Alt du skal vide om interjektioner på engelsk

Af Laura Norén 22-05-2023
Alt du skal vide om interjektioner på engelsk

Interjektioner kaldes også udråbsord. Interjektioner er en lille ordklasse. Du kan både støde på interjektioner i det danske sprog og interjektioner på engelsk. Interjektioner adskiller sig fra andre ordklasser såsom verber på engelsk og substantiver på engelsk, ved at der omkring denne ordklasse ikke findes mange regler eller grammatiske sætningsstrukturer. Dette gør altså at interjektioner kan være lettere at arbejde med, i forhold til sprog, lære og grammatik. 

Selvom interjektioner som sagt ikke har mange regler til sig, kan fremmedsprog som engelsk stadig godt skabe problemer. Mange kæmper med grammatik på dansk såvel som på engelsk. Derfor kan det være en fordel med lidt ekstra hjælp til blandt andet engelsk grammatik. GoTutor tilbyder lektiehjælp i engelsk, såvel som andre fagligheder. Med GoTutor kan vi altså sammen få styr på lige de specifikke ting, der driller, og på denne måde blive skarpe til hvad end der kan volde problemer. Hvis ikke lektiehjælp er dét, der er brug for, kan vores blog også hjælpe til at få svar på helt specifikke faglige spørgsmål, der skulle volde problemer, såsom hvad interjektioner er. I dette opslag skal vi nu kigge videre på, hvad interjektioner i engelsk er for en størrelse. 


Hvad er interjektioner på engelsk?

Interjektioner er som sagt en ordklasse. På dansk kalder vi dem også udråbsord. På engelsk kaldes interjektioner for interjections. Hvis du har en smule kendskab til grammatik husker du nok at vi generelt siger at verber altid forekommer i sætninger, dog er dette én af tingene hvor interjektioner adskiller sig fra alle andre sætningsstrukturer. Interjektioner er nemlig ord, der alene danner en form for sætninger. Denne ordklasse er udråb og de tilhører ikke yderligere sætningsstrukturer. Derfor vil en hel sætning kunne bestå af en enkelt interjektion. Dette lyder måske meget underligt, men det vil give mening når vi kigge på formålet med interjektioner. 

Læs mere om interjektioner på danskHvad er interjektioners funktion på engelsk?

Interjektioners formål er at de med et enkelt ord kan udtrykke noget. De kan bruges i tre forskellige sammenhænge:

 • Spontane følelser

 • Hilsner

 • Respons (korte svar) 

Spontane følelser er noget vi generelt udtrykker os efter direkte i en situation. Det kan både være glæde, ærgrelse og skuffelse. I talesprog kan vi meget ofte komme ud for, at man udtrykker sine følelser med et enkelt ord, der afslører, hvordan man har det i en specifik situation, eksempelvis oh no! Darn it eller hurray! Hilsner kan være eksempelvis hello eller goodbye hvor vi ikke behøver en hel sætning for at afsløre vores intention. Ved respons kan der eksempelvis være tale om en forespørgsel, man svarer ja eller nej til.

Man kan altså sige at interjektioner bruges til at fatte sig i korthed. På denne måde kan man ved hjælp af en interjektion afgive en meget kort og præcis besked.


Hvornår bruger man interjektioner på engelsk?

Eftersom interjektioner bruges til en-ords proklamationer og ikke er en del af yderligere grammatiske sætningsstrukturer, bruger vi dem generelt primært i talesprog. Dog kan vi også støde på dem i skriftsproget. Ved skriftsprog er der dog mest tale om, at interjektioner bruges i eksempelvis sms-sprog eller tegneserier. I tegneserier er interjektioner nemlig tilstrækkelige for at forstå sammenhængen, fordi der også er et billede der beskriver hvad der foregår. 


Hvad er eksempler på interjektioner på engelsk?

