Interjektioner i det danske sprog

Af Signe Anna Bøe 31-10-2022
Interjektioner i det danske sprog

Interjektioner, eller udråbsord, er en lille ordklasse på dansk (som du måske kender fra dansktimerne eller hvis du har fået lektiehjælp i dansk), der bl.a. udtrykker spontane følelser, korte svar og hilsner. Man kan sige, at interjektioner er en slags sætning - på trods af at der ikke er et verbum forbundet til det. Når interjektioner bruges til at udtrykke spontane følelser, er det typisk, fordi man enten har oplevet ubehag, overraskelse eller smerte. Man siger ofte av, når man slår sig. Ad, når man smager noget, man ikke kan lide - og åh, hvis man bliver overrasket.

 

Hej hej! 

Korte svar er også interjektioner. Når vi f.eks. møder en person, og vi siger hej til dem, bruger vi interjektioner. Det gælder også ordene okay, ja og nej.  Andre ord, som hilser på en person, er også interjektioner. F.eks. ord som: goddag, dav, hallo, godaften m.fl.

 

Glade tilråb, skælds- og bandeord er også interjektioner. Det gælder for ord som f.eks. jubi og hurra, men også for ord som klaphat og idiot. Disse ord bruges ofte til at understrege og forstærke en følelse eller fornærme en person. Bandeord fungerer ikke altid som interjektioner, men det er de, hvis de udtrykker noget spontant.

 

Tegneserier og talesprog

Vi ser ofte interjektioner optræde i talesproget og i gengivelser af talesproget. Det kan f.eks. være i dialoger på film, teater eller i både lyriske og episke tekster. Vi ser dem også i tegneserier eller grafiske romaner, hvor man ofte ser interjektioner i talebobler. Tænk f.eks. på Anders And tegneserierne. Også i sms-sproget bruger vi en del interjektioner, det samme gælder for status opdateringer på Twitter eller Facebook, og andre steder hvor vi bruger det skrevne sprog som tale.

 

Kykkeliky (lydord) 

Lydord minder meget om interjektioner, men er faktisk en ordklasse for sig selv. De kan ikke bøjes, og fungerer som selvstændige udtalelser. Ordklassen hedder onomatopoietikon og indeholder ord, som efterligner eller gengiver virkelige lyde. Det kan f.eks. være dyrelyde som muh, kykkeliky eller mijav. Hvis man vil understrege sine interjektioner eller gøre dem stærkere i udtryk, kan man tilføje et udråbstegn. Arg!

 

Børn bruger ofte lydord når de leger. Du har sikkert hørt eller selv brugt mange gengivelser af bil-lyde, kampscener eller eksplosioner. Tænk selv på de situationer, hvor du bruger lydord, det gør samtalen meget mere spændende.

Mød forfatteren:

Billede af

Signe er tekstforfatter og skriver for bloggen hos GoTutor. Signe har en baggrund som skribent, sangskriver og webshop manager, og har i mange år arbejdet med børn og unge bl.a. som au pair i USA. Signe har en bachelor i kommunikation og digitale medier fra Aalborg Universitet, og har under sin studietid også skr...

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Hovedsætninger og ledsætninger
Hovedsætninger og ledsætninger

Du har nok hørt om hovedsætninger og ledsætninger i danskundervisningen, sammen med grundled og udsa...

Cathrine Noer Hjorth 08-11-2022
Forstå substantiver (navneord) i det danske sprog
Forstå substantiver (navneord) i det danske sprog

Du kender allerede substantiver, for din hverdag er nemlig fyldt med dem! Du har måske en fodbold, e...

Ruben Samuel Sørensen 12-10-2022
Hvad er kort tillægsform på dansk?
Hvad er kort tillægsform på dansk?

I dansk grammatik findes der et begreb, der hedder kort tillægsform, som også går under navnet datid...

Signe Anna Bøe 04-11-2022
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90