Forslag til dit sabbatår

Af Ruben Samuel Sørensen 15-07-2019
Forslag til dit sabbatår

3 år af studietiden er slut. Du har sikkert knoklet og slidt for at få dit eksamensbevis, og herefter er der mange der trænger til et års pause, for at lave noget helt andet i stedet. Sabbatåret er af mange beskrevet som et ”fjumreår”, men bare rolig: her er forskellige forslag til hvad du kan lave i dit sabbatår! 

Hvis du er i tvivl om hvorvidt du skal tage et sabbatår - så læs vores indlæg om fordelene ved at holde sabbatår her

 

Den oplagte

Den oplagte er den som rigtig mange vælger, nemlig at tage ud på en flermåneders rejse for at opleve verden. Der findes dog mange forskellige måder at rejse på, så du er nødt til at finde ud af hvad du vil have ud af din rejse. Hvis du tør, kan du rejse alene. Her har du mulighed for at møde en masse spændende mennesker, og være fuldstændigt din egen herre over hvordan din rejse skal planlægges. Du kan også rejse med en ven/veninde, hvor man kan føle sig lidt mere tryg, ved at have en med hjemmefra. Dette skaber samtidigt stor fleksibilitet i forhold til at vælge, hvor rejsen skal gå hen.

Der findes også mange grupperejser, man kan tage af sted på. Her er det bare at researche på nettet, og så kan man stort set altid finde en grupperejse der passer til ens egne behov. Et plus ved denne er at du får skabt en masse nye venskaber samtidigt med du rejser jorden rundt.

Derudover er der muligheden for at arbejde som frivillig i udlandet, hvor det er garanteret at man får en stor oplevelse ud af at hjælpe andre. Man kan arbejde på et børnehjem, undervise i en skole eller måske hjælpe på et elefanthjem. Der findes masser af organisationer, som tilbyder frivillige rejser f.eks. Save A Heart og Projects Abroad – samt mange mange flere.

Det er næsten kun fantasien der sætter grænser for, hvor og hvordan du vælger at rejse hen.

Vælger du ikke at rejse i dit sabbatår, så fortvivl ikke! Du kan altid tage et semester i udlandet under din kommende uddannelse. Vi har skrevet lidt om fordelene her 

 

Opbyg dit CV med erhvervserfaring

Let’s face it – de fleste kommer nok til at arbejde en del i deres sabbatår, før der er mulighed for at planlægge de helt vilde og spændende oplevelser og helt ærligt, nogle gange bliver det kedeligt. Men, arbejdet behøver ikke blot at handle om penge, men se det i stedet som en mulighed for her at påbegynde erfaring til CV’et. 

Hvis du i forvejen allerede har en idé om hvilket studie eller fremtid du går i møde efter dit/dine sabbatår, er det en god idé at søge arbejde indenfor disse områder. Hvis du går med en drøm om at blive pædagog, så ansøg som pædagogmedhjælper i en børnehave. Eller hvis du har en drøm om at blive jurist, så søg som piccoline i et advokatfirma. Se derfor arbejdet som en mulighed for at prøve kræfter med de verdener som du forestiller dig selv indenfor. Samtidigt kan disse jobprøvelser være en fordel på de fleste kvote 2 ansøgninger.

 

Højskolelivet

Hvis du elsker fællesskab og socialt samvær, er højskolelivet sikkert noget for dig. Her er du garanteret en oplevelse for livet, når du deler hjem med en masse andre mennesker, som kan komme fra en helt anden baggrund end dig selv. Der findes mange forskellige højskoler, så der er helt sikkert også en der passer til dig – hvad enten du er til idræt, musik, journalistisk eller noget helt fjerde. Du kan finde alle de danske højskoler på www.hojskolerne.dk. På en højskole er der mulighed for at skabe venskaber for livet, samt at udfordre dig selv, med oplevelser du sikkert aldrig havde troet du skulle opleve. Et højskoleophold er karakteropbyggende, og er helt sikkert en god investering i dit sabbatår. Et godt tip, er at vælge et efterårsophold, hvor skolerne ofte tilbyder lidt rabat.

 

Læs fag op

Det kan lyde kedeligt allerede at læse fag op, når man lige er gået ud af skolen – men hvis du allerede nu ved, at du mangler at få matematik på A-niveau, for at komme ind på din drømmeuddannelse, er det nu du skal i gang. Du kan vælge at tage det over flere måneder, men du kan også vælge at køre et kort forløb i en sommerferie – så planlæg det efter hvad du ellers har lyst til at lave i dit sabbatår. Du kan også vælge at læse et fag på en aftenskole – her udbydes mange forskellige fag, som du sikkert ikke havde i gymnasiet. F.eks. kan du sætte dig et mål om at blive god til italiensk, eller hvad med at tage et kursus i keramik? Her kan du virkelig prøve at udfordre dig selv, med ting du sikkert ikke har lært før. 

Vi har tidligere skrevet om fordelene ved suppleringskurser. Du kan læse mere her

 

 

Der findes mange forskellige måder at afholde sit eller sine sabbatår på. Én ting er fælles for dem alle – du skal huske at nyde det! Et sabbatår er skønt, hvis man trænger til en pause fra studierne. Men bare rolig – når året eller årene er gået, har du helt sikkert lyst til at gå i skole igen.

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Lærernes dag: Hurra for alle verdens undervisere
Lærernes dag: Hurra for alle verdens undervisere

Det er en helt særlig dag i Danmark! Vi fejrer nemlig en række mennesker, som gør en helt speciel in...

Ruben Samuel Sørensen 05-10-2019
Pause og planlægning
Pause og planlægning

Du sidder midt i læsningen op til din mundtlige dansk eksamen. Du er presset, og du syntes efterhånd...

Ruben Samuel Sørensen 16-06-2016
Der var engang hvor…
Der var engang hvor…

… Gymnasiet var skarpt opdelt mellem sproglige og matematiske studenter. Dengang skulle man altså al...

Ruben Samuel Sørensen 30-08-2016
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90