Eksamenslæsning: 5 tips til den ideelle planlægning

Af Ruben Samuel Sørensen 18-06-2017
Eksamenslæsning: 5 tips til den ideelle planlægning

Eksamenstiden er i fuld gang for både folkeskole-, gymnasie- og videregående elever. Det kan være en stressende tid, hvis ikke du får planlagt og udnyttet din læseferie bedst muligt. Vi giver dig her 5 tips til den ideelle eksamenslæsning: 

1. Planlæg din tid

For at få det bedste ud af din eksamensperiode er det vigtigt, at du laver en plan over din tid og dine opgaver. Vi har tidligere beskrevet måder at gøre det på i indlæggene: Pause & planlægning og Effektiv planlægning af din læseferie.

2. Læg mobilen, Facebook, Snapchat og Instagram væk

Selvom det er fristende lige at tjekke, hvad vennerne laver på SnapChat eller kigge dit feed igennem på Instagram, så undgå det! Flere undersøgelser viser, at studerende der multitasker mens de lærer, præsterer dårligere end dem, der ikke gør. Dette skyldes, at din hjerne bruger energi på at skifte fokus frem og tilbage i stedet for at lære. Derudover kan multitasking fremkalde stresshormoner som kortisol og adrenalin, der gør det sværere at tænke helt klart til din eksamenslæsning.

Tip: Sæt telefonen på lydløs, og placér den i et andet rum. Hold dig derudover til bøgerne og dit notat-værktøj på computeren.

3. Hold aktive pauser

Du kender det sikkert: Du er kommet for sent i gang med din læsning, og du forsøger derfor at sluge pensum på den halve tid. Forskere kalder det ‘cramming’, når studerende overbebyrder sig selv på den måde. Ingen kan nemlig holde til at læse uafbrudt i længere tid ad gangen.

Hjernen har nemlig brug for pauser til at bearbejde og lagre den nye viden.

Tip: Hold dig til din læseplan, så du læser struktureret og fokuseret og dermed også har mulighed for at holde pauser.

4. Test dig selv

Når du har læst og forstået ny viden, er det mindst lige så vigtigt at holde den ved lige.

Forskning viser, at studerende, der løbende efterprøver og tester deres viden, klarer sig bedre til eksamen end dem, der kun læser pensum.

Tip: Fortæl dine venner og din familie om det, du har læst, så du får det gentaget flere gange. Du kan også lave en test ved at stille dig selv en række spørgsmål ud fra pensum og dernæst besvare dem. På den måde tvinger du dig selv til at forstå og huske pensum.

5. Sov, sov, sov

Det er nemt at glemme klokken, når man sidder med hovedet i bøgerne ud på de sene nattetimer. Det går ud over søvnen og døgnrytmen, hvilket ødelægger din eksamenslæsning. For mens du svæver afsted til drømmeland, tømmer hjernen ud i de affaldsstoffer, der er dannet i løbet af dagen. Søvn er derfor uundværligt! Mangel på søvn går især ud over koncentration, problemløsning og hukommelse – og det er evner, der er vigtige i eksamensperioden!

Tip: Sæt en alarm på din telefon – både for hvornår du skal i seng, og for hvornår du skal stå op. På den måde sikrer du, at du får den rette mængde søvn, som er mellem 7-9 timer.

 

Kilde: http://illvid.dk/mennesket/hjernen/saadan-laeser-du-bedst-til-eksamen

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Effektiv planlægning af din læseferie
Effektiv planlægning af din læseferie

Maj måned og dage med timelange seancer i larmende stilhed i lufttætte gymnastiksale, kun brudt af i...

Ruben Samuel Sørensen 12-04-2015
De 7 største fejl til eksamen, der giver lavere karakterer
De 7 største fejl til eksamen, der giver lavere karakterer

Der er mange faktorer, der spiller ind, når censor og eksaminator skal diskutere og beslutte din kar...

Ruben Samuel Sørensen 23-05-2017
Notatteknik og overskuelighed – få helt styr på de rette metoder!
Notatteknik og overskuelighed – få helt styr på de rette metoder!

Når eksamen står for døren og banker på, er et af dine allerbedste redskaber din notatteknik og dine...

Ruben Samuel Sørensen 24-09-2017
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90