Rim - alt hvad du bør vide om de forskellige typer af rim

Af Mette Carøe Jensen 17-07-2023
Rim - alt hvad du bør vide om de forskellige typer af rim

Rim - hvad er et rim egentlig, hvad skal vi bruge dem til, og hvordan markerer vi de forskellige slags rim? Gode spørgsmål, som vi vil forsøge at besvare i det følgende indlæg, samt give en masse eksempler på de forskellige slags rim. 

Rim er ofte noget af det første, vi bliver introduceret til som børn, fordi det hjælper med at udvikle barnets sprog, alt imens det er underholdende og fjollet. Rimene følger os gennem hele livet, fx gennem musik, andet lyrik, litteratur og i skolesammenhæng. Rim er en af de slags ting, man oplever langt oftere, end man nok tænker over, og som skaber en sammenhæng, man måske ikke først bemærker, men som man bestemt bemærker i dets fravær.

Vi skal altså i følgende indlæg kigge lidt på rimet, så du forhåbentligt er helt up to speed på, hvilke slags rim der findes, samt hvordan og hvorfor man bruger dem.


Hvad er et rim?

Hvad er det egentlig, vi mener, når vi siger, at noget rimer? Ret beset mener vi jo bare, at der er to ord, der lyder ens eller næsten ens som følge af enslydende vokal og vokalplacering. Dette kan også kaldes, at der er en fonetisk sammenhæng mellem de to ord, hvis man skal sige det lidt mere kompliceret, hehe. 

Rim giver altså en lydmæssig gentagelseseffekt, som skaber sammenhæng og velbehag i lyrik. Hjernen synes, at det er dødlækkert, når ord rimer i lyrik, fordi det skaber og opretholder den lyriske rytme, da rimene gør det nemmere at fremføre lyrikken verbalt, eftersom lydene bliver nemmere at lave, når de kommer fra det samme sted i munden. Hvor et ord kommer fra i munden, er afhængig af vokalerne.

Ofte, når vi snakker rim, tænker vi på enderim, men der findes mange forskellige slags rim, som vi skal kigge på i dette indlæg.


Hvad skal vi bruge rim til?

Rim kan bruges til mange forskellige ting.

Rim og remser til de små er en god måde at øge børns ordforråd på. De udvikler sproget og den sproglige opmærksomhed hos børn, og de indlæres bedre hos børn, fordi rim tilføjer rytme, som aktiverer os.

På folkeskole- og gymnasieniveau bliver rim ofte brugt i forlængelse af en lyrikanalyse, hvor man kigger på rimstilling, når man kigger på lyrikkens ydre komposition. Særligt kan det være spændende at kigge på brud i rimstillingen - altså når forfatteren bryder med den rimstruktur, der dominerer i lyrikken. Der kan man kigge på, hvilken betydning det har for det samlede værk. Ydermere kan rim i lyrik bruges til at skabe en særlig stemning, skabe fokus på modsætninger og meget mere. Derfor er det vigtigt at have forstand på rim.  



Enderim


Hvad er enderim?

Som nævnt er enderim nok de rim, vi alle sammen kender bedst. Det er de rim, hvor det sidste ord i en verslinje rimer med det sidste ord i en anden verslinje. Der er forskellige slags enderim, så for at holde styr på, hvilken type enderim vi har med at gøre det, ville man i en rimanalyse markere rimene med bogstaver startende fra A - de ord, der rimer, bliver så markeret med samme bogstaver.

Fx i det følgende kendte børnerim "Else elsker pelse":

Else elsker pelse. 

Else elsker pølse. 

Pølse åd hun dagen lang. A

Elses pels blev alt for trang. A

Pelsen holdt, men Else sprak. B

Else – pelse – pølsesnak. B


De to første vers er ikke markeret, da de har indrim i stedet for enderim, men de sidste fire vers er markeret med henholdsvis A og B, fordi det sidste ord i det pågældende vers rimer med det sidste ord i verset under - det hedder også parrim, men det kommer vi ind på senere.


Hvor mange former for enderim er der?

Der findes forskellige former for rimstillinger, når vi snakker enderim. Dem markerer vi ved A og B, ligesom det er nævnt ovenfor. Enderim-stillingerne er som følger:

  1. Krydsrim

  2. Parrim 

  3. Omsluttende rim


Hvad er krydsrim?

