Manglende koncentration: Fem grunde til, at dit barn har svært ved at holde koncentrationen

Manglende koncentration: Fem grunde til, at dit barn har svært ved at holde koncentrationen

Det kan være svært at holde koncentrationen til lektielæsning, særligt når vejret er godt og man hellere bare vil lave noget sjovere. Der kan være mange grunde til, at man mister koncentrationen, men man kan for det meste rette op på det med få tiltag. Vi lister årsager og gode råd her!

Sociale medier

Ligger telefonen lige ved siden af lektierne, eller er et chatvindue på computeren åbent ved siden af Word-dokumentet? Vi bliver utroligt nemt distraherede, hvis vi lader tidsstjælere som sociale medier, tv og lign. være tilgængelige, mens vi forsøger at arbejde. Derfor er regel nummer ét, når det handler om at holde fokus, at fjerne alt det, der kan distrahere dit barn; telefon, tablet, tv, kæledyr og andet støj skal væk, så der er et roligt arbejdsmiljø, hvor overspringshandlingerne ikke kan komme snigende og overtage. Få mere inspiration på linket her: Drop computeren og de sociale medier!

For få pauser

Talrige studier har påvist, at vi ikke kan holde koncentrationen særligt længe ad gangen. Derfor er det super vigtigt at indlægge små pauser, når programmet står på lektielæsning eller opgaveskrivning. En god idé er at sætte et ur til 20-35 minutter, hvor der arbejdes intensivt, og når tiden er gået, holdes 5-10 minutters pause, hvor barnet kommer væk fra skrivebordet. At røre sig en smule mellem arbejdet, enten ved at gå lidt rundt eller måske lave 10 armbøjninger, gør, at der kommer fornyet energi til hjernen, så den kan arbejde i yderligere 20-35 minutter.

Men børn er forskellige; så prøv at undersøge, hvor længe dit barn formår at holde koncentrationen, før han/hun har brug for en pause, og sigt så efter en arbejdsrutine, der passer lige netop dit barn.

Energimangel

Har dit barn ikke fået nok søvn, mad og frisk luft, er det klart, at energien til at bøje tyske verber ikke er til stede. Vær derfor opmærksom på, hvornår I vælger at sætte jer for at lave lektier. Planlæg ikke at klare de svære matematikopgaver lige efter en børnefødselsdag, hvor al energien er blevet brugt på at lege. Gør det f.eks. på en dag, hvor I er veludhvilede og har haft tid til at være udenfor og trække en smule luft, og hvor I har sørget for at spise et sundt måltid mad.

Generel uhensigtsmæssig livsstil

Dette punkt hænger på mange måder sammen med ovenstående. For hvis I generelt lever en hverdag, hvor motion og frisk luft samt en ordentlig nattesøvn og en næringsrig kost ikke bliver prioriteret, så vil det have effekt på dit barn. Ved at prioritere de helt basale ting, der danner ramme for en sund hverdag, får man samtidigt en masse energi og overskud med i pakken, som hjernen har brug for, når den skal arbejde.

Manglende motivation

Sidst, men ikke mindst, spiller motivationen selvfølgelig en stor rolle for, hvor godt dit barn kan holde koncentrationen. Er dit barns absolutte hadefag dansk, giver det sig selv, at lektierne bliver lidt tungere og lidt hårdere at få lavet. I mange tilfælde er der ikke meget at gøre ved det, andet end at forsøge at motivere barnet til at “få det overstået” og så huske at rose og være positiv omkring arbejdet, når det er klaret. Lægger opgaven/lektien op til kreativ udfoldelse, kan det være en rigtig god idé at vinkle opgaven i en retning, som dit barn måske vil finde spændende. Husk også at downloade vores gratis e-bog: Sådan motiverer du dit barn til bedre lektielæsning.

Del artiklen

Vil du høre mere om lektiehjælp?

  • Styrk dit barns trivsel og motivation

  • 100% fokus på dit barns unikke behov

Du vil måske også synes om

Legetøj og iPads: Gør plads til begge dele
Legetøj og iPads: Gør plads til begge dele

En undersøgelse, som er beskrevet i artiklen ”Børn ned til syv år forkaster klassisk legetøj” fra Kr...

Aktiviteter i vinterferien: Her er 5 sjove og lærerige
Aktiviteter i vinterferien: Her er 5 sjove og lærerige

I skolernes vinterferie har vi god tid til at fordybe os i det, som vi finder mest interessant samti...

Kreativ leg: Derfor skal du lade dit barns kreativitet blomstre
Kreativ leg: Derfor skal du lade dit barns kreativitet blomstre

Ikke al læring er boglig – det er en vigtig lektie! Selvom du måske maler som en 5-årig og konsekven...

Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90