3 tricks til at huske det, du har lært

3 tricks til at huske det, du har lært

Kender du det, når der er nogle ting, der bare ikke vil hænge fast? Hvis du svarede ja, så bare rolig, du er langt fra alene! Rigtig mange oplever, at de sidder og tager noter, følger med i timerne og virkelig synes, faget er vigtigt – men som på trods af dette stadig glemmer mange af tingene efterfølgende. Det findes der heldigvis en række tricks, der kan hjælpe med!

Det kan være yderst frustrerende at sidde til undervisning og forstå et begreb, et bevis eller en kommaregel, for så bagefter at glemme, hvordan det nu lige hang sammen; når man ugen efter skal anvende det til en lektie eller lignende, så kan man hverken finde hoved eller hale i det.

Vi kigger her nærmere på 3 super simple tricks, som du kan bruge til at huske de ting, du lærer.

1. Diskutér det, du har lært

Forskningen viser, at man husker bedre, hvis man diskuterer det, man har lært. Det kan derfor godt betale sig at være en del af en aktiv studie- eller læsegruppe. Det vigtigste her er, at du aktivt diskuterer det, du har lært. Dette er særdeles effektivt, fordi du er tvunget til at sige noget højt, og dermed aktiveres der flere sanser. Desuden er det super smart at diskutere det, du har lært, da du måske kan få nye perspektiver på f.eks. et begreb eller en måde at løse en opgave på. Det er samtidig effektivt, da man sikrer mod ”huller” i sin forståelse. Andre har altså mulighed for at udpege eventuelle fejl eller mangler i din forståelse og omvendt.

2. Anvend din nye viden med det samme, eller undervis andre

Udover at diskutere det, du har lært, skal du helst anvende det hurtigst muligt! Forskning peger på, at man husker op til 90 % af det, man lærer, hvis man hurtigt efterfølgende benytter det aktivt. Dette kan du f.eks. gøre ved at lave en opgave, hvor du aktivt skal bruge det.

En anden måde at anvende din nye viden på er ved at undervise en gruppe venner eller bare en enkelt person i stoffet. Denne metode er især anbefalelsesværdig, da den har flere fordele; for det første bliver du trænet i at fremlægge noget fagligt foran andre, hvilket vil komme dig til gode til din eksamen. For det andet sikrer du – ligesom i trick 1 – at der ikke er huller i din forståelse af det, du har lært. For det tredje opdager du ofte, at de formuleringer, du har inde i hovedet, ikke altid er så forståelige for andre, som de er for dig selv. Du bliver altså på den måde tvunget til at omformulere forklaringen – og dermed træner du både dine kommunikationsevner og faglige forståelse!

3. Træn det om og om igen!

Det sidste trick her er måske den mest traditionelle og mest omfattende måde, men når det kommer til læring, er der altså intet så effektivt som gentagelser. Det, du helt konkret skal gøre, er at øve de ting, som du har svært ved. Hvis du fx har svært ved at forstå et begreb, så må du sørge for at gøre det til en del af dine daglige rutiner at øve det hver dag, indtil det hænger fast.

Har du svært ved at huske et bevis i matematik? Så må du skrive det op hver dag, når du kommer hjem fra skole.

Har du svært ved at huske, hvornår man skal bruge stort bogstav? Så må du lave et stykke papir, hvor reglerne står skrevet, og læse det hver eneste morgen, når du står op.

Princippet går igen, uanset hvilket fag det drejer sig om: Gentagelse, øvelse, træning! Du skal øve det om og om igen. Til sidst hænger det fast, det garanterer vi!

Del artiklen

Du vil måske også synes om

Huslige pligter: Sådan motiverer du dit barn
Huslige pligter: Sådan motiverer du dit barn

Der findes adskillige gode grunde til at give dit barn huslige pligter. Dels giver disse barnet en o...

Påskeferie med læring: Sjove aktiviteter med børnene
Påskeferie med læring: Sjove aktiviteter med børnene

Børnenes påskeferie er over os, og børnene holder skolefri med påskefrokoster, påskeæg og påskespas....

Hurtigskrivning: Få 6 tricks til at skrive en opgave på rekordtid
Hurtigskrivning: Få 6 tricks til at skrive en opgave på rekordtid

Du kender det helt sikkert: Du sidder med en aflevering, som er komplet uoverskuelig, fordi den skal...

Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90

Bliv ringet op i dag

Hør, hvad vi kan gøre for dit barn