Det er også vigtigt at huske på, at en rubrik ikke bør være vildledende eller overdrevet. En rubrik bør give en idé om indholdet af artiklen, men bør ikke give falske eller overdrevne oplysninger.

I sidste ende er en god rubrik en vigtig del af enhver artikel, da den kan være med til at tiltrække læsere og give en idé om, hvad artiklen vil handle om.

Mød forfatteren:

Billede af

Hej jeg hedder Rebecca og jeg skriver artikler her på GoTutors hjemmeside. Til dagligt læser jeg en kandidat i sprogpyskologi, og jeg har en bachelor i kommunikation og psykologi. Jeg interesserer mig for strategisk formidling og psykologiske emner, og jeg håber at i kan få ny viden og gode råd fra mine indlæg!

Søger du privat lektiehjælp?

 • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

 • Mange års erfaring og en del af Egmont

 • Trænede og uddannede undervisere

 • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Hovedsætninger og ledsætninger
Hovedsætninger og ledsætninger

Du har nok hørt om hovedsætninger og ledsætninger i danskundervisningen, sammen med grundled og udsa...

Cathrine Noer Hjorth 08-11-2022
Kunsten at lege med sprog: Stilistiske Virkemidler i fokus
Kunsten at lege med sprog: Stilistiske Virkemidler i fokus

Er du stødt på begrebet stilistiske virkemidler, men er ikke helt sikker på, hvad det dækker over? I...

Vár Haraldsen 29-09-2023
Forstå substantiver (navneord) i det danske sprog
Forstå substantiver (navneord) i det danske sprog

Du kender allerede substantiver, for din hverdag er nemlig fyldt med dem! Du har måske en fodbold, e...

Elisabeth Lysholm Olsen 12-10-2022
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90