3 gode råd til hvordan du prioriterer mellem det sociale og det faglige i gymnasiet

Af Caroline Dreyer 27-08-2020
3 gode råd til hvordan du prioriterer mellem det sociale og det faglige i gymnasiet

Bestræbelserne på at få gode karakterer, feste hver weekend og mødes med mormor til kaffe, kan skabe følelsen af at være utilstrækkelig og i værste fald føre til stress. Så hvordan vender vi denne velmente ambition til noget positivt? Vi har samlet nogle tips til, hvordan du kan lære at prioritere mellem det sociale og faglige i gymnasiet.

Læs også: Skolearbejde: Sådan prioriterer du mellem afleveringer og lektier

1. Planlægning 

Planlægning og struktur er den bedste måde at undgå stress på. Det kan derfor være en god idé at tjekke sit skema søndag aften, inden en ny uge går i gang. Skriv de afleveringer og lektier ind i kalenderen, som du allerede nu kender til. Du kan fx bruge kalenderen på din telefon eller computer. Det kan ikke understreges nok, hvor vigtigt det er at skrive sine planer ned. Mange tror, at det er nok at planlægge i hovedet, men det er enormt anstrengende for hjernen. Hvis man skriver sine planer ned, aflaster man hjernen og frigør energi til andre ting. 

Når du har skrevet alle dine afleveringer og lektier ind i kalenderen, så kan man bedre danne sig et overblik over, hvornår der er tid til fest, fodbold eller kaffe med vennerne fra folkeskolen. 

2. Få gang i batterierne! 

Giver du dig selv plads nok i hverdagen til at gøre de ting, der giver dig energi og glæde? Tænke over nogle af de ting, som du ”plejede” at have tid til, og som gav dig energi og glæde. Er der stadig en balance mellem pligter og fornøjelse? Måske skal du bruge mindre tid på dine skoleopgaver, holde dig inden for det antal timer opgaven er sat til? Måske skal du sige nej til kaffe med mormor i weekenden, selvom dine forældre synes, du bør tage med? Måske skal du springe en bytur over indimellem? Velvidende at du IKKE mister dine venner af den grund.

3. Du kan ikke nå det hele

Der er kun de grænser, du selv sætter. I gymnasietiden vil der være grænser som overskrides. Det er helt almindeligt. Det er nemlig i gymnasiet vi gør os vores første erfaringer i forhold til tempo, mængden af opgaver vi kan klare, og hvor mange aftale vi kan klare at sige ja til. Bliv ikke forskrækket over, at du indimellem føler dig meget udfordret. Du går i gymnasiet for at lære. Der er ingen, der forventer, at du er ekspert og bare har styr på dit liv og din tid. Der er heller ingen der forventer, at du deltager 100 % i alting.

Virker det hele alligevel for overvældende, da kan det være en god idé at tale med sin studievejleder eller lærer. Tag en snak med dem om, hvordan de mener du bør prioritere dine opgaver, og hvad der er realistisk at nå. 

 

Få mere inspiration til din gymnasietid her 

Mød forfatteren:

Billede af

Caroline er ansat som elevkoordinator og tager derfor hånd om alle de forældre, børn og unge, der ringer ind og har brug for hjælp. Caroline er glad for at hjælpe hver og én, der kunne have brug for det, men hun finder det særligt tilfredsstillende, når hun kan hjælpe i mere komplekse situationer for fx tosprogede, ord...

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

5 grunde til at højtlæsning styrker dit barn
5 grunde til at højtlæsning styrker dit barn

Dette blogindlæg er udgivet som del af vores serie: “Fokus på læsning i juli”.  Der er sto...

Ruben Samuel Sørensen 20-07-2020
Sådan skaber du gode læsevaner
Sådan skaber du gode læsevaner

Du er måske lige startet på et nyt studie eller vendt tilbage efter en lang sommerferie. Læs med her...

Ruben Samuel Sørensen 27-09-2019
Skolearbejde: Sådan prioriterer du mellem afleveringer og lektier
Skolearbejde: Sådan prioriterer du mellem afleveringer og lektier

Gymnasiet kan være en svær størrelse at komme igennem. Der skal være plads til lektier, afleveringer...

Ruben Samuel Sørensen 07-09-2017
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90