Hej på tysk - hvordan hilser man i tysktalende lande?

Af Mette Carøe Jensen 17-05-2023
Hej på tysk - hvordan hilser man i tysktalende lande?

Hej på tysk - hvordan hilser man ordentligt, i de tysktalende lande? Der er alverdens måder at gøre det på, og brugen af diverse former afhænger af, om det skal være formelt, afslappet, tids specifikt m.m. 

En hilsen er starten på enhver samtale, og samtale er essentielt for læringen af et sprog, så det er en ganske god idé at kunne forstå og benytte de forskellige alternativer korrekt. Ydermere er tysk det mest talte sprog i Europa, så det er meget smart at kunne begå sig nogenlunde godt på tysk, hvis man vil rejse eller have karriere i Europa.

I dette indlæg vil vi forsøge at kategorisere de forskellige hilseformer, samt give en lille forklaring på hvor og hvornår de benyttes, og give lidt indsigt i, hvorfor det er sådan en god ide at lære tysk.


Hvorfor er det smart at kunne hilse og begå sig på tysk?

Det tyske sprog er nummer 12 på listen over de mest talte sprog i verden - det virker måske ikke særligt imponerende når man først hører det, men hvis man holder det op imod, at man estimerer der findes mere end 6000 sprog, så er det alligevel ret vildt.

Tysk er modersmål for mere end 100 millioner mennesker, og er derfor også det mest talte sprog i EU, og det andet mest talte sprog i Europa. Tyskland er den største økonomi og magt i Europa, (den 4. største i verden), og er den vigtigste handelspartner for alle europæiske lande - altså, er tysk ikke bare sprog talt af mange, det er også et handelssprog. Derfor er det en god idé, at kunne hilse og begå sig på tysk - det åbner mange døre, både som turist i diverse europæiske lande, og af karrieremæssige årsager.


I hvilke lande snakker de tysk?

Nedenunder er der en liste over de lande, der har tysk som deres officielle og mest talte sprog.

 • Tyskland

 • Østrig

 • Schweiz

 • Liechtenstein


Nogle lande har dog flere officielle sprog, og nedenunder er der listet de to lande, der har tysk som et af de officielle sprog.

 • Belgien

 • Luxembourg


Hvordan siger man hej på tysk?

Nedenunder er der listet forskellige måder at hilse på.


 • Hallo → Hej

Den mest benyttede hilsemåde. Kan benyttes på alle tidspunkter af døgnet, og er meget afslappet. • Hi→ Hej, måske lidt tilsvarende det danske “Davs”

Meget uformelt - bruges primært af personer, der kender hinanden godt, samt unge mennesker.


 • Guten Tag → Goddag 

Formel hilsen, der ofte bruges høfligt som f.eks professionel hilsen, på alle tidspunkter af døgnet, men vil oftest bruges mellem 11:00 og 18:00. Der findes en forkortet variation, hvor man bare siger Tag, som på dansk blot betyder “dag”. Det er naturligvis langt mindre formelt.


 • Guten Morgen → Godmorgen

Kan benyttes både formelt og afslappet, og bruges mellem 05:00 og 11:00. Der findes også en forkortet variation af denne, hvor mange bare siger “Morgen”, som på dansk har samme betydning - også her gør det hilsnen mindre formel.


 • Moin / Mojn→ Godmorgen / hej

Den her kender du måske, for den er faktisk også udbredt i Syd- og Sønderjylland. Nogle mener det betyder godmorgen, men det benyttes hele dagen - også i de regioner af Tyskland, der benytter det, hvilket ofte er den nordlige del. Denne hilseform er uformel, næsten slang agtig.


 • Guten Abend → Godaften

Kan benyttes både formel og afslappet, og bruges mellem 18:00 og 22:00. Hvis man benytter den forkortede version, “Abend”, som bare betyder “aften”, bliver denne hilsen anset som uformel.


Er du i tvivl om udtalen af nogle af ordene? Så tjek op på alfabetet på tysk - der går vi over udtalen af alt fra Umlaut til Eszett (ß). Hvordan siger man farvel på tysk?

 • Ciao → hejhej 

Meget uformel måde at sige farvel på, anses for slang, mest brugt af unge mennesker.


 • Tschüß → Farvel

Den mest benyttede afskedshilsen - det benyttes ret universalt, men anses ikke for at være formel, men mere afslappet.


 • Auf Wiedersehen → Farvel / på gensyn

Auf Wiedersehen er det første, der kommer op, når man googler “farvel på tysk”. Egentlig betyder det lidt mere “på gensyn”, og det bruges derfor på samme måde, som vi bruger det på dansk - altså til folk vi håber på eller kommer til at se igen, i lidt mere formelle kontekster.


 • Einen schönen Tag noch → Hav en god dag

Kan bruges både afslappet og formelt, enten mellem venner eller i professionel kontekst, f.eks når ekspedienten afslutter en transaktion.


 • Bis später / Bis Dann / Bis Bald → Vi ses senere / Vi ses / Ses snart

Uformel og afslappet afsked - bruges oftest af folk, der kender hinanden godt.


 • Gute Nacht → Godnat

En måde at sige afsked på, men sjældent som “farvel”. Det bruges på nøjagtigt samme måde, som du på dansk bruger “godnat” - altså, oftest til folk, du bor sammen med, for at lade dem vide, at du går i seng.


Er du i tvivl om udtalen af nogle af ordene? Så tjek op på alfabetet på tysk

Mød forfatteren:

Billede af

Mette arbejder som skribent samt underviser hos GoTutor. Mette er ansat hos GoTutor grundet hendes egen interesse for sprog og samfund, samt hendes ønske om at hjælpe unge mennesker med at finde deres selvtillid og lyst til læring.

Søger du privat lektiehjælp?

 • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

 • Mange års erfaring og en del af Egmont

 • Trænede og uddannede undervisere

 • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Dativ på tysk - få det fulde overblik over denne kasus
Dativ på tysk - få det fulde overblik over denne kasus

På tysk er dativ en kasus og fokus i dette indlæg er dativ på tysk. Nøgleordet for dativ er sætninge...

Mette Carøe Jensen 12-02-2023
Navneord på tysk - alt, du bør være opmærksom på, med de tyske navneord.
Navneord på tysk - alt, du bør være opmærksom på, med de tyske navneord.

Navneordene på tysk, såvel som på alle andre sprog, er måske den bredeste ordklasse vi har. I dansku...

Mette Carøe Jensen 22-05-2023
Personlige pronominer på tysk - en fokuseret guide.
Personlige pronominer på tysk - en fokuseret guide.

De personlige pronominer på tysk er de pronominer, der agerer stedfortræder for navneord og egennavn...

Mette Carøe Jensen 21-05-2023
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90