5 grunde til at højtlæsning styrker dit barn

Af Ruben Samuel Sørensen 20-07-2020
5 grunde til at højtlæsning styrker dit barn

Dette blogindlæg er udgivet som del af vores serie: “Fokus på læsning i juli”. 
 

Der er stor forskel på at læse inde i hovedet og læse højt. Om det er, at læse højt for sig selv, for dig som forældre eller en helt tredje. Højtlæsning er en fundamental del af at læse generelt, men det kan også forbedre læseniveauet, samt læselysten og læseglæden. Dette blogindlæg præsenterer fem grunde til, hvad højtlæsning kan gøre for dit barns læseniveau - men også læselyst.

 

1. Øve udtale 
En grundlæggende, og nok ikke så overraskende ting ved højtlæsning er, at det hjælper dit barn med at udtale ordene bedre. Det kan godt være, at det inde i hovedet kan give mening, og dit barn nogenlunde forstår, hvad der står. Højtlæsning er en god måde at øve lydende - om det så er vokalerne eller endelserne på ordene, så kan højtlæsning gøre en stor forskel. 

 

2. Bedre forståelse 

En anden grund til at højtlæsning er en god idé er, at det kan medgive en bedre forståelse for, hvad der egentlig står. Nogle gange kører hjerne på autopilot, og dermed kan forståelsen af, hvad der læses godt forsvinde. En bedre forståelse af indholdet kan både være i forbindelse med højtlæsning af skønlitteratur, men også faglitteratur. Det kan være en god øvelse at læse sine fagbøger højt, da dit barn automatisk øver sig mundtligt i de formuleringer, som står skrevet i bogen.  

 

3. Det sociale 

Hvis i er sammen om det, så kommer læselysten og læseglæden. Det er altid dejligt at have et godt forbillede, som dit barn kan læse sammen med. Det er vigtigt, at dit barn kan dele handlingen med dig, eller en anden læsemakker. Så har I noget, som I er fælles om, og I kan lave nogle aftaler om, hvornår I eksempelvis skal læse næste gang, eller hvor langt I gerne vil nå de enkelte dage. På den måde bliver der også skabt nogle gode rammer for læsningen, og der kommer en naturlig læsevane, hvor I sammen øver jer i at læse højt for hinanden. Læs evt. blogindlægget: Børns læselyst - forældre spiller en stor rolle. 

 

4. Tryghed og trivsel 
Denne grund hænger sammen med den ovenstående. For idet, at barnet har en at læse højt for, så skabes der en tryghed for barnet. Det er i princippet lige meget, hvilken læsemakker dit barn har, så længe det er én, som dit barn kan være fortrolig med. Det skal være okay at læse forkert. Det er vigtigt, at dit barn trives i at læse højt, da barnet eksempelvis også skal læse højt over i skolen. Det er en helt basal og meget essentiel del af læsningen: at kunne læse højt, forstå og formidle.  Hos GoTutor er trivsel i skolen én af vores helt store mærkesager, og du kan derfor læse flere indlæg om emnet her.

 

5. Når du læser højt 
Det er ikke kun dit barn, som skal læse højt. Det er utrolig lærerigt, når du læser højt for dit barn. Det er så vigtigt, at få læst gode historier højt. I kan læse sammen, altså så dit barn sidder og læser lidt med, og bliver en del af læsningen og historien. I ender ud i, at være i jeres helt egen verden, og alle sanser vækkes til live. Dit barnet kan blive udfordret og lære af det ordforråd, som er i din bog.

Dette var bare fem gode grunde til, at højtlæsning styrker dit barns læseniveau og læselyst. Så kom endelig i gang, både børn og voksne, der er ikke noget bedre end at få fortalt nogle gode historier, og I har hele sommeren til at læse højt. I kan gøre det alle steder. I bilen, på stranden, i sommerhuset eller hjemme i haven. For mere inspiration læs indlægget: Sjov og læring på stranden.
Rigtig god læselyst!

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Sådan skaber du gode læsevaner
Sådan skaber du gode læsevaner

Du er måske lige startet på et nyt studie eller vendt tilbage efter en lang sommerferie. Læs med her...

Ruben Samuel Sørensen 27-09-2019
Skolearbejde: Sådan prioriterer du mellem afleveringer og lektier
Skolearbejde: Sådan prioriterer du mellem afleveringer og lektier

Gymnasiet kan være en svær størrelse at komme igennem. Der skal være plads til lektier, afleveringer...

Ruben Samuel Sørensen 07-09-2017
Gode opgaver kræver godt overblik
Gode opgaver kræver godt overblik

Den skriftlige opgave er en disciplin, du skal mestre, uanset om du går i folkeskolen eller gymnasie...

Ruben Samuel Sørensen 19-01-2015
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90