Lær om de 4 skrivestile på engelsk

Af Laura Norén 25-05-2023
Lær om de 4 skrivestile på engelsk

Hvad er skrivestil og hvordan ved man hvad der skal fokuseres på, når man skriver en opgave? I dette opslag skal vi kigge nærmere på de 4 skrivestile du kan bruge, når du skriver tekster på engelsk. Hvis du skal bruge tips til hvordan du bedst muligt skriver en engelsk stil, så læs med i dette opslag og find tips og tricks du kan have tanke for, og bruge når du skal analysere eller selv skrive en opgave på engelsk. Følg med her og find ud af hvordan du gør. 

Det er ikke altid nemt lige at vide hvordan man bruger blandt andet det engelske sprog og hvilke grammatiske regler der er at følge. Mange kan have brug for en hjælpende hånd til lige at få helt styr på reglerne og formuleringen. Derfor tilbyder GoTutor blandt andet lektiehjælp i engelsk. Følg linket hvis du har brug for lidt ekstra hjælp og lad os sørge for at du får helt styr på de punkter du har problemer med! Hvis du dog blot lige skulle have opfrisket de stilistiske områder, så læs videre her. 


Hvad er en skrivestil på engelsk?

Skrivestil kaldes på engelsk writing style. Det der kendetegner skrivestil er blandt andet valget af ord og sætningsopbygning. Dog er en del af skrivestilen også brugen af andre sproglige virkemidler som blandt andet metaforer/billedsprog, brug af verber på engelsk, og retskrivning. Man kan kort sagt sige at skrivestil omhandler en persons måde at skrive på med henblik på valg af sproglige virkemidler og sætningsopbygning. Skrivestil kan både ligge sig til specifikke personer - nogle gange taler vi om at specifikke forfattere kan kendes på en distinkt skrivestil. Dette kender du måske fra dansk, hvor især Herman Bang er kendt for en impressionistisk skrivestil, der kendes for at være fragmenteret og skildre verden subjektivt og med flygtige indtryk. Generel skrivestil kan man dog også relatere til specifikke tidsperioder. Eksempelvis i romantikken hvor skrivestilen overvejende fokuserede på at beskrive følelser såsom kærlighed og længsel. 


Hvilke skrivestile er der på engelsk?

På engelsk gør vi i dag brug af 4 generelle skrivestile. Selvom vi i forrige afsnit gennemgik at skrivestile ofte lægger sig til tidsperioder, kan de også kombineres og blot bruges som teknikker til at forbedre dit skriftlige sprog. Derfor kan der også godt være 4 samtidige skrivestile. I dag skelner vi mellem de følgende skrivestile på engelsk:

 • Descriptive (beskrivende)

 • Narrative (narrativ/fortællende)

 • Persuasive (overtalende)

 • Expository (afslørende)

På engelsk er det disse 4 skrivestile, vi skelner mellem. Dog kan de som sagt godt kombineres. Hvis du dog skal analysere, kan det være godt at skelne mellem dem og forklare hvilken skrivestil der primært er tale om i den pågældende tekst. Lad os nu kigge på hvad der kendetegner de forskellige skrivestile på engelsk og hvordan du bruger dem i praksis.  


Den beskrivende skrivestil på engelsk

Den beskrivende skrivestil eller på engelsk descriptive writing style er, som du nok kan gætte,  kendetegnet ved beskrivelser. Beskrivende skrivestil fokuserer på at beskrive karakterer og omgivelser så præcist, at det for en læser kan føles som om man selv er der. Typisk vil den beskrivende skrivestil have stor volumen og inkludere beskrivende sprog i form af personlige beskrivelser og lyrik. Den beskrivende skrivestil kan også være god at bruge hvis man skal introducere nye mennesker til en gruppe, for eksempel et firma. Denne skrivestil vil generelt gå i dybden med sine beskrivelser og have mange nuancer, eksempelvis ved at beskrive karakterer med adverbier på engelsk. Hvis du skal bruge en beskrivende skrivestil på engelsk, vil det altså være en fordel at tænke på adverbier. 


Den narrative skrivestil på engelsk

Den narrative skrivestil, som på engelsk kaldes narrative writing style, er meget subjektiv i sin form. Narrativer kendes også som fortællinger. Et kendetegn ved den narrative skrivestil er at tekster bygget op omkring denne, har en historie struktur. Det vil sige at narrative tekster indeholder en begyndelse, et plot og en afslutning. Du kan altså tænke på eksempelvis berettermodellen når du skal genkende narrativ skrivestil. Narrative tekster kender vi blandt andet i form af anekdoter, romaner og noveller. Du kan dog også bruge den narrative skrivestil, når du skal fortælle om oplevelser fra eget liv. Fra dine egne fortællinger kender du nok også strukturen med en indledning med beskrivelse af omgivelser og karakterer, et plot, og en konklusion eller afslutning. 


