Dette blogindlæg er udgivet som del af vores serie: “Fokus på læsning i juli”.
Føler du, at det er svært at få dit barn til at læse i fritiden? Så er du ikke alene! Hos GoTutor oplever vi flere og flere forældre, der søger hjælp til at udvikle og støtte op om deres børns læsevaner.
Forældrene er meget bevidste om vigtigheden i, at deres børn skal læse - også uden for skoletiden, og de påtager sig selv ansvaret. Men ofte ender det med, at det der ellers skulle være en hyggelig læsestund, ender i konflikter og dårlig stemning. Dette er en tendens, som også ses i den nyeste undersøgelse fra magasinet Skolebørn. Undersøgelsen, der tager udgangspunkt i 837 forældre til børn i folkeskolen, kaster dels lys over forældrenes forhold til deres børns læselyst, men også barnets eget forhold til læsning.
Lysten driver værket
Man siger, at det er lysten, der driver værket. Men spørger du over halvdelen af forældrene i undersøgelsen, oplever de, at deres barn kun i ringe grad – eller slet ikke – har lyst til at læse bøger i fritiden. Lyst til læsning, og særligt frilæsning, kommer ikke af sig selv, men skal motiveres. Det tager tid at blive en dygtig læser, og endnu længere tid at lære at holde af det. Ofte forbinder yngre børn nemlig læsning med skolearbejde - og hvem ville bryde sig om at arbejde i fritiden? Netop her, er et godt sted at starte. Vend derfor den kedelige læsning til noget hyggeligt. Læs vores indlæg: Sådan motivere du dit barn til læsning.
Få sat skub på læsningen
Første skridt på vejen til at få sat skub i de gode læsevaner, er ved at vælge de rette bøger. Det drejer sig eksempelvis om at vælge et emne, som vækker interesse - men også at vælge bøger, der har den rette sværhedsgrad. Læs mere om hvordan du finder bøger med den rette sværhedsgrad.
Hver uge kommer Alineas redaktører med deres anbefalinger til gode bøger for henholdsvis indskoling, mellemtrin og udskoling. Følg med på bloggen og få god inspiration!
Drop de 20 minutter
Lyst kan ikke dikteres. Insisterer du på, at barnet skal læse 20 minutter hver dag, vil du sikkert opleve, at barnet i højere grad vil modsætte sig. Dog viser undersøgelser, at børn med gode læsevaner, har forældre der har været vedholdende og insisterende på at få etableret netop disse.
Så hvad er vejen frem? Vi siger: Drop presset og vær det gode eksempel. Lad barnet læse så længe det ønsker. Du vil formentlig opleve, at det nogle dage er 5 minutter, og andre dage er 35 minutter. Lad ikke minutterne bestemme om dagens læsning var en succes. Snak hellere om hvad barnet fik ud af læsningen, og hvorfor nogle dage er gode læsedage, og andre ikke er det.
Hvis du har mulighed for det, så drop telefon, iPad og TV. Sæt dig i stedet også med en bog og vis på den måde, at du bakker dit barn op, og gerne selv vil være med. Børn gør, som vi gør - sjældent hvad vi siger. Det handler her om at være et godt forbillede og være sammen med dit barn om oplevelsen af at læse en bog, et blad eller noget helt tredje.
Så kom bare i gang med at læse!
Kilde: Magasinet Skolebørns undersøgelse fra januar 2020 med besvarelse fra 837 forældre til børn i folkeskolen, som har tilmeldt sig Skolebørns nyhedsbrev.