Opgaveskrivning i december – sådan klarer du dig gennem julen

Af Ruben Samuel Sørensen 03-12-2019
Opgaveskrivning i december – sådan klarer du dig gennem julen

For rigtig mange elever er december ikke blot småkagebagning og dansen til julemusik; december er stresset på en måde, som alle andre slet ikke kan sætte sig ind i! Eleverne på landets gymnasier drukner i afleveringer inden juleferien, og der er pres på for at nå det hele. Men frygt ej! Her får du et par gode råd til, hvordan du klarer dig gennem december og nyder juletiden til trods for afleveringerne og eksamensfrygten. 

Planlægning er alfa og omega

Det ved du godt. Du er blevet stopfodret med dette råd så langt tilbage i din skoletid, som du kan huske. Jeg har selv været gymnasieelev med afleveringer (og en SRP!) hængende langt ud af halsen, og det viste sig … at det rent faktisk er sandt! Hvem skulle dog have troet det? Planlægning ER vejen frem, hvis du vil have tid til både opgaveskrivning og julehygge. Og her er det selvfølgelig ikke nok blot at lægge en plan; du skal også overholde den. Ellers må du senere hen tage konsekvensen og springe julefrokosten/familiehyggen/småkagebagningen over, fordi du nu er bagud. Så kan du sidde dér og tygge på, om det nu også var hele den sæson af yndlingsserien værd, blot fordi du ikke kunne tage dig sammen i første omgang. Spoiler-alert: Det er sjældent det værd. 

Jeg tror ikke vi kan gøre det mere klart, hvor vigtig planlægning er. Vi har sågar skrevet et helt indlæg om det her

Aftaler er guld værd

Mange af os har ikke så nemt ved at overholde de her planer, som andre måske har. Tit og ofte ender man med at sidde og surfe halvdelen af internettet rundt, fordi man simpelthen ikke kan tage sig sammen til at skrive sit essay eller regne på sine matematikopgaver. Hvis man er et af de mennesker, der ikke selv er så god til at beherske sin Facebook-trang og som lynhurtigt falder i Instagram-fælden, så er det guld værd at lave nogle aftaler, der kan hjælpe en med at overholde deadlines. Lav en aftale med din veninde om, at I sidder sammen efter skole og får kigget på de matematikopgaver. I kan også sidde sammen i en fritime og skrive på det essay, I skal aflevere i dansk. Hvis I får det lavet tidligt, kan I tilsvarende holde aftenen fri til risengrød og juleflet med familien. Så er der både lavet opgave OG holdt julehygge – win/win! Du kan også lave en aftale med din familie om, at søndag formiddag er forbeholdt lektielæsning og opgaveskrivning på værelset – din mor kan evt. komme ind og tjekke, hvordan det går. Når du har skrevet to afsnit af dit essay eller løst halvdelen af dine matematikopgaver, kan resten af dagen byde på småkagebagning om eftermiddagen og julekalender med lillesøster om aftenen. 

Prioritér til din opgaveskrivning!

December kan byde på mange fristelser: Julemarkeder, julefrokoster og en masse julehygge. Der skal være plads til lidt af hvert, men det kan godt være svært at finde plads i kalenderen til det hele. Hvis du ved, at du skal på julemarked torsdag og til julefrokost lørdag, så er det ikke sikkert, at du også kan klemme en veninde-bagedag ind onsdag. Her må du prioritere, hvad du gerne vil. Måske dig og din veninde kan finde på noget andet, der er mindre tidskrævende? I kan også sætte jer sammen og skrive opgaver, og når I har nået jeres mål, kan resten af dagen byde på andre, hyggeligere ting. Du kan også prioritere med din egen tid; vil du sove længe søndag, eller vil du stå tidligt op og udnytte morgenen til en masse arbejde? Så kan du bedre holde eftermiddagen og/eller aftenen fri med god samvittighed. 


Det gør ondt at høre, men det handler kun om planlægning, planlægning og planlægning. Du kan sagtens sidde med en milliard afleveringer og stadig have tid til at nyde december, men det kræver altså, at du planlægger din tid (og holder dig til din plan!). Det er en rigtig god idé at udnytte din omgangskreds og lave nogle aftaler, der kan holde dig til ilden. Start allerede nu, så skal december nok blive overkommelig. 

Generelt skal du tænke en skriveproces som eksamenslæsning. Det har vi også givet 5 gode råd til her 

God arbejdslyst!

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Derfor er samarbejde en fordel
Derfor er samarbejde en fordel

Samarbejde kan på den ene side være noget af det mest givende, men også noget af det allermest...

Ruben Samuel Sørensen 29-03-2016
Læringsstile - hvad er det?
Læringsstile - hvad er det?

Vi er alle sammen forskellige. Det hører vi tit. Men det er ikke en selvfølge for os alle sammen, at...

Caroline Dreyer 29-12-2021
Motivation til afleveringer: Sådan motiverer du dig selv!
Motivation til afleveringer: Sådan motiverer du dig selv!

Det kan være svært at finde en motivation til afleveringer frem. Du skal også nå at læse historie, s...

Ruben Samuel Sørensen 27-10-2019
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90