Svært ved at bevare koncentrationen? Søg væk fra vante rammer

Af Ruben Samuel Sørensen 27-10-2016
Svært ved at bevare koncentrationen? Søg væk fra vante rammer

Det er ikke altid lige sjovt med skolearbejde, og det er nogle gange svært at holde koncentrationen. En god idé kan derfor være at finde et sted uden for hjemmet, hvor du kan søge hen når lektier og opgaver kalder. Her er et par gode grunde til hvorfor:

Søg ud af vante rammer og skærp koncentrationen

Det er godt for din kreativitet at opleve nyt. Desuden hjælper det dig også til at bevare koncentrationen. Her mener jeg ikke, at du skal ud og prøve grænser, eller at du skal rejse verden tynd i din søgen efter det perfekte sted at terpe grammatik eller andengradsligninger, men blot at en udskiftning af omgivelser kan være godt for motivationen.

At sidde hjemme og studere kan for nogen være den rigtige løsning, men for andre kan det være umotiverende, fordi hjernen ikke præsenteres for nye indtryk. Du bliver ganske enkelt sløv, og det leder direkte videre til…

Distraherende elementer

… Netflix, HBO, sjove kattevideoer, den varme dyne og den der rengøring, som du bliver ved med at udsætte. Der kan være mange forstyrrende elementer, når man sætter sig for at arbejde, og når du er hjemme, er det bare lettere at falde i.

Ja, det er selvfølgelig rart at være godt forberedt til undervisningen. Men tv-hygge og andre små gøremål kan let virke mere tiltalende, når man sidder med hovedet begravet i bøger. Pludselig virker rengøring og oprydning utroligt oplivende, og du forstår slet ikke, hvorfor du plejer at finde det så uinteressant. Farvel lektier! Halløj pudseklud og engangshandsker!

Lad dit hjem være en frizone

At studere er et arbejde, og det er altså IKKE sundt at tage arbejdet med hjem – medmindre man er rigtig dygtig til også at ligge det fra sig igen.

Omgivelser kan som sagt distrahere dig fra at arbejde og få dig til at miste koncentrationen, men ”arbejde” kan også distrahere dig fra at slappe af. Du begynder langsomt at forbinde dit hjem og dit værelse med den frustration, der sommetider kan være forbundet med lektielæsning. Og nu har du svært ved at slippe følelsen igen, fordi dit hjem også bliver din arbejdsplads.

Arbejder du (alligevel) bedst hjemme?

Selvfølgelig kan det være, at du arbejder bedst hjemme. Hvis dette er tilfældet, så er det næsten endnu mere vigtigt, at du forstår at skille de to verdener fra hinanden. Den hvor du er studerende, og den hvor du bare er dig.

Til at starte med er det en god idé at lukke af for alle distraherende elementer. Sæt mobilen på lydløs og luk ned for facebook. Der findes programmer til computeren, som gør det muligt at låse bestemte sider i et selvvalgt tidsrum. De kan være meget nyttige, hvad enten du arbejder hjemme eller ude, da de forhindrer dig i at falde i og bruge for meget tid på tumblr, youtube eller nyhedssites.

Herudover er det en god ide at skabe en studieplads som altid står parat. Sørg for god belysning, behagelig siddestilling og indret pladsen, så du har lyst til at bruge tid der.

Dette sted er nu kun helliget arbejde. Det er altså vigtigt, at du ikke begynder at bruge hele huset som arbejdsplads. På denne måde undgår du at forbinde dit hjem med arbejde, eller din arbejdsplads med hjemlig hygge, og du kan stadig have din frizone, når du rejser dig fra skrivebordet. Det kan virke banalt, men det virker, og jo mere du vænner dig til denne måde at arbejde på, jo lettere vil det også blive at holde koncentrationen, eller at give slip på tanker omkring skolearbejde når tiden er til afslapning.

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

5 grunde til at højtlæsning styrker dit barn
5 grunde til at højtlæsning styrker dit barn

Dette blogindlæg er udgivet som del af vores serie: “Fokus på læsning i juli”.  Der er sto...

Ruben Samuel Sørensen 20-07-2020
Sådan skaber du gode læsevaner
Sådan skaber du gode læsevaner

Du er måske lige startet på et nyt studie eller vendt tilbage efter en lang sommerferie. Læs med her...

Ruben Samuel Sørensen 27-09-2019
Skolearbejde: Sådan prioriterer du mellem afleveringer og lektier
Skolearbejde: Sådan prioriterer du mellem afleveringer og lektier

Gymnasiet kan være en svær størrelse at komme igennem. Der skal være plads til lektier, afleveringer...

Ruben Samuel Sørensen 07-09-2017
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90