Ting du finder i køleskabet - lær om madvarer på engelsk

Af Laura Norén 25-05-2023
Ting du finder i køleskabet - lær om madvarer på engelsk

Læs her hvad forskellige madvarer (food products) kaldes på engelsk. Når du skal lære engelsk, eller lære dit barn engelsk, kan en stor genre af ord deles ind i kategorien “madprodukter” grammatisk er disse produkter ofte nogle der hører inde under den grammatiske kategori af substantiver eller dem, du måske kender som navneord. Substantiver (navneord) er den slags ord vi på engelsk kan sætte a, an og the foran. Navneord er også dem der generelt set vil ende på s når de bøjes i flertal på engelsk. Dette var en lille introduktion til grammatikken bag ting du finder i køleskabet, navneord kan du læse meget mere om i vores opslag omkring substantiver(navneord) på engelsk. 


Hvorfor skal jeg lære om madvarer på engelsk?

At lære om hyppigt omtalte madvarer og deres forskellige engelske oversættelser, kan være en god byggesten i forhold til at udvide dit ordforråd på engelsk. Det kan også hjælpe dig hvis du eksempelvis skal på ferie i udlandet, hvor menuerne måske ikke lige findes på dansk. Det engelske sprog er praktisk at kunne, lige meget hvor du befinder dig i verden. Engelsk er et globalt sprog, mange af os kender. Selvom engelsk er et sprog vi ofte bruger og et sprog der generelt anses som værende et sprog vi bruger til at kommunikere med folk fra andre lande, har mange svært ved blandt andet grammatik på engelsk. Hvis du, som mange andre, har problemer med det engelske sprog, vil GoTutor gerne hjælpe!  GoTutor tilbyder blandt andet lektiehjælp i engelsk. Lad os assistere i udviklingen og forbedringen af dine engelske færdigheder. Hvis du blot lige har brug for at opfriske dine færdigheder inde for den kulinariske genre, så bliv endelig her og lær mere om madvarer på engelsk. 


Ting du finder i køleskabet på engelsk - en oversigt 

For, at du hurtigt kan danne dig et overblik over de forskellige varer vi skal gennemgå, kommer her en liste over hvilke varer vi skal gennemgå oversættelser af, bemærk dog at listen er bred, derfor vil nogle af tingene være dyr vi dog også spiser og nogle slik, frugt og grønt:

 • Torsk engelsk

 • Rødspætte engelsk

 • Flødeboller engelsk

 • Blomkål

 • Muffin engelsk

 • Lakrids engelsk

 • Hindbær engelsk

 • Solbær engelsk

 • Jordskokker engelsk

 • Spejlæg engelsk

 • Rugbrød engelsk

 • Is engelsk

Dette er altså en liste over de følgende madvarer, vi skal kigge på oversættelser af. Udover dette vil vi også gennemgå andre beslægtede termer, du nok støder på i forbindelse med madvarer. Vi skal kigge på blandt andet bestik, service og retter. Lad os dog starte med maden. 


Torsk på engelsk

Torsk er en hvid fisk. Det er en fisk vi spiser ofte i Danmark. Mange spiser også torsk til nytår, derfor kendes torsken også under genren nytår, hvor folk spiser den hvide fisk, ofte beskrevet på menuen som nytårstorsk. På engelsk kaldes en torsk for cod. Torsk er også en hyppigt brugt fisk i den britiske ret fish’n’chips. Hvis du skulle bruge denne fisk i en sætning, kunne det eksempelvis se således ud:

 • The special of today’s menu is baked cod on a bed of roasted vegetables. 


Rødspætte på engelsk

En rødspætte har du nok set før. Rødspætter er dem, vi traditionelt også bruger, når vi i Danmark spiser fiskefileter på rugbrød til påskefrokosten. En rødspætte er en fladfisk uden særlig meget smag, derfor egner den sig godt til eksempelvis at blive friturestegt. På engelsk kaldes en rødspætte for plaice. Hvis du skulle bruge det i en sætning på engelsk, kunne det eksempelvis lyde:

 • In Denmark we often eat deep fried plaice on bread. 


Flødeboller på engelsk

Flødeboller er nok noget du ofte forbinder med fødselsdag, på engelsk hedder det birthday. Det er også en traditionel dansk spise. På engelsk er flødeboller oversat som cream puffs. Hvis du skulle forklare en flødebolle i en engelsk sætning, kunne du gøre det således:

 • A cream puff is a Danish dessert item. It has a wafer bottom, a filling of cream and it is coated in chocolate. 


Blomkål på engelsk

Der findes mange former for kål, og der forskellige former har forskellige engelske navne, herunder grønkål der på engelsk hedder kale, hvidkål der på engelsk hedder cabbage og også blomkål. På engelsk kaldes blomkål for cauliflower. Kål er en grøntsag, der kan bruges på mange forskellige måder, og mange forskellige retter. Blomkål kan tilberedes eksempelvis stegt, bagt eller rå i en salat. Hvis du skulle bruge blomkål i en sætning, på engelsk, kunne du eksempelvis sige:

 • Tonight I'm going to make cauliflower mash with baked cod for dinner. 


Muffin på engelsk

En muffin kaldes på engelsk også for muffin. Dog er der på engelsk forskel på muffins med glasur og muffins uden. En muffin med glasur, eller på engelsk frosting, kaldes nemlig en cupcake. Derfor skal man huske dette, når man beskriver forskellige varianter af denne kage. Brugt i en sætning kunne du eksempelvis sige:

 • Yesterday I made some banana and chocolate chip muffins, they were excellent! 


