Numeraler, eller talord, er ord, der beskriver noget i form af antal. På dansk har vi to kategorier indenfor numeraler: ordenstal og mængdetal.
Hvad er ordenstal?
Som ordet antyder, bruger man ordenstal til at holde orden på noget. Det indebærer bl.a. strukturen omkring datoer. F.eks. kan man både skrive den første juli med bogstaver og med cifre. Hvis man vælger at skrive datoen med ordenstal, skal man huske punktum: 1. juli.
Normalt bøjer man ikke numeraler, men der vil dog være tilfælde, hvor ordenstal bøjes som et adjektiv, f.eks. når man skriver tal med bogstaver: først/første.
Én eller ét?
Disse småord kan på én og samme tid være artikler samt numeraler. Hvis man gerne vil understrege, at ordet skal forstås som numerale og ikke som artikel, kan man tilføje en accent over e’et. Nogle gange er der nemlig stor forskel i betydningen:
Som artikel: Jeg giver hende en chance
Som numerale: Jeg giver hende én chance
Når en bruges som artikel, får man som læser ikke et indtryk af, at det er noget særligt, at hun får en chance. Men når én bruges som numerale, fornemmer man, at den pågældende person måske har spildt chancer før, og derfor nu kun får én chance.
Forstå mængdetal
Mængdetal bruges bl.a. til at skrive klokkeslæt, priser og årstal. De kan være svære at stave, hvis man vælger at skrive dem med bogstaver frem for cifre. Tre, syv og tooghalvfjerds er mængdetal. Hvis du er i tvivl om, hvordan de staves, er det en god idé at slå det op i ordbogen. Man skriver oftest numeraler, der er lavere end 100 i ét ord, f.eks. tallet 20 vil man skrive tyve. Numeraler over 100 skriver man i flere ord, f.eks. tallet 2.538 skrives således: To tusind og fem hundrede og otteogtredive.
Der er ikke en formel regel for, hvornår man skriver tal med bogstaver eller cifre. Ofte vil man dog skrive tal under ti med bogstaver, og alt fra 11 og over skrives med tal. Det er ikke en fast grammatisk regel, men mere en tommelfingerregel. Det er helt op til dig, hvornår du vil gøre det ene eller det andet. Du kan f.eks. enten skrive tusind tak eller 1.000 tak.
Undtagelserne
Når man skriver matematiske tegn eller aldersspænd, vil der dog være et par undtagelser, som er værd at huske: Altid skriv aldersspænd med ens tal, selvom de overstiger tallet 11.
Man skriver altså ikke fra fem til 12 år - man skriver fra 5 til 12 år.
Matematiske tegn og tal skrives som regel også med cifre (5%).
Årstal skrives også med tal (2022), og det samme gælder for tidspunkter (kl. 14.10) og priser (2,95 kr.).
Vil du vide mere om ordklasser på dansk?
Klik her og få et overblik over de forskellige ord.