Eksamenslæsning: 5 tips til den ideelle planlægning

Eksamenslæsning: 5 tips til den ideelle planlægning

Eksamenstiden er i fuld gang for både folkeskole-, gymnasie- og videregående elever. Det kan være en stressende tid, hvis ikke du får planlagt og udnyttet din læseferie bedst muligt. Vi giver dig her 5 tips til den ideelle eksamenslæsning: 

1. Planlæg din tid

For at få det bedste ud af din eksamensperiode er det vigtigt, at du laver en plan over din tid og dine opgaver. Vi har tidligere beskrevet måder at gøre det på i indlæggene: Pause & planlægning og Effektiv planlægning af din læseferie.

2. Læg mobilen, Facebook, Snapchat og Instagram væk

Selvom det er fristende lige at tjekke, hvad vennerne laver på SnapChat eller kigge dit feed igennem på Instagram, så undgå det! Flere undersøgelser viser, at studerende der multitasker mens de lærer, præsterer dårligere end dem, der ikke gør. Dette skyldes, at din hjerne bruger energi på at skifte fokus frem og tilbage i stedet for at lære. Derudover kan multitasking fremkalde stresshormoner som kortisol og adrenalin, der gør det sværere at tænke helt klart til din eksamenslæsning.

Tip: Sæt telefonen på lydløs, og placér den i et andet rum. Hold dig derudover til bøgerne og dit notat-værktøj på computeren.

3. Hold aktive pauser

Du kender det sikkert: Du er kommet for sent i gang med din læsning, og du forsøger derfor at sluge pensum på den halve tid. Forskere kalder det ‘cramming’, når studerende overbebyrder sig selv på den måde. Ingen kan nemlig holde til at læse uafbrudt i længere tid ad gangen.

Hjernen har nemlig brug for pauser til at bearbejde og lagre den nye viden.

Tip: Hold dig til din læseplan, så du læser struktureret og fokuseret og dermed også har mulighed for at holde pauser.

4. Test dig selv

Når du har læst og forstået ny viden, er det mindst lige så vigtigt at holde den ved lige.

Forskning viser, at studerende, der løbende efterprøver og tester deres viden, klarer sig bedre til eksamen end dem, der kun læser pensum.

Tip: Fortæl dine venner og din familie om det, du har læst, så du får det gentaget flere gange. Du kan også lave en test ved at stille dig selv en række spørgsmål ud fra pensum og dernæst besvare dem. På den måde tvinger du dig selv til at forstå og huske pensum.

5. Sov, sov, sov

Det er nemt at glemme klokken, når man sidder med hovedet i bøgerne ud på de sene nattetimer. Det går ud over søvnen og døgnrytmen, hvilket ødelægger din eksamenslæsning. For mens du svæver afsted til drømmeland, tømmer hjernen ud i de affaldsstoffer, der er dannet i løbet af dagen. Søvn er derfor uundværligt! Mangel på søvn går især ud over koncentration, problemløsning og hukommelse – og det er evner, der er vigtige i eksamensperioden!

Tip: Sæt en alarm på din telefon – både for hvornår du skal i seng, og for hvornår du skal stå op. På den måde sikrer du, at du får den rette mængde søvn, som er mellem 7-9 timer.

 

Kilde: http://illvid.dk/mennesket/hjernen/saadan-laeser-du-bedst-til-eksamen

Del artiklen

Vil du høre mere om lektiehjælp?

  • Styrk dit barns trivsel og motivation

  • 100% fokus på dit barns unikke behov

Du vil måske også synes om

Svært fag og store udfordringer? Sådan kan du forbedre dig!
Svært fag og store udfordringer? Sådan kan du forbedre dig!

På et eller andet tidspunkt i studietiden skal alle studerende igennem et svært fag; det kan være ma...

Notatteknik og overskuelighed – få helt styr på de rette metoder!
Notatteknik og overskuelighed – få helt styr på de rette metoder!

Når eksamen står for døren og banker på, er et af dine allerbedste redskaber din notatteknik og dine...

Spis dig klog i eksamensperioden – disse fødevarer hitter!
Spis dig klog i eksamensperioden – disse fødevarer hitter!

Spis dig klog: Sådan gør duI en travl eksamensperiode kan det være nemt at ty til de hurtige løsning...

Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90