Derfor er et sabbatår en god idé

Af Ruben Samuel Sørensen 12-05-2016
Derfor er et sabbatår en god idé

Det er efterhånden blevet mere og mere udbredt og almindeligt at tage et sabbatår fra studierne og måske endda mere end et. Hvad enten du er ved at blive student, er blevet det, eller har færdiggjort en videregående uddannelse, så kan der være brug for en pause og et mentalt pusterum, inden man fortsætter sin skolegang. Derfor vil der i dette blogindlæg blive sat fokus på det at tage et sabbatår. Hvorfor er det faktisk kan være en god ide at holde en pause fra studierne?

Et sabbatår med mening

Mange politikere taler i dag om, at vi unge skal komme hurtige igennem vores uddannelser. Sådan kan vi hurtigere gøre gavn på arbejdsmarkedet og bidrage til samfundet. Denne holdning er selvfølgelig fornuftig. Men hvad stiller vi så op med de mange unge, der af den ene eller anden årsag ikke er klar til at påbegynde et studie? Hvis de skynder sig igennem uddannelsessystemet, finder de måske først sent frem til, hvad der i virkeligheden rent fagligt motiverer dem. Derfor tror jeg personligt på, at et sabbatår kan gavne de fleste.

Der kan være mange årsager til, at man ikke føler sig parat til at starte på et nyt studie. Mange oplever at være blevet skoletrætte i gymnasiet. De har derfor brug for et mentalt pusterum fra studielivet. Andre har en drøm om at komme ud at opleve verden eller gøre en forskel igennem frivilligt arbejde og derved få tilegnet sig selv nye sociale og personlige kompetencer.

En anden årsag til at man vælger et sabbatår kan også være af økonomiske grunde. Mange flytter hjemmefra inden de starter på en videregående uddannelse. Dette kan gå hen og blive meget dyrt. Samtidigt er der mange udgifter forbundet med at påbegynde et nyt studie. Derfor kan et sabbatår også bruges til at få skabt en sund økonomi, så man senere kan undgå at optage SU-lån.

Men mange tager også et sabbatår, fordi de ønsker at tilegne sig selv nye faglige kompetencer. Relevant arbejdserfaring kan nemlig bruges i et senere job eller ved optagelse igennem kvote 2. Flere og flere tager suppleringsfag eller forsøger at forbedre deres karaktergennemsnit. Derved øger de deres muligheder for at komme ind på et studie i fremtiden.

Et sabbatår giver personlig erfaring

Jeg har selv haft to sabbatår. Mit første sabbatår kom meget naturligt, da jeg havde afsluttet gymnasiet. Jeg kunne ikke bestemme mig for, hvad jeg ville studere. Jeg havde nok mest af alt også brug for at komme væk fra bøgerne og tjene lidt penge. Efter et spændende år med arbejde, rejse og nye udfordringer søgte jeg ind på studiet. Men efter at have færdiggjort min uddannelse blev jeg endnu en gang nødt til at stoppe op og overveje mine fremtidige muligheder. Jeg vidste simpelthen ikke, hvad jeg skulle herefter. Hvad interesserede mig egentlig? Derfor valgte jeg at tage endnu et sabbatår. På den måde kunne jeg finde frem til, hvad der virkelig motiverer mig fagligt.

Jeg har derfor erfaret, at det ikke er en skam, ikke at komme igennem uddannelsessystemet så hurtigt som muligt. Jeg tror på, at det er sundt og gavnligt både for ens opsparing såvel som ens personlige og faglige udvikling, at man tager sig tid til holde fri fra studierne for på den måde at finde motivationen til at påbegynde et studie. Derudover har jeg erfaret, at et sabbatår kan være rigtig godt, men at det er nødvendigt, at man forinden har lagt en plan for, hvad man gerne vil have ud af dette år, så man har noget at arbejde målrettet hen imod.

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Lærernes dag: Hurra for alle verdens undervisere
Lærernes dag: Hurra for alle verdens undervisere

Det er en helt særlig dag i Danmark! Vi fejrer nemlig en række mennesker, som gør en helt speciel in...

Ruben Samuel Sørensen 05-10-2019
Sådan oversætter du et ord på 2 sekunder!
Sådan oversætter du et ord på 2 sekunder!

Kender du det, når du læser en artikel og støder på et ord du ikke forstår, men ikke kan overskue at...

Ruben Samuel Sørensen 20-07-2016
Hvad er forskellen på kvote 1 og 2?
Hvad er forskellen på kvote 1 og 2?

Der kan være mange årsager til, at man ikke har fået det karaktergennemsnit, som man havde håbet på....

Ruben Samuel Sørensen 24-06-2016
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90