Vidste du, at: 7 % af befolkningen er ordblinde?

Af Ruben Samuel Sørensen 25-12-2019
Vidste du, at: 7 % af befolkningen er ordblinde?

Ca. 7 % af den danske befolkning er ordblinde – det svarer til ca. 400.000 mennesker. Men hvad indebærer ordblindhed, og hvordan påvirker det skolebørn? Det ser vi nærmere på i dette "vidste du, at ..."-indlæg! 

Ordblindhed og kendtegnene

"Ordblindhed, dysleksi, markante vanskeligheder ved at lære at læse og skrive, som beror på langsom og upræcis omsætning af bogstaver og bogstavfølger til sproglyde. Ordblinde har særlig svært ved ord, som de ikke har set før."

– professor dr. phil. Carsten Elbro, 1992. Fra Det danske Nationalleksikon. 

Kendetegnene hos ordblinde vil typisk variere efter alderstrin. Jo tidligere det opdages, des bedre; i dag kan man teste børn helt ned til 3. klasse for ordblindhed. De tidlige kendetegn tæller bl.a. ordblindhed i familien, vanskeligheder ved talesprog, brug af enkeltord i stedet for sætninger og forsinket taleudvikling. Hos de yngste skolebørn ses det ved vanskeligheder med at huske bogstaver, ord og tal, rime, stave og at lære alfabetet. For de ældre elever afspejles det gennem stavning, læsning, gengivelse af tekster og et mangelfuldt ordforråd. 

Skolebørn og ordblindhed

Ordblindhed kan have store problemer for børn og unges skolegang, hvis der ikke arbejdes med det. Udfordringerne med læsning og stavning hober sig op og bliver værre og værre i takt med, at skolens faglige sværhedsgrad stiger. Det kan have både sociale og psykologiske følgevirkninger, hvor selvtilliden daler og skoledagen er uoverskuelig. Som ordblind kan man heldigvis sagtens lære at læse og skrive, det tager bare tid – det er derfor vigtigt, at barnet føler støtte og hjælp fra omgivelserne og bruger tid på at øve igen og igen. Der findes også en række forskellige hjælpemidler, der kan lette skolegangen og hjælpe ordblinde elever. 

Ordblindhed skal ikke være en forhindring

Hverken børn, unge eller voksne skal lade sig begrænse af ordblindhed. Som ordblind kan man måske føle, at man står alene, og derfor lader man sig selv og sine fremtidsdrømme begrænse; men tænk, hvis hele 7 % af alle danskere parkerede fremtidsdrømmene og lod sig nøjes på baggrund af ordblindhed? Antallet af ordblinde er højere, end man tror – i dag kan det bare være svært at se på naboen, klassekammeraten eller ens idol (hvis man har et sådanne), om vedkommende er ordblind, fordi mulighederne for hjælp er så mange. 

Det vigtigste er, at man rækker ud og får hjælp og støtte af både skole, venner og familie. Så behøver ordblindhed ikke være en hindring for noget som helst!

 

Kilder: 

www.ordblindeforeningen.dk/

https://etlivsomordblind.dk/

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Tips til at skabe mere læselyst hos ordblinde
Tips til at skabe mere læselyst hos ordblinde

Som ordblind kan det være svært at finde motivationen til at læse. Det læsetekniske kommer tit i vej...

Clara Van Vo 30-12-2022
Hjælpemidler til ordblinde
Hjælpemidler til ordblinde

Hjælpemidler til ordblinde – de tre bedste programmer til at hjælpe med at læse og skrive: IntoWords...

Cathrine Noer Hjorth 14-09-2022
Ordblind: Lær de digitale hjælpemidler at kende
Ordblind: Lær de digitale hjælpemidler at kende

Det må ikke blive en forhindring for en god skolegang, videreuddannelse og et socialt liv at være or...

Ruben Samuel Sørensen 17-04-2019
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90