Eksamenslæsning: 5 tips til den ideelle planlægning

Eksamenslæsning: 5 tips til den ideelle planlægning

Eksamenstiden er i fuld gang for både folkeskole-, gymnasie- og videregående elever. Det kan være en stressende tid, hvis ikke du får planlagt og udnyttet din læseferie bedst muligt. Vi giver dig her 5 tips til den ideelle eksamenslæsning: 

1. Planlæg din tid

For at få det bedste ud af din eksamensperiode er det vigtigt, at du laver en plan over din tid og dine opgaver. Vi har tidligere beskrevet måder at gøre det på i indlæggene: Pause & planlægning og Effektiv planlægning af din læseferie.

2. Læg mobilen, Facebook, Snapchat og Instagram væk

Selvom det er fristende lige at tjekke, hvad vennerne laver på SnapChat eller kigge dit feed igennem på Instagram, så undgå det! Flere undersøgelser viser, at studerende der multitasker mens de lærer, præsterer dårligere end dem, der ikke gør. Dette skyldes, at din hjerne bruger energi på at skifte fokus frem og tilbage i stedet for at lære. Derudover kan multitasking fremkalde stresshormoner som kortisol og adrenalin, der gør det sværere at tænke helt klart til din eksamenslæsning.

Tip: Sæt telefonen på lydløs, og placér den i et andet rum. Hold dig derudover til bøgerne og dit notat-værktøj på computeren.

3. Hold aktive pauser

Du kender det sikkert: Du er kommet for sent i gang med din læsning, og du forsøger derfor at sluge pensum på den halve tid. Forskere kalder det ‘cramming’, når studerende overbebyrder sig selv på den måde. Ingen kan nemlig holde til at læse uafbrudt i længere tid ad gangen.

Hjernen har nemlig brug for pauser til at bearbejde og lagre den nye viden.

Tip: Hold dig til din læseplan, så du læser struktureret og fokuseret og dermed også har mulighed for at holde pauser.

4. Test dig selv

Når du har læst og forstået ny viden, er det mindst lige så vigtigt at holde den ved lige.

Forskning viser, at studerende, der løbende efterprøver og tester deres viden, klarer sig bedre til eksamen end dem, der kun læser pensum.

Tip: Fortæl dine venner og din familie om det, du har læst, så du får det gentaget flere gange. Du kan også lave en test ved at stille dig selv en række spørgsmål ud fra pensum og dernæst besvare dem. På den måde tvinger du dig selv til at forstå og huske pensum.

5. Sov, sov, sov

Det er nemt at glemme klokken, når man sidder med hovedet i bøgerne ud på de sene nattetimer. Det går ud over søvnen og døgnrytmen, hvilket ødelægger din eksamenslæsning. For mens du svæver afsted til drømmeland, tømmer hjernen ud i de affaldsstoffer, der er dannet i løbet af dagen. Søvn er derfor uundværligt! Mangel på søvn går især ud over koncentration, problemløsning og hukommelse – og det er evner, der er vigtige i eksamensperioden!

Tip: Sæt en alarm på din telefon – både for hvornår du skal i seng, og for hvornår du skal stå op. På den måde sikrer du, at du får den rette mængde søvn, som er mellem 7-9 timer.

 

Kilde: http://illvid.dk/mennesket/hjernen/saadan-laeser-du-bedst-til-eksamen

Del artiklen

Du vil måske også synes om

Mobning: De bedste råd til at hjælpe dit barn
Mobning: De bedste råd til at hjælpe dit barn

Når vi taler om mobning blandt børn, er ikke det samme, som det var for tyve år siden. Mobning på ne...

Johanne K. 28-02-2019
Regeringen vil afskaffe 7-trinsskalaen: Elever skal ikke måles på mangler
Regeringen vil afskaffe 7-trinsskalaen: Elever skal ikke måles på mangler

En ny rapport viser, at der er problemer med den nuværende karakterskala. Det får uddannelses- og fo...

Bliv bedre til at læse med film og serier
Bliv bedre til at læse med film og serier

Er det svært at holde modet oppe, når du skal kæmpe dig igennem læsningen? I den her guide kan du læ...

Morten R. 07-01-2019
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90

Bliv ringet op i dag

Hør, hvad vi kan gøre for dit barn