Er mangel på motivation ved læsning et problem hos dit barn? Ofte kan det ske, at læselysten falder i forbindelse med, at dit barn er begyndt i skole og nu skal læse af “pligt”. Problemet er bare, at en forringet læseevne kan præge resten af skoletiden og medvirke til en hård skolegang, hvor dit barn føler sig bagud i forhold til andre i klassen. Men heldigvis er rådene meget simple – så længe du har en smule tid ved hånden!
Læselyst fremfor læsepligt
Et af de vigtigste råd er, at selvom barnet starter i skole, må I ikke glemme at læse for hyggens skyld – og gør det meget gerne sammen. Læsning skal ikke ses som en byrde, så derfor er det vigtigt, at der også læses i selvvalgte bøger, der vækker interesse hos barnet. Her kan det anbefales at gå ned på det lokale bibliotek og spørge bibliotekaren til råds om gode bøger til bestemte aldersgrupper. Hvis man ikke har et skema, der tillader at sætte tid af til det, kan man altid gå ind på sin kommunes biblioteks hjemmeside og læse nogle af de anbefalinger, der ligger dér. Hvis dit barn er yngre og lige er startet i skole, er et godt råd at blive ved med at læse godnathistorier sammen. Dette skaber en sammenkædning mellem læsning, aftenhygge og kvalitetstid – og det er det, vi gerne vil opnå! Dermed bliver det ikke YouTube og sociale medier, der forbindes med hyggetid; i stedet kobles dette sammen med læsning og bøgernes spændende univers.
Børn efteraber
Det er vigtigt at huske, at børn ofte kopierer deres forældre, hvad enten det er med vilje eller ej. Så derfor: LÆS. Hvis dit barn ofte ser dig sidde og hygge med en bog, ser barnet, hvordan læsning er en rar og afstressende oplevelse, som også du nyder godt af.
... Og husk aldrig at give op på forbedringen af dit barns læsefærdigheder
Hvis dit barn har problemer med at læse og mister motivationen på baggrund af det, er det bl.a. vigtigt, at du som forælder ikke giver op på dit barns læsefærdigheder eller tænker, at han/hun nok aldrig bliver helt god til at læse – for det er ikke sandt. Dit barn kan sagtens blive bedre til at læse, men ja; det kræver øvelse og tid. Her kan et godt råd være at læse sammen med dit barn. Det vil sige, at I snakker om bogen og forventningerne til denne, inden I/barnet påbegynder læsningen. Undervejs (det kan være ved endt kapitel, et længere afsnit el.lign.) snakker I så om det, I lige har læst. Hvad stod der egentlig? Hvad betyder dette? Var der noget, som barnet ikke forstod, eller som ikke giver mening? Til slut snakker I så om bogen som helhed. Hvad handlede og drejede den sig om? Var det en god bog? Hvad var det bedste eller mest spændende sted osv. Forhåbentlig var det en god bog, der vil medvirke til, at barnet gerne vil snakke om det, han/hun lige har oplevet i bogens univers. Dette øger både læsefærdighederne og forhåbentlig også motivationen.
God læselyst!
I juli 2020 satte GoTutor fokus på læsning sammen med forlaget Alinea. Det kan du læse mere om hvorfor her og eksempelvis få inspiration til hvordan du skaber læseglæde hos dit barn
Kilder:
https://videnskab.dk/kultur-samfund/saadan-bliver-dit-barn-bedre-til-at-laese
https://blog.bookbites.com/da/motiver-dine-laesetraette-elever