Funktionel læsning - hvorfor og hvordan

Af Ruben Samuel Sørensen 21-07-2020
Funktionel læsning - hvorfor og hvordan

Dette blogindlæg er udgivet som del af vores serie: “Fokus på læsning i juli”. 

Funktionel læsning er et udtryk for alt det læsning, som ikke nødvendigvis er i forbindelse med læsning af en bog. Som vi har pointeret i nogle af vores forhenværende blogindlæg, så handler ikke ikke om, hvad og hvor meget dit barn læser, men det handler bare om, at dit barn læser noget.  Funktionel læsning = læsekompetence: At være i besiddelse af en funktionel læsefærdighed vil sige at man forstår, kan anvende og reflektere over skrevne tekster, så man kan udvikle sin viden og sit potentiale og kan deltage aktivt i samfundslivet.

 

Hvad er funktionel læsning?
Funktionel læsning er eksempelvis menukortet, når I er ude at spise, plakaten i svømmehallen eller i gymnastiksalen. Funktionel læsning er nemlig, som navnet indikerer, læsning af “funktionelle” tekster, der fungerer som information, der kan bruges i dagligdagen. Der er i princippet ingen grænser for, hvad funktionel læsning er for Jer. 

Hvis du ikke selv en en stærk læser

Funktionel læsning er også en god måde at øve sig i at læse, hvis du ikke selv er en stærk læser. Det kan være, at du er lidt udfordret eller måske er du ordblind. Funktionel læsning er en måde hvormed, at du kan hjælpe og øve læsning med dit barn, uden at du selv behøver de store færdigheder. Funktionel læsning er nemlig noget alle kan være med til. 
Det er en god måde at træne simple ord eller sætninger, som I kan møde på jeres vej. 
På den måde får dit barn også en idé om, hvor meget der egentlig er, at man kan læse, og hvor vigtigt det er at kunne. Der er uendelige muligheder, og det er bare med at komme i gang. Du kan læse mere om forældre, børn og læsning på linket her.
 

Gør det til en vane
Det er en god idé, hvis i får indlejret nogle gode læsevaner. I skal sammen gøre brug af funktionel læsning hver dag. Det kan godt være, at i har øvet “almindelig” læsning i sommerferien i forbindelse med dit barns frilæsningsbøger, og efter sommeren ikke har så meget tid til at få øvet en helt masse hver dag. Funktionel læsning kan klares på næsten ingen tid, og så kan I veksle mellem, hvor lange tekster eller hvor mange ord I læser på de forskellige dage. 
 

Så kom i gang med den funktionelle læsning!

Rigtig god læselyst 

 

Du kan læse mere om blandt andet højtlæsning, og hvordan i sammen finder læseglæden på vores blog. Du kan også via linket læse om, hvad lektor Louise Rønberg skriver om børns læsevaner og læsefærdigheder her: https://www.blivklog.dk/borns-laesevaner-og-laesefaerdigheder/

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Leg og læring – sjove, spændende og lærerige lege til børn
Leg og læring – sjove, spændende og lærerige lege til børn

Skal det være kedeligt at lære nyt? Absolut ikke! Der findes en masse sjove og spændende lærerige le...

Ruben Samuel Sørensen 17-07-2017
Hjemmeskoling - alt du skal vide om hjemmeundervisning
Hjemmeskoling - alt du skal vide om hjemmeundervisning

Går du og overvejer, om du skal hjemmeskole dit barn via hjemmeundervisning? GoTutor har samlet alt,...

Signe Anna Bøe 06-02-2023
ADHD og lektielæsning: Sådan motiverer du dit barn med ADHD til at få lavet lektier
ADHD og lektielæsning: Sådan motiverer du dit barn med ADHD til at få lavet lektier

Vi kender det vel alle sammen. At lave opgaver, som er kedelige, kan være noget så krævende at motiv...

Ruben Samuel Sørensen 04-02-2020
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90