Enlig forsørger

Af Laura Norén 24-08-2023
Enlig forsørger

At være enlig forsørger kan skabe et stort pres og ansvar, men hvornår kan man egentlig betegnes som enlig forsørger og hvad betyder det i forhold til mit barns trivsel og mine muligheder for støtte?

I dette opslag vil vi kigge nærmere på, hvad det vil sige at være enlig forsørger og hvilke tilbud og former for støtte du som enlig forsørger kan modtage. Enhver situation som enlig forsørger vil selvfølgelig være unik og derfor er det vigtigt at overveje sin egen og sit barns situation, når man skal finde ud af hvordan man bedst begår sig og sørger for sit barns trivsel.

Lad os nu derfor kigge nærmere på forskellige elementer af det at være enlig forsørger. 



Hvad er en enlig forsørger?

Du kan betegnes som en enlig forsørger når du er alene om at tage dig af dine børn. Enlige forsørgere er ikke kun dem hvor den ene forælder ikke længere er der, men også dem der bor alene, uden en samlever der tager del i det økonomiske og følelsesmæssige behov dit barn har i hverdagen, du er den primære omsorgsperson og ansvarlig for dit barns trivsel. Som enlig forsørger står du altså med et stort ansvar og en rolle der typisk deles mellem to parter. Dog kan du som enlig forsørger få hjælp fra samfundet gennem forskellige ydelser det offentlige udbyder.

Som enlig forsørger i Danmark er der en række tilbud der kan hjælpe dig og dit barn, inde for forskellige arenaer, både økonomisk men også socialt og familiemæssigt. Lad os nu kigge på nogle forskellige tilbud. Det er dog vigtigt, kontinuerligt at holde dig ajour da nogle tilbud og regler for hvem der har ret til forskellige former for støtte, kan ændre sig over tid.



Hvilken hjælp kan man få som enlig forsørger?

  • Børnebidrag
    Den anden forælder er forpligtet til at betale børnebidrag til forsørgelse af barnet, hvis I ikke bor sammen.

  • Børnefamilieydelse
    Som enlig forsørger har du ret til at modtage børnefamilieydelse eller børnetilskud. Dette er en ekstra sum penge der udbetales til den primære forsørger.  

  • Børnecheck
    Enlige forsørgere kan modtage børnecheck til støtte til udgifter såsom tøj, institutioner og udgifter såsom bleer. 

  • Børnepasningsbidrag
    Et børnepasningsbidrag kan hjælpe med at dække en del af udgiften ved børnepasning og institutioner.

  • Boligstøtte
    Du kan, hvis du bor til leje, ansøge om boligstøtte. Dette kan hjælpe i forhold til økonomiske udfordringer. 



Hvordan støtter jeg mit barn som enlig forsørger?

Som enlig forsørger er der flere måder, du kan støtte dit barn på for at sikre deres trivsel og udvikling. Dog skal du altid overveje din egen situation. Enhver familiekonstellation er forskellig og ethvert barn har forskellige behov.

Derfor kan ikke alle råd implementeres lige nøjagtigt i din hverdag. Dog kan vi kigge på nogle af de ting, der i visse situationer og konstellationer, kan gøre underværker for dit barns trivsel. Det vigtigste er dog altid, på bedste vis, at være en kærlig og støttende forælder og skabe en god kommunikation og fortrolighed med dit barn, så i sammen kan vokse og udvikle jer og jeres forhold, som dit barn vokser op.

  • Sørg for stabilitet og rutiner
    Skab stabilitet i hverdagen med faste rutiner og strukturer, da det kan give dit barn tryghed og forudsigelighed.

  • Åben kommunikation
    Vær åben og lyttende over for dit barns følelser og bekymringer. På denne måde kan de føle sig trygge ved at dele tanker og oplevelser med dig.  

  • Sæt tid af til kvalitetstid
    Det er vigtigt at være nærværende og interesseret i dit barns interesser og aktiviteter. Dette er en god base for at skabe kvalitetstid. 

  • Sund livsstil
    Sørg for at opmuntre til en sund livsstil med god kost, motion og søvn. Dette er super vigtigt i forhold til dit barns fysiske og mentale udvikling. 

  • Vær et godt eksempel
    Vær et godt eksempel for dit barn ved at vise dem, hvordan man håndterer udfordringer og ansvar på en positiv måde.

  • Sørg for skole- og fritidsaktiviteter
    Støt op omkring dit barns skolegang og deltagelse i fritidsaktiviteter. Dette er noget af det du kan få tilskud til, som enlig forsørger, og det fremmer dit barns sociale- og individuelle udvikling.

  • Tal om den anden forælder
    Vær åben omkring den anden forælder, hvis det er muligt og passende. Lad dit barn udtrykke deres følelser og spørgsmål om den anden forælder.

