Lektielæsning og fysisk aktivitet: Bevæg dig med lektierne!

Af Ruben Samuel Sørensen 29-02-2020
Lektielæsning og fysisk aktivitet: Bevæg dig med lektierne!

Det kan til tider være svært at holde fast i koncentrationen, hvis der er mange ting, man skal træne til skolen. Uanset om det er tabeller, grammatiske huskeregler, historiske begivenheder eller noget helt andet, man skal lære, så kan det altid være en god idé at kombinere det med fysisk aktivitet. Det gør det både sjovere, og samtidig er koncentrationsevnen højere, når vi aktiveres fysisk. Elevernes læring kan derfor blive højere, når fysisk aktivitet kan blive en integreret del af det at lave lektier. Når elevers faglige evner kan få et boost på denne måde, gør man både lektierne til en sjov ting samtidig med, at eleven føler sig styrket fagligt. Det kan af og til tage lang tid at opbygge lektiehjælpen på denne måde, men til gengæld giver det et godt udbytte; I kan med fordel bruge denne liste med forslag til, hvordan man kan gøre lektierne til en aktiv aktivitet. 

Lektielæsning med udendørs læring

En måde, man kan gøre det boglige arbejde mere aktivt på, er ved at lave orienteringsløb. Dette er både sjovt, fordi man underholdes mellem opgaverne, og samtidig bliver man også trænet i at læse og forstå kort. Hvis man er forælder til et barn, som skal på et orienteringsløb, kan man tage opgaver fra skolebøgerne (eller de opgaver, barnet har fået til opgave at lave), skrive disse ned på papir og hænge ark med opgaver op rundt omkring. Orienteringsløb kan også være en social aktivitet for flere børn, hvilket er godt, da de kan lære utroligt meget af hinanden. 

En anden måde at gøre lektierne mere aktive på, er ved at tage en bold og kaste denne frem og tilbage mellem to eller flere børn; dette virker rigtig godt, hvis man fx skal øve tabeller. Man kan lave det sådan, at man skal nå at sige det næste tal i tabellen, før man modtager bolden, eller at man skal sige tallet inden man kaster den videre. På den måde presses man til at tænke hurtigt, og man får øvet tabeller, alfabetet, engelske ord eller hvad man ellers ønsker at øve.

Styrk koncentrationen med fysisk aktivitet

Man kan fx benytte legene til at give lidt afveksling i lektiehjælpen, hvis man normalt blot sidder med hovedet nede i bøgerne og knokler sig gennem lektierne. Hvis man ikke kan gøre selve lektielæsningen aktiv, fordi dette ikke er muligt (dette kan fx være, hvis lektierne er at læse kapitler i en bestemt bog eller lignende), kan det være en god idé at sørge for at være fysisk aktiv, inden man begynder på læsningen. Man kan fx tage trappen i stedet for elevatoren til den læsesal, man vil sidde på. Man kan også planlægge at gå i fitness, inden man skal sidde i lang tid og læse.

En anden god måde at få pulsen og koncentrationen op på inden lektierne er ved at løbe en tur. Så får man bevæget sig samtidigt med, at man får en masse frisk luft og kommer ud og ser noget andet end bare bøgerne. 

Husk de små pauser

Det kan derudover også være en god idé at planlægge små pauser til bevægelse, hvis man skal sidde længe og arbejde. Det er en god måde at blive frisket op på. De fleste kender følelsen af, at øjnene næsten er ved at falde i, fordi man har siddet længe og læst. Her kan det være en stor hjælp at gå eller løbe en lille tur for at blive frisket op, så man har mere energi til at fortsætte læsningen efterfølgende.

Udover disse fordele kan det også være en god idé med fysisk bevægelse af den simple grund, at det er sundt. Hvis man i en periode (fx eksamensperioder) skal bruge mange timer om dagen på at sidde stille og læse, så er det rigtig fornuftigt at få noget bevægelse ind i sin hverdag. 

Til de yngste lektielæsere

Hvis det er små børn, man hjælper, kan det være underholdende at lave klappelege. Her får man først og fremmest trænet motorikken, men samtidig øver man forskellige remser eller lignende. Man kan fx bruge dette til at øve alfabetet, tabeller, tal, inddelinger i stavelser og mange andre ting. Man kan også gøre skolearbejdet til en fysisk aktivitet ved at hinke. Særligt i de små klasser kan det være lærerigt at hinke, da man på denne måde kan kombinere leg og matematik. I kan fx beslutte, at man kun må lande på ulige tal osv. På denne måde bliver forståelsen af tallene trænet samtidig med, at man har det sjovt og er fysisk aktiv.

 

Det behøver altså ikke at være en kedelig pligt at øve sig i de forskellige fag. Det handler blot om at bruge sin fantasi, så kan man gøre enhver lektie til en leg. Dog er det en god idé at kombinere disse lege med noget mere fokuseret lektielæsning, så man får øvet lektierne på flere forskellige måder. Der er mange forskellige måder at indblande fysisk aktivitet i sin lektielæsning på – og der er muligheder til alle aldersgrupper! 

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Lektier - Alt du skal vide som elev og forældre
Lektier - Alt du skal vide som elev og forældre

Lektier er en del af de fleste skoler og noget du vil støde på som både elev og forældre. I dette in...

Elisabeth Lysholm Olsen 19-12-2022
Lektier - Alt du skal vide som elev og forældre
Lektier - Alt du skal vide som elev og forældre

Lektier er en del af de fleste skoler og noget du vil støde på som både elev og forældre. I dette in...

Ruben Samuel Sørensen 19-10-2017
Lektielæsning: Sådan giver du motivationen et kærligt skub
Lektielæsning: Sådan giver du motivationen et kærligt skub

Man kan hjælpe sit barn med lektielæsning på mange måder. Én måde er at sætte sig ned og hjælpe barn...

Ruben Samuel Sørensen 18-03-2019
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90