Krydsrim kan vi også kalde for ABAB-rim, for sådan er rimstrukturen i den slags rim. Det sidste ord i første vers rimer med det sidste ord i tredje vers - det sidste ord i andet vers rimer med det sidste ord i fjerde vers, osv. osv. … Sagt på en mere enkel måde; hver anden linje rimer.

Et eksempel på krydsrim kan vi finde i andet vers af Medinas hitsang "Ensom" fra 2009:

Siden du gik - A

har jeg tænkt på din behandling - B

af mig, baby, du fik - A

mig til at føle jeg gjorde alting - B



Hvad er parrim?

Parrim kalder vi også for AABB-rim. Den rimstruktur danner et par - altså to linjer efter hinanden, hvis sidste ord rimer.

Et eksempel på parrim ses i mange kendte børnerim - bl.a. også "Birgitte Birgitte Begøje":

Birgitte Birgitte Begøje - A

fik ondt i sit ene øje - A


Hun smurte det med tjære - B

så blev det meget værre - B


Hun smurte det med blæk - C

så gik det hele væk - C



Hvad er et omsluttende rim?

Et omsluttende rim kan vi også kalde for et “rammerim” eller et ABBA-rim. Det betyder, at det sidste ord i første vers rimer med det sidste ord i sidste vers, og dermed danner en ramme om en strofe.



Stavelsesrim

Stavelsesrim er, når to eller flere ord rimer på den sidste stavelse - altså hele stavelsen og ikke bare vokalen.

Et eksempel på stavelsesrim er det småkendte ordsprog “hjerte rimer på smerte” - lignende eksempler kan se sådan her ud:

  • Skidt - smidt

  • Justere - insistere

  • Vinge - klinge


Bogstavrim

Der findes to slags bogstavrim.

  1. Konsonantrim, som du måske kender fra de sproglige virkemidler som alliteration

  2. Vokalrim, som du måske kender fra de sproglige virkemidler som assonans eller, som det også kaldes, halvrim


Konsonantrim

Konsonantrim er en form for rim, hvor to eller flere ord i en tekst har den samme konsonant/konsonanter før den første vokal. Det er ret ofte benyttet, særligt i børnerim og i særdeleshed i reklamer og slogans - den stærke sammenhæng i ordene, som rimet tilfører, hjælper os nemlig med at huske bedre. 

Eksempler på konsonantrim er som følger:

  • Fem flade flødeboller på et fladt flødebollefad

  • Fyrre, fed og færdig

  • Skyld og skam

  • Ris og ros


Vokalrim

Vokalrim bruges ikke så ofte, og de kan være svære at spotte. Vokalrim, som vi også kalder halvrim, er altså rim, hvor det kun er vokalerne, der stemmer overens. Den bedste måde at bemærke dem på er ved at spørge sig selv, om der er “for mange” af den samme vokal, og hvad det evt. kan betyde. 

Et eksempel på vokalrim er fx til at finde i første vers af Eminems “Lose Yourself”, hvor vokalen O går igen utroligt mange gange.

What he wrOte dOwn, the whOle crOwd gOes sO lOud

He Opens his mOuth, but the wOrds wOn't cOme Out

He's chOking, hOw? EverybOdy's jOking nOw

The clOck's run Out, time's up, Over, blaOw


Indrim

Indrim er stavelsesrim, som fremgår midt i linjen eller verset frem for fx i slutningen. De er også oftest benyttet i musikken, men er faktisk ikke benyttet særligt ofte. 

Et eksempel på en sang, hvor der er brugt mange indrim, er i Ukendt Kunstners “Spor 6”, som er en kort sang med mange forskellige slags rim - her i blandt de her indrim midt i linjen. 

De markerede rim med fed er der, hvor der er gjort brug af indrim - det kan være en god idé at høre sangen for at få en bedre idé om, hvorfor det er rim, da der også her er gjort brug af lydrim, som I lærer mere om længere nede.

Helt forfra

Yeah, yeah, yeah, yeah

Efterladt på et dørtrin med et smørret grin

Var det klart fra start

Jeg skulle ikke tjene mine penge på en kaffebar

Karatespark lige i fjæset på det smarte barn i børnehaveklassen

Støder massen som en gammel far

Og det smarte var hver gang jeg lavede harakat

Sagde lærene "Hvad laver du?" jeg svarede bare "Hvabehar?"