  • Selvomsorg
    Husk at tage dig tid til selvomsorg og finde måder at reducere din egen stress, så du er bedre i stand til at støtte dit barn.



Hvordan udfylder jeg rollen som enlig forsørger bedst for mit barn?

Som enlig forsørger kan det være en udfordring at sikre, at dit barn får nok indtryk og indflydelse fra begge forældreroller, især hvis den anden forælder ikke er til stede eller er mindre involveret.

Det er vigtigt at anerkende, at hver situation vil være forskellig og både dit barns personlighed, samt den anden forælders rolle, vil være forskellig i enhver situation. Der skal man altid tilpasse råd og guides til sin egen unikke situation, hvis man skal sikre sit barns trivsel og imødekomme behov bedst muligt. 



Hvornår er man enlig forsørger?

Hvornår man betegnes som enlig forsørger kan være lidt svært helt at jonglere i. Som udgangspunkt kan man sige at hvis man ikke har en samlever, vil man kunne betegnes som enlig forsørger. Dette betyder ikke at hvis den anden forælder stadig er i dit barns liv, er du ikke enlig forsørger. Det betyder blot at du står for den primære omsorg og økonomiske ansvar.

Det er ikke altid at den ene forælder ingen indflydelse har, dog vil du altså som enlig forsørger have det primære ansvar og stå for den primære trivsel. Dette kan føles som et stort pres, lad os derfor kigge på hvilke ting der kan hjælpe dig lidt på vej Når du er enlig forsørger. 



Enlig forsørger - hvad skal man gøre?

  • Tal positivt om den anden forælder
    Selvom den anden forælder måske ikke er til stede, er det vigtigt at tale positivt om dem for at undgå at skabe negativitet eller forvirring i dit barns sind. Respekt og anerkendelse af den anden forælder vil hjælpe dit barn til at skabe sine egne meninger og stole på dig. Ærlighed og åbenhed skaber tryghed. 

  • Fremhæv gode kvaliteter ved den anden forælder
    Hvis det er muligt, kan du nævne de gode kvaliteter ved den anden forælder. Dette kan hjælpe dit barn med at skabe en positiv forståelse og relation til egen situation og forhold.  

  • Opfordre til kommunikation 
    Hvis det er muligt og passende, opfordrer du dit barn til at kommunikere med den anden forælder gennem breve, e-mails, telefonopkald eller online beskeder. På denne måde kan dit barn selv skabe relationer og forbindelser, som de ønsker. 

  • Planlæg tid med den anden forælder
    Hvis der er mulighed for besøg eller tid sammen med den anden forælder, kan det være positivt for dit barn at have en relation til begge forældre. Dette kan give dit barn en positiv opfattelse af begge forældre og deres roller. 

  • Brug billeder og minder
    Del billeder og minder med dit barn om den anden forælder, hvis det er muligt, så dit barn kan føle, at de stadig er en del af deres liv.

  • Tilknytning til andre omsorgspersoner
    Hvis den anden forælder ikke er til stede, kan det være en fordel for både dig og dit barn at få en anden omsorgsperson ind i dit barns liv. Dette kan både være en bedsteforælder, onkel, tante eller stedforældre. På denne måde kan dit barn få tryghed og omsorg på forskellige måder af forskellige personer, hvilket både kan være sundt for dit barns opfattelse af relationer og omsorg, men også for dig selv. 

Mød forfatteren:

Billede af

Hej, mit navn er Laura, jeg er skribent hos GoTutor! Jeg har en Bachelor i kommunikation og psykologi, og så læser jeg nu en kandidat i sprogpsykologi, på KU. Jeg håber, at mine artikler kan hjælpe nogle af jer til, at få helt styr på de faglige termer og teorier, jeg præsenterer!

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Skilsmisse - En guide til, hvordan du imødekommer dit barns behov i skilsmissen
Skilsmisse - En guide til, hvordan du imødekommer dit barns behov i skilsmissen

Du står midt i en skilsmisse, og der er ingen tvivl om, at det ikke er let. Der er typisk tungtvejen...

Rebecca Rasmussen 06-09-2023
Separationsangst - hjælp dit barn med at få bugt med frygten
Separationsangst - hjælp dit barn med at få bugt med frygten

Læs her om separationsangst samt hvad du skal være opmærksom på, hvis du mistænker, at dit barn lide...

Laura Norén 22-08-2023
Sommerferie og skolefri: Slip din studiestress, og hold ferie!
Sommerferie og skolefri: Slip din studiestress, og hold ferie!

Sommeren har officielt ramt Danmark! Studenterne har kørt deres sejrsrunde, temperaturen har rundet...

Ruben Samuel Sørensen 20-07-2017
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90