Vi har tidligere fundet ud af at interjektioner bruges til spontant følelser, hilsner og korte svar. Derfor kan vi nu danne os et overblik over, hvilke interjektioner der findes. Eftersom ordene danner sætninger i sig selv, uden assistance fra andre ord, betyder det også, at interjektioner rummer stor betydning pakket i ét ord. Der er altså en generel enighed om, hvad disse ord betyder, selvom de ikke er parret med andre ord i en sætning. På engelsk kunne det altså være ord såsom:

 • Wow

 • Ouch

 • No

 • Yes

 • Oh

 • Bye

 • Cool

 • Hi

 • Hello

 • Okay

 • Hurray 

 • All right

 • Darn it

 • Easy

 • Sheesh

Det er altså tale om en bred vifte af ord, som du nok lægger mærke til, er nogle af ordene ikke nogle vi bruger i skriftsprog, men i talesprog. Der er tale om interjektioner fordi de udtrykker en spontan følelse. En spontan følelse kan altså være eksempelvis overraskelse eller ærgrelse, her udtrykker vi, i talesprog, generelt vores følelser i ord såsom darn it eller sheesh. Det skal dog også nævnes at ord, der kan bruges som interjektioner, også kan bruges som del af en sætning. Hvis de bruges som en sætningsstruktur, vil de dog ikke kategoriseres som interjektioner. 


Hvornår kan man bruge interjektioner på engelsk?

Vi har i et tidligere afsnit allerede gennemgået at interjektioner bruges i 3 kategorier, så lad os kigge på nogle eksempler ved hver kategori:


 • Spontan følelse

Grandma is at the hospital.........Oh no! (Interjektion).

She canceled the concert......... Darn it! (Interjektion).


 • Hilsen

Hello!

Hi! 

Bye!


 • Respons

Can you bring a blanket?..........Yes (interjektion).

Are you coming to the party?........No (interjektion).


Hvad er uformel brug af interjektioner på engelsk?

Nu har vi gået over den generelle og primære brug af interjektioner på engelsk, men lad os for god ordens skyld også kigge på en anden form for interjektioner. Slang kan nemlig også betegnes som brug af interjektioner. Traditionelt set var kun de betegnelser vi i tidligere afsnit har gennemgået, hvad der betegnes som interjektioner men uformelt kan slang også betegnes som brug af interjektioner, såfremt det slang der benyttes, kan afgive betydning som enestående ord, uden brug for yderligere sætningsstrukturer. Ofte kan man finde interjektioner i hip hop sprog, det kunne eksempelvis være:

 • Skrrt

 • Fo’shizzle

 • Rad

 • Wack


Det korte af det lange for interjektioner på engelsk

Nu har vi gennemgået alt der er at vide om interjektioner og hvordan vi bruger dem på engelsk. Vi lærte at interjektioner er en meget lille ordklasse og at der ikke rigtig er grammatik i brugen af interjektioner. Manglen på grammatik lærte vi dog også handler om at interjektioner generelt bruges i talesprog samt, at en interjektion netop bruges til at udtrykke et helt budskab ved blot at bruge et enkelt ord. Dette var altså alt du skal vide om hvad interjektioner er, og hvilken funktion de har, i det engelske sprog.

Mød forfatteren:

Billede af

Hej, mit navn er Laura, jeg er skribent hos GoTutor! Jeg har en Bachelor i kommunikation og psykologi, og så læser jeg nu en kandidat i sprogpsykologi, på KU. Jeg håber, at mine artikler kan hjælpe nogle af jer til, at få helt styr på de faglige termer og teorier, jeg præsenterer!

Søger du privat lektiehjælp?

 • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

 • Mange års erfaring og en del af Egmont

 • Trænede og uddannede undervisere

 • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Berømte engelske citater
Berømte engelske citater

Der findes mange berømte engelske og mange af de berømte engelske citater kan genkendes af de fleste...

Ruben Samuel Sørensen 27-01-2023
De mest almindelige engelske forkortelser - få det fulde overblik
De mest almindelige engelske forkortelser - få det fulde overblik

Kender du forskellen mellem de engelske forkortelser i.e. og e.g.? Ved du, hvad der menes, når der b...

Cathrine Noer Hjorth 27-01-2023
Alt du bør vide om relativsætninger i det engelske sprog
Alt du bør vide om relativsætninger i det engelske sprog

Relativsætninger er noget vi har både på dansk og på engelsk. En relativsætning er en del af sætning...

Laura Norén 19-05-2023
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90