Matematiklege: 5 sjove lege til matematik

Matematiklege: 5 sjove lege til matematik

Matematik kan være svært og kræver meget tålmodighed, men det behøver ikke at være en kedelig pligt at lave matematik. Det kan hurtigt blive en fornøjelse, hvis man bare er kreativ og parat til at gøre det til en leg at regne. Der findes mange muligheder for at gøre det sjovere at lære matematik, og i dette indlæg vil der blive beskrevet 5 simple muligheder til matematik på folkeskoleniveau. Selvom indlægget her blot drejer sig om plus, minus, gange og division, så kan man sagtens også finde sjove måder at lære matematik på et højere niveau end dette. Der findes fx mange fine spil, der handler om algebra.                                                                                                      

Det kan gøre det meget lettere for et barn at lære forskellige regnemetoder, hvis det bliver gjort sjovt og underholdende, fordi børn ofte er glade for lege. 

Så hvis du ønsker, at det bliver så let som en leg at regne for dit barn, er du kommet til det rette sted – for her kommer 5 sjove matematiklege, som du kan lege med dit barn for at træne regnefærdigheder. 

Bomleg

Bomlegen er den helt klassiske leg til at træne tabeller med dit barn. Denne er derfor også rigtig god, hvis man skal være bedre til at multiplicere, da man her også bruger tabellerne. Bomlegen er en simpel og sjov matematikleg, og den er perfekt til børn, der vil være dygtigere til tabeller, uden at det kræver, at man har noget særligt materiale at arbejde med. 

Når man leger bomleg, skiftes forældre og barn til at tælle tal, og hver gang der kommer et tal, som er med i den udvalgte tabel, så siger man ‘bom’ i stedet for tallet. Så hvis man fx havde valgt at øve 3-tabellen, siger barnet først ‘1’, forældren siger ‘2’, barnet siger ‘bom’, forældren siger ‘4’ og sådan fortsætter man, så langt man vil nå. Hvis I er flere personer, kan I også prøve at inddele jer i to hold og dyste mod hinanden. 

Minisamfund

En anden måde at øve regning på, kan være ved at lege minisamfund. Man leger altså, at man har forskellige butikker i et lille samfund, hvor man så kan købe fra hinanden. På denne måde bliver barnet både trænet i plus og minus, da dette benyttes til at vide, hvor mange penge der skal betales frem og tilbage, og samtidig bliver barnet også trænet i at gange, hvis en person fx køber 3 æbler, der hver koster 5 kr. 

Dette hjælper også barnet til at få lettere forståelse for, hvad det er, de arbejder med. Det giver et mere visuelt billede af, hvad der sker, når vi fx multiplicerer, hvilket kan være svært at forestille sig ellers, når man lige er begyndt at lære at regne.

Sudoku

Sudokuer bliver af mange beskrevet som umatematiske, men det er ikke korrekt. Det er en rigtig god måde at træne logik på. Det er en fantastisk øvelse til at arbejde med mængder, delmængder og komplementærmængder – og så er det både sjovt og udfordrende! Det er en helt perfekt måde for børn at arbejde med tal på; og det endda, uden de selv lægger mærke til det! 

500

Endnu et simpelt, men lærerigt spil for børn, der er ved at lære at regne. Spillet 500 kræver kun, at man har et kortspil og nogen, der er friske på et spil. Det kan være super hyggeligt og meget underholdende. Det hjælper børn til at øve addition, når man skal lægge de forskellige point sammen, og samtidig trænes barnet også i multiplikation, når de tæller kortene op og ganger dem med det antal point, man får for disse kort. 

Sange

En sidste måde at træne sit barns regnefærdigheder på er ved at finde eller skrive sange, som man kan synge med sit barn. Prøv at knytte melodier på de forskellige regler; da vi husker sangtekster nemmere, vil dette gøre det lettere for barnet at huske de regneregler, som det hører gennem sangene. Derudover kan det være rigtig hyggeligt at sidde og synge sammen.

 

Hvis du har haft det sjovt med disse matematiklege og gerne vil fortsætte med lignende, selvom du kommer på højere niveau, kan du også selv lave nye lege. Så kan du læse mere om et emne, du har svært ved i din matematikbog, og ud fra dette danne din egen nye leg. Det kan være utroligt lærerigt at sidde og fordybe sig med et emne for at skabe en leg ud af det.

 

Det var 5 matematiklege, som du kan bruge til at træne dit barns regnefærdigheder med. God fornøjelse!

Hvis du har mod på flere, kan du også øve matematik ved at lave papirfly eller ved at lave hyldeblomstsaft

Del artiklen

Vil du høre mere om lektiehjælp?

  • Styrk dit barns trivsel og motivation

  • 100% fokus på dit barns unikke behov

Du vil måske også synes om

Legetøj og iPads: Gør plads til begge dele
Legetøj og iPads: Gør plads til begge dele

En undersøgelse, som er beskrevet i artiklen ”Børn ned til syv år forkaster klassisk legetøj” fra Kr...

Aktiviteter i vinterferien: Her er 5 sjove og lærerige
Aktiviteter i vinterferien: Her er 5 sjove og lærerige

I skolernes vinterferie har vi god tid til at fordybe os i det, som vi finder mest interessant samti...

Læring og forestilling – her er 5 udbredte myter om indlæring
Læring og forestilling – her er 5 udbredte myter om indlæring

5 myter om læringMyter om læring er der nok af – men hvilke er der rent faktisk grobund for at påstå...

Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90