Den overtalende skrivestil på engelsk

Den overtalende skrivestil kalder vi på engelsk persuasive writing style. Denne skrivestil har til formål at overbevise læseren om, at den idé eller teori der i teksten fremlægges, er rigtig eller fornuftig. Kendetegn ved den overtalende skrivestil er kombinationen af research med logisk argumentation (logos). Et andet kendetegn ved denne skrivestil er dog også, at der appelleres til læserens følelser (patos) med det formål at få læseren til at føle en forbindelse med afsenderen, dette er en taktik for at få læseren til at tilslutte sig den fremsatte idé eller teori. Denne skrivestil kender vi eksempelvis fra jobansøgninger, research artikler og hverdagsting såsom reklamer hvor modtageren skal overbevises om at benytte/købe et bestemt produkt fra en afsender.


Den afslørende skrivestil på engelsk

Den afslørende skrivestil kaldes på engelsk for expository writing style. Denne skrivestil fokuserer blandt andet på, som navnet antyder, at afsløre noget for læseren. Denne skrivestil bruges til at informere, beskrive eller forklare eksempelvis en teori eller en idé for læseren. Den kan også bruges til at besvare læserens spørgsmål. Denne skrivestil bruges blandt andet når en afsender, typisk et firma, skal lave nyhedsbreve, der altså informerer om nyheder, eksempelvis tilbud, til læseren. Denne skrivestil bruges også når man skal skrive guides eller forklarende tekster til eksempelvis uddannelses- og skolebrug. Et kendetegn ved denne skrivestil er at den forholder sig bedst muligt objektiv. Det er altså i denne skrivestil vigtigt at kunne adskille sine følelser og meninger fra fakta. 

Nu har vi gennemgået de forskellige skrivestile. Måske lagde du mærke til, at der i beskrivelsen blev nævnt ordene logos og patos. Dette kaldes appelformer og de kan også bruges i forhold til skrivestil og analyse. Derfor vil det være brugbart, også at gennemgå appelformerne på engelsk.


Hvad er appelformer på engelsk?

Appelformer kender du nok fra dansk. Du kan læse om etos, logos og patos på dansk på vores blog. På engelsk kaldes appelformerne, modes of persuasion eller modes of appeal. Appelformernes funktion er at appellere til læseren ved brug af specifikke argumenter/metoder. Der er 3 forskellige appelformer og de lyder således:

 • Logos

 • Ethos (etos)

 • Pathos (patos) 


Appelformen logos på engelsk

Appelformen logos er den form der appellerer til logik. Den bruges især i overtalende skrivestil (persuasive writing style) denne appelform kan ses eksempelvis i brugen af fakta og logisk argumentation. 


Appelformen etos på engelsk

Appelformen etos appellerer til læseren ved at fremhæve autoriteten eller positionen af afsenderen for at argumenterer for relevansen i deres tekst/budskab. Funktionen af dette er altså at illustrere afsenders troværdighed. Man kan sige at denne appelform kan gøre sig gældende i den afslørende skrivestil. Hvor det jo er vigtigt at afsenderens troværdighed er stor, hvis læseren skal tro på deres svar eller deres guides og gennemgang af uddannelsesmateriale. 


Appelformen patos på engelsk

Appelformen patos er den form, der appellerer til læserens følelser. Den er kendetegnet ved at der lægges vægt på beskrivelser af følelsesmæssige tilstande, der kan vække sympati eller empati hos modtageren/læseren. Denne appelform kommer til udtryk i farverige og nuancerede beskrivelser og vi kan især se denne i beskrivende skrivestil og narrativ skrivestil

Læs mere om appelformer 

Mød forfatteren:

Billede af

Hej, mit navn er Laura, jeg er skribent hos GoTutor! Jeg har en Bachelor i kommunikation og psykologi, og så læser jeg nu en kandidat i sprogpsykologi, på KU. Jeg håber, at mine artikler kan hjælpe nogle af jer til, at få helt styr på de faglige termer og teorier, jeg præsenterer!

Søger du privat lektiehjælp?

 • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

 • Mange års erfaring og en del af Egmont

 • Trænede og uddannede undervisere

 • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Berømte engelske citater
Berømte engelske citater

Der findes mange berømte engelske og mange af de berømte engelske citater kan genkendes af de fleste...

Ruben Samuel Sørensen 27-01-2023
Hvordan bruger du uregelmæssige verber på engelsk (uregelmæssige udsagnsord)?
Hvordan bruger du uregelmæssige verber på engelsk (uregelmæssige udsagnsord)?

Uregelmæssige verber på engelsk (dvs. uregelmæssige  udsagnsord på engelsk) er måske noget du k...

Laura Norén 24-02-2023
De mest almindelige engelske forkortelser - få det fulde overblik
De mest almindelige engelske forkortelser - få det fulde overblik

Kender du forskellen mellem de engelske forkortelser i.e. og e.g.? Ved du, hvad der menes, når der b...

Cathrine Noer Hjorth 27-01-2023
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90