Skærp hukommelsen med husketeknikker

Af Ruben Samuel Sørensen 22-07-2019
Skærp hukommelsen med husketeknikker

Forestil dig, at du kan huske en større mængde faglig information fra undervisningen, din lektielæsning eller til eksamen uden at skulle bruge mere tid på disse ting, end du i forvejen gør. Hvis du er bevidst om, hvordan din hukommelse fungerer, kan du faktisk med nogle enkle teknikker opnå dette. Ja, det kan endda blive en leg at udfordre sig selv og imponere sine undervisere. Og det er bogstaveligt talt kun fantasien, der sætter grænsen for, hvilke fag man kan bruge husketeknikker på.

 

Den traditionelle og mest udbredte hukommelsesmetode, kan du kalde banke-ind-i-knolden-metoden. Den omhandler gentagelser af det stof, som skal læres, og fungerer stensikkert. Metoden kræver imidlertid langvarig koncentration og en stor arbejdsindsats, og denne proces kan være demotiverende, hvis faget, som skal bankes ind i knolden, ikke interesserer en, eller man har svært ved stoffet. 

Der findes nemmere og sjovere måder at huske på. Du kan kalde det male-ind-i-knolden-metoden, fordi det handler om at skabe billeder og historier af de informationer, der skal huskes. Den menneskelige hukommelse er nemlig bygget til at huske på den måde. Der findes mange små tricks og teknikker, som man kan bruge, når man skal lære og huske nye ting. For at lære husketeknikker, bruger vi her akronymet HUSK.

 

H står for historier! Den menneskelige hukommelse er ikke bygget til at huske formler og tal. Prøv for eksempel, at husk et nyt telefonnummer, uden at skrive det ned! Hvis du bruger tallene i nummeret til at kreere en historie ud fra, som skaber nogle billeder i dig, så bliver nummeret med garanti nemmere at huske. Når du husker tal, kan du med fordel bruge din fantasi til at lave historier, billeder og associationer for tallene. For eksempel kan man bruge en vens fødselsdato, mærkedage, historiske begivenheder eller andre ting, der minder om tallene, som du skal huske, til at finde på disse historier.

 

U står for Utroligt! Hvad husker du fra din tidlige barndom? Sandsynligvis husker du begivenheder, der var unormale, absurde eller bare ekstraordinært gode eller dårligt. Når du skaber dine historier, indre billeder og associationer, så gør dem overdrevne og utrolige! Så snyder du din hjerne til at tro, at den har oplevet noget helt vildt, og derfor vil den ekstra gerne gemme den information i hukommelsen. Det utrolige og absurde spiller på vores følelser, og disse er rigtig gode at aktiverer, hvis man skal have hukommelsen til at prioritere at huske noget viden.

 

S står for sanser! Des mere dine sanser og følelser er stimuleret, des bedre vil din hukommelse vægte at huske begivenheden. Prøv at forestil dig en stor, frisk citron plukket direkte fra et citrontræ. Forestil dig, at du tager en stor bid af citronen igennem skralden og ind til kødet og saften. Du tygger på citronen, mens du presser resten af saften ud af den og ned i din mund. Hvis du nu oplever, at din mund løber i vand, så er det fordi, at din hukommelse har hjulpet din mund til at producerer spyt, der kan nedbryde den sure citronsaft. Når du laver historier, indre billeder og associationer, så gør dem sanselige.

 

K står for kontekst! Det er vigtigt, når man skal huske nye informationer, at man binder dem op på ting, som man i forvejen kender. Når du laver historier, associationer og billeder, så brug ruteplansmetoden. Denne metode kaldes også ”Mind Palace” og er en såkaldt ”mnemoteknik” opfundet i det antikke Grækenland. Ruteplansmetoden går ud på at forestille sig, at man går en tur i sit hjem eller andre steder, som man kender godt. På ruten ”lægger” man forskellige informationer, som man ønsker at huske ud i hvert rum. Hvis man i hvert af rummene laver utrolige og sanserige historier og associationer ud fra de informationer, som man ønsker at huske, så vil man kunne se disse historier for sig, når man forestiller sig en tur gennem ruten 2. gang.

 

Øvelse: Prøv nu at huske verdens 10 arealmæssigt største lande med ruteplansmetoden. Det største land i verden er Rusland. Start for eksempel med at forestille dig Putin i bar mave drikke en flaske vodka i entréen. Gå derefter videre til næste rum, og forsøg dig med sjove historier og billeder, som gør, at du kan huske landene i den rækkefølge, som din rute går. Prøv så at gå din rute igennem inde i dig selv, og se om du kan huske landene udenad. Herefter kan du eventuelt tilføje landenes kvadratkilometer- eller befolkningstal, og så har du pludseligt lært en masse nyt, på en sjov og hurtig måde. Om en uge vil du stadig kunne huske din historie, men man må alligevel sørge for at gå ruten en gang imellem for at male stregerne op.

 

Verdens 10 største lande målt på areal; Rusland, Canada, USA, Kina, Brasilien, Australien, Indien, Argentina, Kasakhstan og Algeriet.

 

HUSK at bruge din fantasi til at gøre det let og sjovt for din hjerne, at male-ind-i-knolden. Forsøg dig frem med naturvidenskabelige fag, når du skal huske formler, tabeller og tal. Prøv så med sproglige og humanistiske fag, hvor du skal huske grammatikregler, vendinger og teorier. Det handler om at være kreativ, og selvom det kan være svært at finde på historier, billeder og ruter, så er det både sjovere og mere sikkert end at banke-ind-i-knolden. Brugere, nørder og eksperter i husketeknikker udnytter en langt større del af hjernens og hukommelsens potentiale, og du vil blive forbløffet over, hvad ”helt almindelige mennesker” kan opnå ved hjælp af disse teknikker. 

 

Hvis du vil vide mere om disse teknikker, så findes der masser af lærerigt og sågar underholende stof på internettet. Søg f.eks. på Oddbjørn By på Google eller Youtube. Oddbjørn er en af de dygtigste huskere og formidlere af husketeknikker i Norden. Vi har også skrevet flere indlæg om netop huskemetoder - vi giver dig: 3 tricks til at huske det du har lært samt 5 tricks der kan forbedre din hukommelse generelt

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

5 grunde til at højtlæsning styrker dit barn
5 grunde til at højtlæsning styrker dit barn

Dette blogindlæg er udgivet som del af vores serie: “Fokus på læsning i juli”.  Der er sto...

Ruben Samuel Sørensen 20-07-2020
Sådan skaber du gode læsevaner
Sådan skaber du gode læsevaner

Du er måske lige startet på et nyt studie eller vendt tilbage efter en lang sommerferie. Læs med her...

Ruben Samuel Sørensen 27-09-2019
Skolearbejde: Sådan prioriterer du mellem afleveringer og lektier
Skolearbejde: Sådan prioriterer du mellem afleveringer og lektier

Gymnasiet kan være en svær størrelse at komme igennem. Der skal være plads til lektier, afleveringer...

Ruben Samuel Sørensen 07-09-2017
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90