Vidste du, at: 7 % af befolkningen er ordblinde?

Vidste du, at: 7 % af befolkningen er ordblinde?

Ca. 7 % af den danske befolkning er ordblinde – det svarer til ca. 400.000 mennesker. Men hvad indebærer ordblindhed, og hvordan påvirker det skolebørn? Det ser vi nærmere på i dette 'vidste du, at ...'-indlæg! 

Ordblindhed og kendtegnene

"Ordblindhed, dysleksi, markante vanskeligheder ved at lære at læse og skrive, som beror på langsom og upræcis omsætning af bogstaver og bogstavfølger til sproglyde. Ordblinde har særlig svært ved ord, som de ikke har set før."

– professor dr. phil. Carsten Elbro, 1992. Fra Det danske Nationalleksikon. 

Kendetegnene hos ordblinde vil typisk variere efter alderstrin. Jo tidligere det opdages, des bedre; i dag kan man teste børn helt ned til 3. klasse for ordblindhed. De tidlige kendetegn tæller bl.a. ordblindhed i familien, vanskeligheder ved talesprog, brug af enkeltord i stedet for sætninger og forsinket taleudvikling. Hos de yngste skolebørn ses det ved vanskeligheder med at huske bogstaver, ord og tal, rime, stave og at lære alfabetet. For de ældre elever afspejles det gennem stavning, læsning, gengivelse af tekster og et mangelfuldt ordforråd. 

Skolebørn og ordblindhed

Ordblindhed kan have store problemer for børn og unges skolegang, hvis der ikke arbejdes med det. Udfordringerne med læsning og stavning hober sig op og bliver værre og værre i takt med, at skolens faglige sværhedsgrad stiger. Det kan have både sociale og psykologiske følgevirkninger, hvor selvtilliden daler og skoledagen er uoverskuelig. Som ordblind kan man heldigvis sagtens lære at læse og skrive, det tager bare tid – det er derfor vigtigt, at barnet føler støtte og hjælp fra omgivelserne og bruger tid på at øve igen og igen. Der findes også en række forskellige hjælpemidler, der kan lette skolegangen og hjælpe ordblinde elever. 

Ordblindhed skal ikke være en forhindring

Hverken børn, unge eller voksne skal lade sig begrænse af ordblindhed. Som ordblind kan man måske føle, at man står alene, og derfor lader man sig selv og sine fremtidsdrømme begrænse; men tænk, hvis hele 7 % af alle danskere parkerede fremtidsdrømmene og lod sig nøjes på baggrund af ordblindhed? Antallet af ordblinde er højere, end man tror – i dag kan det bare være svært at se på naboen, klassekammeraten eller ens idol (hvis man har et sådanne), om vedkommende er ordblind, fordi mulighederne for hjælp er så mange. 

Det vigtigste er, at man rækker ud og får hjælp og støtte af både skole, venner og familie. Så behøver ordblindhed ikke være en hindring for noget som helst!

 

Kilder: 

www.ordblindeforeningen.dk/

https://etlivsomordblind.dk/

Del artiklen

Vil du høre mere om lektiehjælp?

  • Styrk dit barns trivsel og motivation

  • 100% fokus på dit barns unikke behov

Du vil måske også synes om

Ordblind: Lær de digitale hjælpemidler at kende
Ordblind: Lær de digitale hjælpemidler at kende

Det må ikke blive en forhindring for en god skolegang, videreuddannelse og et socialt liv at være or...

Dårlig trivsel: Se tegnene hos barnet
Dårlig trivsel: Se tegnene hos barnet

Lige som voksne, så kan et barn gå igennem en periode, hvor det er i dårlig trivsel. Børn siger det...

Stress: Giv dit barn en roligere hverdag
Stress: Giv dit barn en roligere hverdag

De senere år er der sket en stigning i antallet af børn og unge med symptomer på stress i Danmark. V...

Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90

Bliv ringet op i dag

Hør, hvad vi kan gøre for dit barn