Lakrids på engelsk

Lakrids er noget vi danskere er kendt for, rundt omkring i verden. Vores traditionelle lakrids er en ting mange udlændinge gerne vil smage, når de kommer til Danmark. Selvom der også i andre lande findes lakrids smager det eksempelvis i USA, ikke som det gør i Danmark og derfor bliver mange overraskede når de kommer til Danmark og smager dansk lakrids. På engelsk kaldes lakrids for licorice. Du kan eksempelvis bruge ordet på følgende måde: 

 • Denmark is known for their extraordinary licorice. 


Hindbær på engelsk

Hindbær er en ingrediens der hyppigt bruges i forskellige slags retter. Du kan både finde det søde bær (berry) i desserter, saucer og også i salater. Man kan derfor sige at hindbær er en meget alsidig ingrediens i den kulinariske verden. På engelsk kaldes et hindbær for raspberry. Hvis du skal nævne hindbær i en sætning på engelsk, kunne det eksempelvis lyde:

 • My favorite fruit is definitely raspberries. 


Solbær på engelsk

Et andet bær de fleste kender smagen af, er solbær. Måske kender du solbærsmag fra saft, som på engelsk kaldes cordial, eller fra syltetøj, som vi på engelsk kalder for jam. Solbær kaldes på engelsk for blackcurrant. Hvis du skal bruge det i en sætning, kunne du eksempelvis sige:

 • My favorite flavor of cordial is blackcurrant. 


Jordskokker på engelsk

En ingrediens, vi ofte ser i det danske køkken, er jordskokker. Jordskokker tilhører rodfrugt-familien og vi kan ofte finde dem i bagt form, ofte blandet med gulerødder (carrots) og pastinakker (parsnips). På engelsk kaldes jordskokker for Jerusalem artichoke. Hvis du skal bruge jordskokker i en sætning på engelsk, kunne du eksempelvis sige:

 • A Jerusalem artichoke is a root-like vegetable. 


Spejlæg på engelsk

Spejlæg er en ting vi spiser både i Danmark, England og Amerika. Spejlæg kan findes i mange forskellige retter og spises både til morgen, frokost og aftensmad, alt efter hvilken ret du laver. I Danmark spiser vi ofte spejlæg ovenpå ristet rugbrød. I England kan man blandt andet finde spejlæg som en del af en full English breakfast. På engelsk kan du enten kalde spejlæg for fried eggs som egentlig oversættes til friterede æg, det mere præcise ville være at kalde dem sunny side up eggs hvilket henviser til den gule blomme som ligner en sol. I en sætning kunne du eksempelvis bruge ordet spejlæg således:

 • I prefer my eggs sunny side up. 


Rugbrød på engelsk

Rugbrød er en anden traditionel dansk ting. Rugbrød som du kender det findes traditionelt ikke mange andre steder end skandinavien. Dog er rugbrød efterhånden blevet en udbredt populær ting rundt omkring i verden. Du kan dog også finde andre former for rug-baseret brød, der ikke ligner den form vi kender i Danmark. Eksempelvis har de en lysere form for rug-baseret brød, uden kerner i det jødiske køkken. Denne form for rugbrød ligner mere hvad vi i Danmark kender som franskbrød eller surdejsbrød. På engelsk kaldes rugbrød for rye bread. Brugt i en sætning kunne du eksempelvis sige:

 • Denmark is both well-known for our licorice and our rye bread. 


Is på engelsk

Ligesom vi på dansk har forskel på is, har vi det også på engelsk. På dansk kender vi is som eksempelvis isterninger og så har vi også sodavandsis og flødeis. På engelsk er det vi kender som isterninger, kendt som ice. Flødebaseret is, som det vi spiser på en varm dag, eller som vi bruger i desserter kaldes på engelsk for ice cream. På engelsk kunne du bruge disse to ord på følgende måder:

 • Do we have any ice for the lemonade?

 • An ice cream would be wonderful on a hot day like today. 


Beslægtede ord i køkkenet

Andre ord der kan være gode at kende, når vi taler om genren madvarer, kunne være de følgende:

 • Ret = dish

 • Tallerken = plate

 • Kniv = knife

 • Gaffel = fork

 • Urter = herbs

 • Krydderier = spices

 • Forret = appetizer

 • Hovedret = main course

 • Dessert = dessert 

 • Mellemmåltid = snack

 • Indkøbsliste = Grocery list

Mød forfatteren:

Billede af

Hej, mit navn er Laura, jeg er skribent hos GoTutor! Jeg har en Bachelor i kommunikation og psykologi, og så læser jeg nu en kandidat i sprogpsykologi, på KU. Jeg håber, at mine artikler kan hjælpe nogle af jer til, at få helt styr på de faglige termer og teorier, jeg præsenterer!

Søger du privat lektiehjælp?

 • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

 • Mange års erfaring og en del af Egmont

 • Trænede og uddannede undervisere

 • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Berømte engelske citater
Berømte engelske citater

Der findes mange berømte engelske og mange af de berømte engelske citater kan genkendes af de fleste...

Ruben Samuel Sørensen 27-01-2023
De mest almindelige engelske forkortelser - få det fulde overblik
De mest almindelige engelske forkortelser - få det fulde overblik

Kender du forskellen mellem de engelske forkortelser i.e. og e.g.? Ved du, hvad der menes, når der b...

Cathrine Noer Hjorth 27-01-2023
Alt du bør vide om relativsætninger i det engelske sprog
Alt du bør vide om relativsætninger i det engelske sprog

Relativsætninger er noget vi har både på dansk og på engelsk. En relativsætning er en del af sætning...

Laura Norén 19-05-2023
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90