Dette blogindlæg er udgivet som del af vores serie: “Fokus på læsning i juli”.
Ikke nok med, at det kan være svært at komme i gang med at læse, så kan det også være svært at finde den rette bog. Det kan både være i form af interesse, genre, men også sværhedsgraden af bogen. Dette blogindlæg handler om, hvor du kan finde inspiration, og hvordan I sammen kan finde den rette sværhedsgrad. Læs evt. også indlæggene: Børns læselyst - forældre spiller en stor rolle.
Et godt sted at starte er på biblioteket. Her er der alverdens bøger til store og små. Der er både faglitteratur, skønlitteratur og meget mere. Det er gratis, og der er ingen grænser for, hvor mange bøger i kan låne. Inden I tager afsted, kan det være en god idé, at I taler sammen om, hvad dit barn finder interessant; er der et emne eller en bestemt genre, som kunne være særligt spændende?
Når I er kommet hen til biblioteket, kan I kigge efter de genrer eller temaer, som I kunne tænke jer at starte med. Herfra handler det om at finde læseniveauet, og derigennem finde frem til de bøger, som er gode at starte sommerlæsningen ud med. Et godt udgangspunkt er at gå efter, hvor mange ord, som dit barn kan læse og forstå på en tilfældig side i bogen.
Reglen lyder således:
I slår op på en tilfældig side i den valgte bog. Barnet læser nu hele siden højt, mens du holder øje med, hvor mange ord barnet ikke kan læse. Når barnet er færdig med at læse siden, kan i afgøre sværhedsgraden på følgende måde:
- Et ord, så er bogen for nem.
- To ord, så er bogen okay, men stadig til den nemme side.
- Tre ord, så er den tilpas.
- Fire ord, så er den svær, men kan lade sig gøre - gerne med noget hjælp.
- Fem ord, så er bogen for svær, og det bliver derfor en for stor udfordring for barnet at gennemføre den.
Hvis i holder jer til denne regel, kan i eksempelvis lave nogle konkurrencer eller mål, da barnet måske finder en bog, som er for svær i starten, men ender med at være tilpas i slutningen af sommeren. Du kan også lave denne øvelse sammen med din underviser fra GoTutor - hvis du har sådan en. Det er nemlig dejligt at have en at finde og læse bøgerne sammen med. Det er vigtigt, at du som forældre ikke fokuserer på, hvad dit barn ikke kan - men i stedet fokusere på den bog, hvor sværhedsgraden passer. Det er væsentligt, at det bliver en god oplevelse, og lad endelig motivationen og lysten drive læsningen frem, fremfor at det skal handle om, hvad der er for svært.
Nu er i klar til at komme i gang med at finde en masse gode bøger, få øvet læsningen, få gang i kreativiteten og fantasien, da bøger er super gode til at få gang i tankerne, fordybe sig og være i sin helt egen verden - hvor alt kan ske. Derudover gemmer bøgerne på mange gode budskaber, som i kan tale sammen om derhjemme. I kan læse højt for hinanden eller barnet kan fortælle dig, hvad der er sket kapitel for kapitel, så bliver bogen en fælles oplevelse, og dit barn kan se frem til at fortælle, hvad der er sket.
Rigtig god læselyst