Skolestart: Sådan giver du dit barn den bedste start

Af Caroline D. 16-08-2017
Skolestart: Sådan giver du dit barn den bedste start

Sommerferien er slut, og skolestart har overtaget. Hvad end det er dit barns første skoleår, eller skolestarten blot er et gensyn med noget bekendt, er det vigtigt at give den bedste start. Meget bliver nemlig glemt over sommerferien, hvor det er forældrenes regler, der gælder, og lektierne måske har været pakket langt væk.

Vi giver derfor vores 5 råd til at give dit barn den bedst mulige start.

1. Skolestart: Få styr på på det basale

For at dit barn kan få en god start på skoleåret, er det vigtigt at have styr på det basale. Sørg for, at dit barn er veludhvilet og mæt, samt at skoletasken er pakket med de nødvendige sager, herunder madpakke, bøger og eventuel opladet computer.

2. Selvstændighed er nøglen ved skolestart

Når barnet starter i skole, vil der ikke i samme omfang være en voksen, der hjælper og samler op. Lær derfor dit barn at bære sin egen taske, hænge sin jakke på knagen, og hvad der ellers måtte være del af jeres morgenritual. Desto mere selvhjulpne børnene bliver, desto mere ejerskab tager de over deres egen skolegang. Med tiden kan opgaverne udvides til at pakke deres taske og idrætstøj eller hjælpe til med madpakken.

3. Lær dit barn at sige “pyt”

Lær dit barn at sige “pyt med det”. Det er en vigtig lektie! Børn skal kunne klare den modstand, de møder, når verden ikke går som ventet. Hvad end de taber i spil eller svarer forkert på et spørgsmål, er det vigtigt at kunne sige “pyt”.

Det er især vigtigt i forbindelse med spil. Hvor barnet måske er vant til at vinde hjemmefra, så vil skolen være en anden sag. Her konkurrerer barnet mod andre børn, som er vant til det samme. Det er derfor vigtigt at lære at sige pyt og praktisere “tab og vind med samme sind”. Selvom det kan være svært – selv for voksne!

4. Tal pænt!

Det kan være, at det giver sig selv, men det er vigtigt at huske sit barn – og sig selv – på, at man skal tale pænt. Hvad end det er om en klassekammerat, en underviser eller skolen generelt, så er det vigtigt at skolen, og hvad der vedrører denne, omgives af positivitet. Børn adopterer hurtigt forældres holdninger. Så kritiserer du skolen, vil dit barn hurtigt mene det samme. Det samme gælder omvendt, snakker dit barn dårligt om en klassekammerat, er det vigtigt at tage hånd om det fra starten af. Spørg ind til hvorfor Karla er dum, og forsøg at udlede en konstruktiv dialog, hvor problemet bliver afhjulpet. Det er selvfølgelig okay ikke at være venner med alle, så længe man stadig holder en god tone. 

5. Hav tillid

Hav tillid til, at dit barn kan klare sig – og skulle der opstå situationer, hvor barnet ikke længere kan klare sig, vil der altid være en voksen at kalde på. Børn udvikler sig med ansvar, og et nederlag kan hurtigt blive vendt til succes, hvis man selv fandt den hjælp, man manglede fra en voksen.

God fornøjelse med skolestart! 

Mød forfatteren:

Billede af Caroline D.

Caroline er ansat som elevkoordinator og tager derfor hånd om alle de forældre, børn og unge, der ringer ind og har brug for hjælp. Caroline er glad for at hjælpe hver og én, der kunne have brug for det, men hun finder det særligt tilfredsstillende, når hun kan hjælpe i mere komplekse situationer for fx tosprogede, ord...

Læs mere om Caroline D.

Vil du høre mere om lektiehjælp?

  • Styrk dit barns trivsel og motivation

  • 100% fokus på dit barns unikke behov


Du vil måske også synes om

Angst for skolestart: Få en guide til, hvordan du som forælder håndterer det
Angst for skolestart: Få en guide til, hvordan du som forælder håndterer det

Det er normalt for børn og unge at føle angst for skolestart. Overgangen fra sommerferie til hverdag...

Caroline D. 02-08-2018
Skoletaske og skolestart: Sådan ser den optimale taske til dit barn ud
Skoletaske og skolestart: Sådan ser den optimale taske til dit barn ud

Skolestart er lige om hjørnet, og det er tid til at spidse blyanterne og finde skoletasken frem igen...

Caroline D. 03-08-2017
5 gode råd: Det kan du gøre, hvis du ikke kom ind på studiet
5 gode råd: Det kan du gøre, hvis du ikke kom ind på studiet

ØV! Her gik man og troede at man, efter sommerferien, skulle starte på sit drømmestudie. Men sådan g...

Caroline D. 30-07-2020
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90

Bliv ringet op i dag

Hør, hvad vi kan gøre for dit barn