Sådan skaber du gode læsevaner

Af Emma S. 27-09-2019
Sådan skaber du gode læsevaner

Du er måske lige startet på et nyt studie eller vendt tilbage efter en lang sommerferie. Læs med her, hvis du har brug for motivation og råd til at skabe dig nogle gode læsevaner.

Som studerende er der meget selvstændig studietid, der oftest er udformet som læsning af tekster. Og for at være helt ærlig – det er ikke alle tekster, der er lige spændende, og dermed kan det være svært at hanke op i sig selv og få læst alle siderne. Det handler derfor om at skabe nogle gode læsevaner, så du kan følge med og få maksimalt udbytte af dit studie.

Få en rutine i hverdagen

Det første råd er at skabe en rutine i hverdagen. Du har måske nogle dage, hvor du ikke har nogle timer, men dette betyder ikke, at man har fået en ekstra fridag (selvom det kan føles sådan). Stå derfor op til samme tid, som du plejer, for at komme i gang fra start af. Hvis du har svært ved at kontrollere det, så læg begivenheder ind i din kalender for at minde dig selv om, at du skal læse. Lav evt. en blok fra 9-14, der hedder “studietid”.

Giv dig selv lov til pauser

Selvom man har sat en masse timer af til at læse, kan det stadig være svært at holde koncentrationen i mange sider ad gangen. Det er derfor vigtigt, at du i din studietid indlægger løbende pauser. Studier viser, at man i gennemsnit kan koncentrere sig i 20 minutter ad gangen, hvorefter hjernen har brug for en pause. Det kan dog variere fra person til person, så mærk efter, hvornår du selv begynder at miste koncentrationen, og tag så derefter en pause på 5 minutter. Sæt eventuelt en timer på 5 minutter, så du er sikker på at komme i gang igen, inden du lige pludselig har mistet en time af studietiden.

Kom væk hjemmefra

Et godt råd er at tage ud et sted og læse. Derhjemme er der altid en masse overspringshandlinger, som man lige kan nå at gøre. Måske giver man sig selv lov til at se et enkelt afsnit på Netflix (som altid bliver til flere), bruger lidt tid på at spille Candy Crush på telefonen eller ligefrem beslutter sig for at rengøre hele ens lejlighed (bare for at udskyde 30 sider). Overspringshandlinger kan nemt fjerne fokus fra studietid, så benyt derfor tiden et sted, hvor du kommer væk fra overspringshandlingerne. Der findes mange forskellige læsesale rundtomkring og biblioteker, hvor man nemt kan sidde uforstyrret og koncentrere sig. Det bliver dermed nemmere at læse, da der er meget færre distraktioner.

Stop sammenligninger

Husk på, at alle lærer forskelligt, og lad derfor være med at lade dig stresse eller presse af dine medstuderende. Nogle fungerer bedst ved at stå op kl. 7 og begynde læsningen med det samme, mens andre hellere vil sove længe og starte i løbet af formiddagen. Mærk efter og husk på, hvad der virker bedst for dig. Det vigtigste er, at man får læst teksterne – og måske fungerer du bare bedst om aftenen.

Studiekredse

Et sidste råd er at etablere en studiekreds eller en læsegruppe, hvor I kan diskutere tekster, som I har læst. Studier viser, at man kun husker 10% af hvad man læser, hvis man kun får det ind i hjernen én gang, hvilket betyder at man har brug for at repetere for at huske bedre. Genfortæl derfor teksterne for hinanden, og snak om hvor der var udfordringer med at forstå tekstens formål eller teori. Samtidigt kan en studiekreds betyde, at man har nogle læseaftaler eller deadlines, som man skal overholde, hvilket skaber incitament til at få læst teksterne grundigt.

God fornøjelse!

Del artiklen

Mød forfatteren:

Billede af Emma S.

Hej, jeg hedder Emma, og jeg er 23 år gammel. Jeg var meget i tvivl om jeg ville være lærer eller læse uddannelsesvidenskab - jeg brænder nemlig for begge dele. Det blev dog uddannelsesvidenskab, som jeg læser i Aarhus, hvor jeg også bor. Jeg elsker at lære fra mig, og jeg har god erfaring med det, da jeg bl.a. har a...

Læs mere om Emma S.

Vil du høre mere om lektiehjælp?

  • Styrk dit barns trivsel og motivation

  • 100% fokus på dit barns unikke behov


Du vil måske også synes om

Huslige pligter: Sådan motiverer du dit barn
Huslige pligter: Sådan motiverer du dit barn

Der findes adskillige gode grunde til at give dit barn huslige pligter. Dels giver disse barnet en o...

Påskeferie med læring: Sjove aktiviteter med børnene
Påskeferie med læring: Sjove aktiviteter med børnene

Børnenes påskeferie er over os, og børnene holder skolefri med påskefrokoster, påskeæg og påskespas....

Hurtigskrivning: Få 6 tricks til at skrive en opgave på rekordtid
Hurtigskrivning: Få 6 tricks til at skrive en opgave på rekordtid

Du kender det helt sikkert: Du sidder med en aflevering, som er komplet uoverskuelig, fordi den skal...

Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90

Bliv ringet op i dag

Hør, hvad vi kan gøre for dit barn