Fra pligt til lyst: Sådan øger du dit barns læselyst

Af Ruben Samuel Sørensen 11-12-2019
Fra pligt til lyst: Sådan øger du dit barns læselyst

Er mangel på motivation ved læsning et problem hos dit barn? Ofte kan det ske, at læselysten falder i forbindelse med, at dit barn er begyndt i skole og nu skal læse af “pligt”. Problemet er bare, at en forringet læseevne kan præge resten af skoletiden og medvirke til en hård skolegang, hvor dit barn føler sig bagud i forhold til andre i klassen. Men heldigvis er rådene meget simple – så længe du har en smule tid ved hånden!

Læselyst fremfor læsepligt

Et af de vigtigste råd er, at selvom barnet starter i skole, må I ikke glemme at læse for hyggens skyld – og gør det meget gerne sammen. Læsning skal ikke ses som en byrde, så derfor er det vigtigt, at der også læses i selvvalgte bøger, der vækker interesse hos barnet. Her kan det anbefales at gå ned på det lokale bibliotek og spørge bibliotekaren til råds om gode bøger til bestemte aldersgrupper. Hvis man ikke har et skema, der tillader at sætte tid af til det, kan man altid gå ind på sin kommunes biblioteks hjemmeside og læse nogle af de anbefalinger, der ligger dér. Hvis dit barn er yngre og lige er startet i skole, er et godt råd at blive ved med at læse godnathistorier sammen. Dette skaber en sammenkædning mellem læsning, aftenhygge og kvalitetstid – og det er det, vi gerne vil opnå! Dermed bliver det ikke YouTube og sociale medier, der forbindes med hyggetid; i stedet kobles dette sammen med læsning og bøgernes spændende univers.

Børn efteraber

Det er vigtigt at huske, at børn ofte kopierer deres forældre, hvad enten det er med vilje eller ej. Så derfor: LÆS. Hvis dit barn ofte ser dig sidde og hygge med en bog, ser barnet, hvordan læsning er en rar og afstressende oplevelse, som også du nyder godt af.

... Og husk aldrig at give op på forbedringen af dit barns læsefærdigheder

Hvis dit barn har problemer med at læse og mister motivationen på baggrund af det, er det bl.a. vigtigt, at du som forælder ikke giver op på dit barns læsefærdigheder eller tænker, at han/hun nok aldrig bliver helt god til at læse – for det er ikke sandt. Dit barn kan sagtens blive bedre til at læse, men ja; det kræver øvelse og tid. Her kan et godt råd være at læse sammen med dit barn. Det vil sige, at I snakker om bogen og forventningerne til denne, inden I/barnet påbegynder læsningen. Undervejs (det kan være ved endt kapitel, et længere afsnit el.lign.) snakker I så om det, I lige har læst. Hvad stod der egentlig? Hvad betyder dette? Var der noget, som barnet ikke forstod, eller som ikke giver mening? Til slut snakker I så om bogen som helhed. Hvad handlede og drejede den sig om? Var det en god bog? Hvad var det bedste eller mest spændende sted osv. Forhåbentlig var det en god bog, der vil medvirke til, at barnet gerne vil snakke om det, han/hun lige har oplevet i bogens univers. Dette øger både læsefærdighederne og forhåbentlig også motivationen.

God læselyst!

 

I juli 2020 satte GoTutor fokus på læsning sammen med forlaget Alinea. Det kan du læse mere om hvorfor her og eksempelvis få inspiration til hvordan du skaber læseglæde hos dit barn

Kilder:

https://videnskab.dk/kultur-samfund/saadan-bliver-dit-barn-bedre-til-at-laese

https://blog.bookbites.com/da/motiver-dine-laesetraette-elever

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Hovedsætninger og ledsætninger
Hovedsætninger og ledsætninger

Du har nok hørt om hovedsætninger og ledsætninger i danskundervisningen, sammen med grundled og udsa...

Cathrine Noer Hjorth 08-11-2022
Kunsten at lege med sprog: Stilistiske Virkemidler i fokus
Kunsten at lege med sprog: Stilistiske Virkemidler i fokus

Er du stødt på begrebet stilistiske virkemidler, men er ikke helt sikker på, hvad det dækker over? I...

Vár Haraldsen 29-09-2023
Forstå substantiver (navneord) i det danske sprog
Forstå substantiver (navneord) i det danske sprog

Du kender allerede substantiver, for din hverdag er nemlig fyldt med dem! Du har måske en fodbold, e...

Elisabeth Lysholm Olsen 12-10-2022
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90