3 tricks til at huske det, du har lært

Af Ruben Samuel Sørensen 13-09-2016
3 tricks til at huske det, du har lært

Kender du det, når der er nogle ting, der bare ikke vil hænge fast? Hvis du svarede ja, så bare rolig, du er langt fra alene! Rigtig mange oplever, at de sidder og tager noter, følger med i timerne og virkelig synes, faget er vigtigt – men som på trods af dette stadig glemmer mange af tingene efterfølgende. Det findes der heldigvis en række tricks, der kan hjælpe med!

Det kan være yderst frustrerende at sidde til undervisning og forstå et begreb, et bevis eller en kommaregel, for så bagefter at glemme, hvordan det nu lige hang sammen; når man ugen efter skal anvende det til en lektie eller lignende, så kan man hverken finde hoved eller hale i det.

Vi kigger her nærmere på 3 super simple tricks, som du kan bruge til at huske de ting, du lærer.

1. Diskutér det, du har lært

Forskningen viser, at man husker bedre, hvis man diskuterer det, man har lært. Det kan derfor godt betale sig at være en del af en aktiv studie- eller læsegruppe. Det vigtigste her er, at du aktivt diskuterer det, du har lært. Dette er særdeles effektivt, fordi du er tvunget til at sige noget højt, og dermed aktiveres der flere sanser. Desuden er det super smart at diskutere det, du har lært, da du måske kan få nye perspektiver på f.eks. et begreb eller en måde at løse en opgave på. Det er samtidig effektivt, da man sikrer mod ”huller” i sin forståelse. Andre har altså mulighed for at udpege eventuelle fejl eller mangler i din forståelse og omvendt.

2. Anvend din nye viden med det samme, eller undervis andre

Udover at diskutere det, du har lært, skal du helst anvende det hurtigst muligt! Forskning peger på, at man husker op til 90 % af det, man lærer, hvis man hurtigt efterfølgende benytter det aktivt. Dette kan du f.eks. gøre ved at lave en opgave, hvor du aktivt skal bruge det.

En anden måde at anvende din nye viden på er ved at undervise en gruppe venner eller bare en enkelt person i stoffet. Denne metode er især anbefalelsesværdig, da den har flere fordele; for det første bliver du trænet i at fremlægge noget fagligt foran andre, hvilket vil komme dig til gode til din eksamen. For det andet sikrer du – ligesom i trick 1 – at der ikke er huller i din forståelse af det, du har lært. For det tredje opdager du ofte, at de formuleringer, du har inde i hovedet, ikke altid er så forståelige for andre, som de er for dig selv. Du bliver altså på den måde tvunget til at omformulere forklaringen – og dermed træner du både dine kommunikationsevner og faglige forståelse!

3. Træn det om og om igen!

Det sidste trick her er måske den mest traditionelle og mest omfattende måde, men når det kommer til læring, er der altså intet så effektivt som gentagelser. Det, du helt konkret skal gøre, er at øve de ting, som du har svært ved. Hvis du fx har svært ved at forstå et begreb, så må du sørge for at gøre det til en del af dine daglige rutiner at øve det hver dag, indtil det hænger fast.

Har du svært ved at huske et bevis i matematik? Så må du skrive det op hver dag, når du kommer hjem fra skole.

Har du svært ved at huske, hvornår man skal bruge stort bogstav? Så må du lave et stykke papir, hvor reglerne står skrevet, og læse det hver eneste morgen, når du står op.

Princippet går igen, uanset hvilket fag det drejer sig om: Gentagelse, øvelse, træning! Du skal øve det om og om igen. Til sidst hænger det fast, det garanterer vi!

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

5 grunde til at højtlæsning styrker dit barn
5 grunde til at højtlæsning styrker dit barn

Dette blogindlæg er udgivet som del af vores serie: “Fokus på læsning i juli”.  Der er sto...

Ruben Samuel Sørensen 20-07-2020
Sådan skaber du gode læsevaner
Sådan skaber du gode læsevaner

Du er måske lige startet på et nyt studie eller vendt tilbage efter en lang sommerferie. Læs med her...

Ruben Samuel Sørensen 27-09-2019
Skolearbejde: Sådan prioriterer du mellem afleveringer og lektier
Skolearbejde: Sådan prioriterer du mellem afleveringer og lektier

Gymnasiet kan være en svær størrelse at komme igennem. Der skal være plads til lektier, afleveringer...

Ruben Samuel Sørensen 07-09-2017
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90