Hvordan finder du læseglæden hos dit barn?

Af Ruben Samuel Sørensen 09-07-2020
Hvordan finder du læseglæden hos dit barn?

Dette blogindlæg er udgivet som del af vores serie: “Fokus på læsning i juli”. 
 

Der er en udbredt misforståelse, at læsning bare er lektier; det at læse og have læseglæde handler om mere end bare at øve bogstaver, stavelser og lange svære ord. Noget som hænger uløseligt sammen med læseglæde er at have gode læsevaner. Er der eksempelvis nogle gode rammer for læsningen? Det handler om at have nogle gode indlejret læsevaner - for så kommer læseglæden, da læsningen bliver en naturlig del af hverdagen. 

Et godt sted at starte, er ved at finde den rette bog. I valget af den rette bog, kan det være en god idé at tænke over hvilken genre, som passer bedst til dit barn. Der er utallige genre, og der er derfor også en genre, som kan vække dit barns - og måske også din læseglæde. Biblioteket har rigtig mange forskelige typer af tekster, og derfor kan I sammen, eller sammen med dit barns potentielle underviser fra GoTutor, tage på biblioteket og finde de bøger, blade, aviser eller noget helt fjerde, som I eller De gerne vil læse sammen.

Det er vigtigt, at dit barn føler, at det har friheden og mulighed for selv at vælge den bog, som det ønsker at læse. Det kan godt være, at det eksempelvis er et Anders And blad, og måske tænker du, at det ikke er en “rigtigt” bog. Men det vigtigste er, at barnet begynder at læse i et eller andet. Måske er det genren eller dele af handlingen, som vækker interessen? Derfor bør I sammen tale om, hvorfor barnet gerne vil læse netop disse blade, eller en anden form for tekst? Derfra kan I eksperimentere med nogle forskellige bøger eller andre former for tekster, hvor handlingen minder om. Så I skal bare give den gas og tro på, at det dit barn gerne vil læse er okay; for det kan åbne op for flere bøger, og måske noget som barnet ikke har tænkt over er fedt at læse. Det skal nemlig være motivationen, der driver læselysten. Det vigtigste er, at barnet kommer i gang - så kommer læseglæden. Du kan evt. også prøve at blive bedre til at læse med film og serier.

 

Andet som kan vække læselysten og læseglæden er højtlæsning. Det kan både være for sig selv, for dig som forældre, barnets GoTutor-underviser eller bedste ven. Det giver blandt andet mulighed for at øve udtale, men også dele handlingen med andre. Så er I fælles om at få læst bogen, da det skal være en leg og ikke en pligt at læse.

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Hovedsætninger og ledsætninger
Hovedsætninger og ledsætninger

Du har nok hørt om hovedsætninger og ledsætninger i danskundervisningen, sammen med grundled og udsa...

Cathrine Noer Hjorth 08-11-2022
Kunsten at lege med sprog: Stilistiske Virkemidler i fokus
Kunsten at lege med sprog: Stilistiske Virkemidler i fokus

Er du stødt på begrebet stilistiske virkemidler, men er ikke helt sikker på, hvad det dækker over? I...

Vár Haraldsen 29-09-2023
Forstå substantiver (navneord) i det danske sprog
Forstå substantiver (navneord) i det danske sprog

Du kender allerede substantiver, for din hverdag er nemlig fyldt med dem! Du har måske en fodbold, e...

Elisabeth Lysholm Olsen 12-10-2022
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90