Matematik i naturen med hyldeblomster – sommeren er over os!

Af Ruben Samuel Sørensen 11-07-2017
Matematik i naturen med hyldeblomster – sommeren er over os!

Findes der noget mere sommerligt end hjemmelavet hyldeblomstsaft? Den søde sommerduft af hyldeblomsterne der fylde skove og hegn henover juni og juli måned kan indkapsles i saft og gemmes til de kolde efterårsmåneder. Men hvad har det med matematik at gøre? Jo, ser du: Som vi har forklaret før, er der en masse spændende matematik i naturen!

Så når familien alligevel er på cykeltur i det fri, så brug anledningen til at samle friske hyldeblomster og holde matematikken ved lige.

Inden I tager afsted

Til saften skal bruges følgende (opskrift følger længere nede):

 • 20 store skærme hyldeblomst
 • 2 økologiske citroner
 • 1 kg rørsukker
 • 25 g citronsyre
 • 1 liter vand
 • Atamon
 • Flaske med prop

Når du køber remedierne, så inddrag gerne børnene. Det er en god mulighed for at øve regning af vægt samt kroner/ører. Lad dem regne ud, hvad der skal til for at lave dobbeltportion eller hvad det hele vil koste. Når indkøbssedlen skal skrives, så lad børnene tage føringen – men tjek selvfølgelig gerne efter!

Inden I tager afsted, kan I med fordel have udset et par områder med hyldeblomster – det ville være så ærgerligt at cykle forgæves. Hyldeblomster findes oftest i skovbryn og hegn, men husk at tage dem så langt fra veje og banelegemer som muligt for at undgå forurening. Pak en pose til skærmene og husk sakse, hvis de er svære at brække af.

På turen

Når I har fundet jeres hyldebuske, kan børnene ofte selv plukke blomsterne eller hjælpe hinanden til at nå de høje grene. Mens børnene plukker, kan du fortælle dem lidt om selve hyldeblomsterne. Der er ikke kun matematik i naturen, men også en masse biologi, børnene kan lære om. Vidste du eksempelvis, at hyldebuskens blade, bark og grønne bær er giftige? De grønne bær kommer, når busken er afblomstret. Når bærrene modnes, bliver de mørkelilla. Disse kan spises som saft eller suppe, når de er tilberedt ved kogning.

Hyldebuske spredes, når fugle spiser de modne bær og lægger dem som en nærende fugleklat langt fra det oprindelige træ. De bliver op til 8 meter høje og er en af de mest brugte buske i Danmark.

Kog saften

Når I kommer hjem, skal saften koges. Rengør et stort glas eller krukke ved at blande en smule atamon sammen med kogt vand og slyng det rundt i beholderen. Den skal kunne rumme alle ingredienserne.

Skær de økologiske citroner i tynde skiver og kom dem i glasset med hyldeblomstskærmene, sukker og citronskiver. Kog 1 liter vand i en elkedel og hæld det over. Rør godt rundt så alt sukkeret opløses.

Så kommer den helt store prøve – mixturen skal nemlig hvile i 4 dage, hvor der røres rundt af og til. Men så snart de 4 dage er gået, kan hyldeblomstdrikken sies og holdes på rene skoldede flasker. Tilsæt evt. en smule atamon, så holdbarheden forlænges.

Den færdige drik skal opbevares på køl, men kan også fryses.

God fornøjelse med matematik i naturen!

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Søger du privat lektiehjælp?

 • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

 • Mange års erfaring og en del af Egmont

 • Trænede og uddannede undervisere

 • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Trigonometri: Lær om tangens, sinus og cosinus
Trigonometri: Lær om tangens, sinus og cosinus

Trigonometri er et område inden for matematik, som går ud på at beregne størrelserne på vinkler og s...

Isabella Viborg Grarup 01-02-2024
Lær om binomialfordeling og binomialforsøg
Lær om binomialfordeling og binomialforsøg

Binomialfordeling er en type sandsynlighedsregning, hvor man gentager et forsøg et bestemt antal gan...

Isabella Viborg Grarup 13-03-2024
Minus/subtraktion: Sådan trækker du tal fra andre tal
Minus/subtraktion: Sådan trækker du tal fra andre tal

Minus eller subtraktion er en regneart, som man tit møder i regnestykker. Man kan regne store minuss...

Isabella Viborg Grarup 06-10-2023
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90