Matematik i naturen med hyldeblomster – sommeren er over os!

Matematik i naturen med hyldeblomster – sommeren er over os!

Findes der noget mere sommerligt end hjemmelavet hyldeblomstsaft? Den søde sommerduft af hyldeblomsterne der fylde skove og hegn henover juni og juli måned kan indkapsles i saft og gemmes til de kolde efterårsmåneder. Men hvad har det med matematik at gøre? Jo, ser du: Som vi har forklaret før, er der en masse spændende matematik i naturen!

Så når familien alligevel er på cykeltur i det fri, så brug anledningen til at samle friske hyldeblomster og holde matematikken ved lige.

Inden I tager afsted

Til saften skal bruges følgende (opskrift følger længere nede):

  • 20 store skærme hyldeblomst
  • 2 økologiske citroner
  • 1 kg rørsukker
  • 25 g citronsyre
  • 1 liter vand
  • Atamon
  • Flaske med prop

Når du køber remedierne, så inddrag gerne børnene. Det er en god mulighed for at øve regning af vægt samt kroner/ører. Lad dem regne ud, hvad der skal til for at lave dobbeltportion eller hvad det hele vil koste. Når indkøbssedlen skal skrives, så lad børnene tage føringen – men tjek selvfølgelig gerne efter!

Inden I tager afsted, kan I med fordel have udset et par områder med hyldeblomster – det ville være så ærgerligt at cykle forgæves. Hyldeblomster findes oftest i skovbryn og hegn, men husk at tage dem så langt fra veje og banelegemer som muligt for at undgå forurening. Pak en pose til skærmene og husk sakse, hvis de er svære at brække af.

På turen

Når I har fundet jeres hyldebuske, kan børnene ofte selv plukke blomsterne eller hjælpe hinanden til at nå de høje grene. Mens børnene plukker, kan du fortælle dem lidt om selve hyldeblomsterne. Der er ikke kun matematik i naturen, men også en masse biologi, børnene kan lære om. Vidste du eksempelvis, at hyldebuskens blade, bark og grønne bær er giftige? De grønne bær kommer, når busken er afblomstret. Når bærrene modnes, bliver de mørkelilla. Disse kan spises som saft eller suppe, når de er tilberedt ved kogning.

Hyldebuske spredes, når fugle spiser de modne bær og lægger dem som en nærende fugleklat langt fra det oprindelige træ. De bliver op til 8 meter høje og er en af de mest brugte buske i Danmark.

Kog saften

Når I kommer hjem, skal saften koges. Rengør et stort glas eller krukke ved at blande en smule atamon sammen med kogt vand og slyng det rundt i beholderen. Den skal kunne rumme alle ingredienserne.

Skær de økologiske citroner i tynde skiver og kom dem i glasset med hyldeblomstskærmene, sukker og citronskiver. Kog 1 liter vand i en elkedel og hæld det over. Rør godt rundt så alt sukkeret opløses.

Så kommer den helt store prøve – mixturen skal nemlig hvile i 4 dage, hvor der røres rundt af og til. Men så snart de 4 dage er gået, kan hyldeblomstdrikken sies og holdes på rene skoldede flasker. Tilsæt evt. en smule atamon, så holdbarheden forlænges.

Den færdige drik skal opbevares på køl, men kan også fryses.

God fornøjelse med matematik i naturen!

Del artiklen

Vil du høre mere om lektiehjælp?

  • Styrk dit barns trivsel og motivation

  • 100% fokus på dit barns unikke behov

Du vil måske også synes om

Legetøj og iPads: Gør plads til begge dele
Legetøj og iPads: Gør plads til begge dele

En undersøgelse, som er beskrevet i artiklen ”Børn ned til syv år forkaster klassisk legetøj” fra Kr...

Aktiviteter i vinterferien: Her er 5 sjove og lærerige
Aktiviteter i vinterferien: Her er 5 sjove og lærerige

I skolernes vinterferie har vi god tid til at fordybe os i det, som vi finder mest interessant samti...

Læring og forestilling – her er 5 udbredte myter om indlæring
Læring og forestilling – her er 5 udbredte myter om indlæring

5 myter om læringMyter om læring er der nok af – men hvilke er der rent faktisk grobund for at påstå...

Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90