Forbered dit barn (og dig selv) på skolestart

Af Caroline Dreyer 03-08-2020
Forbered dit barn (og dig selv) på skolestart

Det er ikke kun pædagogerne nede i børnehaven, der har indflydelse på dit barns tid før skolestart. Du som forældre kan i høj grad være med til at gøre overgangen fra børnehave til skole så god som muligt. Børns forventninger til at starte i skole er meget forskellige. Du som forældre skal derfor være meget bevidst om, hvordan du gennem fortællinger om skolelivet påvirker dit barns forestillinger om det at gå i skole. Når dit barn starter i skole, vil der være rigtig meget, som forandrer sig. Det vil være en naturlig reaktion, at barnet er en anelse uforstående overfor, hvad der sker omkring det og det vil være overvældende og ressourcekrævende for barnet. 

 

Træn hjemmefra

Du kan gøre overgangen nemmere, hvis du allerede hjemmefra træner nogle af de ting, som i skolen vil være en helt naturlig del af hverdagen. Dvs. at få ordet, turtagning og legeregler. f.eks. når I står i kø ved kassen i supermarkedet eller besøger en legeplads og er ved rutsjebanen – gør barnet opmærksom på, hvordan man kan tage hensyn til andre, lade andre gå først, vente på sin tur etc.  

 

Når dit barn starter i skole, da er det også vigtigt, at det kan genkende alle bogstavernes form, navn og lyd (undtagen q, w, x og z) og genkende og ordne talsymbolerne og anvende dem til antalsbestemmelse. Få evt. inspiration til læsning med dit barn i blogindlægget: Hvordan finder du læseglæden hos dit barn? og Børns læselyst - forældre spiller en stor rolle

 

Allerede hjemmefra kan du udvikle lyst og engagement til og motivation for at beskæftige sig med skolens indhold, sociale fællesskab og særlige arbejdsformer og herved bidrage til grundlaget for dit barns videre skolegang. Dette kan du blandet andet gøre ved at vise dit barn tal og bogstaver i hverdagen. Tal om hvad tal og bogstaver bruges til, og tal om de skilte, I ser, når I handler, kører bil, går tur osv. Derudover kan det være en god idé at læse bøger. Når du læser en bog højt, så lad efterfølgende barnet genfortælle, hvad historien handlede om. Bøger der kan være gode at læse med dit barn inden skolestart er f.eks. Dengang hr. Skæg startede i skole, Hr. Skæg tæller, Skæg med bogstaver.

 

Forældresamarbejde kan være en hjælp

Derudover, kan kendskab og relationer til hinanden i forældregruppen have afgørende betydning for, hvordan børnefællesskabet trives, hvordan konflikter mellem børnene tackles, hvordan man taler sammen etc. Jo bedre forældre kender hinanden og børnegruppen, desto mindre mobning og færre misforståelser, usikkerheder og frustrationer opstår der. Relationer gør det nemmere og mere legitimt at tage kontakt, hvis der opstår konflikter eller undren.

Huske også at læse vores temaindlæg for juli: GoTutor sætter fokus på læsning i juli!

Mød forfatteren:

Billede af

Caroline er ansat som elevkoordinator og tager derfor hånd om alle de forældre, børn og unge, der ringer ind og har brug for hjælp. Caroline er glad for at hjælpe hver og én, der kunne have brug for det, men hun finder det særligt tilfredsstillende, når hun kan hjælpe i mere komplekse situationer for fx tosprogede, ord...

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Skolestart: Sådan giver du dit barn den bedste start
Skolestart: Sådan giver du dit barn den bedste start

Sommerferien er slut, og skolestart har overtaget. Hvad end det er dit barns første skoleår, eller s...

Caroline Dreyer 16-08-2017
Hvad skal der være klar i tasken til skolestart?
Hvad skal der være klar i tasken til skolestart?

Så er det ved at være tid til skolestart, og endnu et skoleår begynder. Men hvad er det nu lige, der...

Ruben Samuel Sørensen 04-08-2020
Skoletaske og skolestart: Sådan ser den optimale taske til dit barn ud
Skoletaske og skolestart: Sådan ser den optimale taske til dit barn ud

Skolestart er lige om hjørnet, og det er tid til at spidse blyanterne og finde skoletasken frem igen...

Caroline Dreyer 03-08-2017
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90