Jeg sværger at det ikke var mig, det var min kammerat

Selv min mormor sagde, at jeg var verdens værste barnebarn

Nu er jeg på rov med et strømdrevet apparat

Mig og dødens engel vi er et meget særligt makkerpar

Jeg fanger dig, slagter dig, nakker dig og hakker dig

Stopper ikke før jeg UPS fragter dig

Tager streger i baren med Yahya Hassan

G, han er fucked up

Han siger det ham der ejer bazaren

Så det er bedst at løbe for mit næste køb bliver vest og gøb

Hvis ingen løslader den mest eftersøgte mesterskytte


Lydrim

Lydrim er de slags rim, der kun rimer, når de er sunget eller fremført på en særlig måde, ofte igennem en kunstners bevidste artikulation eller accent. Der bliver især brugt mange lydrim i musik, i særdeleshed i rapgenren.

Eminem har ret populært snakket om lige netop det i det her klip - der er mange ting, der rimer, også selvom det først ikke føles, som om det gør. Man skal bare bruge lidt kreativitet i udtalen.

Eksempler på lydrim kan ses i de fleste sange - nedenunder er et eksempel på lydrim i de sidste tre linjer af første vers i L.O.C.'s “Du gør mig…”.


sig mig hvor det li' var

Jeg sku' find' en grund til ik' at bli' her

Når du smiler


Hvis man udtaler alle ordene ovenover, som de normalt udtales, så var der ikke meget rim i det - men i L.O.C.'s udtale, så rimer det. 


Øjerim

Øjerim kan godt lyde frygteligt komplekst, men det er egentlig ret ligetil. Det er rim, der kun rimer på skrift, men ikke i udtale, når de læses højt. Tit er det ord, der gør brug af de samme vokaler, måske endda på de samme pladser, men som i udtalen har et anderledes tryk.

Det kan godt virke forvirrende, så lad mig komme med to eksempler, som du kan læse for dig selv, og så dernæst læse højt - så giver det nok lidt bedre mening.

  • Porten - Morten

  • Morder - Morter 

Du vil nok især støde på dem på engelsk, da det engelske sprog har langt flere forskellige måder at udtale deres vokaler. Her er lidt eksempler:

  • Come - home

  • Move - love

  • Bone - gone

Den her form for rim er ikke så hyppigt brugt og er ofte brugt utilsigtet, da rim og lyrik jo er skrevet for at blive fremført. 


Kilder

  • Sang, “Du gør mig…”, skrevet af Rasmus Stabell, Jeppe Federspiel & Liam O'Connor.

  • Sang, “Spor 6”, skrevet af Jens Ole Wowk Mccoy & Hans Philip Sery Lagui.

  • Sang, “Lose Yourself”, skrevet af Marshall Mathers, Jeff Bass & Luis Resto.

  • Sang, “Ensom”, skrevet af Jeppe Federspiel, Medina Danielle Oona Valbak & Rasmus Oertberg Stabell.

Mød forfatteren:

Billede af

Mette arbejder som skribent samt underviser hos GoTutor. Mette er ansat hos GoTutor grundet hendes egen interesse for sprog og samfund, samt hendes ønske om at hjælpe unge mennesker med at finde deres selvtillid og lyst til læring.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Hovedsætninger og ledsætninger
Hovedsætninger og ledsætninger

Du har nok hørt om hovedsætninger og ledsætninger i danskundervisningen, sammen med grundled og udsa...

Cathrine Noer Hjorth 08-11-2022
Kunsten at lege med sprog: Stilistiske Virkemidler i fokus
Kunsten at lege med sprog: Stilistiske Virkemidler i fokus

Er du stødt på begrebet stilistiske virkemidler, men er ikke helt sikker på, hvad det dækker over? I...

Vár Haraldsen 29-09-2023
Forstå substantiver (navneord) i det danske sprog
Forstå substantiver (navneord) i det danske sprog

Du kender allerede substantiver, for din hverdag er nemlig fyldt med dem! Du har måske en fodbold, e...

Elisabeth Lysholm Olsen 12-10-2022
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90