Stress: Giv dit barn en roligere hverdag

Af Ruben Samuel Sørensen 08-03-2019
Stress: Giv dit barn en roligere hverdag

De senere år er der sket en stigning i antallet af børn og unge med symptomer på stress i Danmark. Vi har her samlet en række råd til, hvordan man opdager og håndterer det.

Flere børn får stress

Stress rammer dog børn i et stigende omfang. I de mindre klasser oplever op mod hvert femte barn en grad af stress, og der ses en stigning i stressniveauet jo ældre børnene bliver; 55% af piger i en 9. klasse er belastet af en vis grad, og stigningen fortsætter i årene efter folkeskolen.

Konsekvenserne af børns stress

Ligesom hos voksne har stress indflydelse på barnets koncentrations- og hukommelsesevne. Derfor har det en betydelig indvirkning på barnets indlæringsevne og generelle velbefindende. Det kan også være årsag til tankemylder og søvnproblemer, der yderligere har en negativ indflydelse på barnets trivsel og indlæringsevne. I det følgende kan du læse om, hvordan du opdager dit barns symptomerne, samt hvordan du bedst hjælper barnet.

To former for stress og årsagen

Der findes overordnet set to former. Den kortvarige stress er biologisk set en gavnlig mekanisme, der gør os i stand til at reagere i situationer, hvor vi er udsat for fare. Det adskiller sig fra den længevarende stresstilstand, der kan have alvorlige konsekvenser for helbredet. Den opstår, når vi oplever et misforhold mellem de krav, der stilles til os, og vores ressourcer til at efterleve kravene. Børnelæger har de seneste år påpeget en direkte sammenhæng mellem symptomerne hos børn og lange skoledage, præstationspres og faglige tests i folkeskolen.

Hold øje med disse symptomer

Ligesom hos voksne kan der være mange forskellige årsager til, at børn kan opleve stress. Et højt stressniveau hos børn kan være forårsaget af mobning, forældres skilsmisse eller lignende belastende situationer for barnet. Børn med meget højt stressniveau skal til lægen, så de kan få hjælp. Symptomerne hos børn er lig de voksnes, men ifølge Center for Stress viser det sig ofte som diffuse mavesmerter eller forstoppelse hos mindre børn i de små klasser. Hovedpine ses som et hyppigt symptom hos de lidt ældre børn. Generelle adfærdsændringer hos barnet som øget indadvendthed eller aggressiv opførsel kan ligeledes være tegn. Mere moderat stress indfinder sig også hos børn, der hverken lider af en diagnose eller oplever mobning. I disse tilfælde kan der dog gøres flere ting for at hjælpe barnet.

Gode råd til at hjælpe dit barn

Meditation og mindfulness

Nærvær, tid og ressourcer til det enkelte barn peges på som essentielt for både at forebygge og afhjælpe stress hos barnet. Helt konkret gælder det blandt andet om at skabe ro omkring barnet og give plads til fordybelse. Meditation og mindfulness for børn er en mulighed, og der findes flere autoriserede apps, der også anvendes på skoler såsom ”Mindfulness for Børn App’en”, der blandt andet indeholder ”godnatmeditationer”.

Skønlitteratur og højtlæsning

En anden afhjælpende og forebyggende mulighed for de mindre børn er højtlæsning. Gerne inden sengetid, så de lettere kan falde i søvn. For de større børn kan højtlæsningen erstattes med læsning på egen hånd. Hovedsagen er, at læsning af skønlitteratur skaber et rum med plads til fordybelse, hvor der er ro omkring barnet. Barnets indlevelsesevne forstærkes i læseprocessen, og den hektiske hverdags tempo tvinges til at sættes ned. Højtlæsningen skaber samtidig nærvær mellem barn og forælder, og læsningen kan hjælpe barnet med at sætte ord på følelser og tanker. Barnet skal i læseprocessen blot forholde sig til én ting, hvilket bidrager til ro og nedsat stressniveau.

Kilder:
stressforeningen.dk
psykiatrifonden.dk
center-for-stress.dk/boern-og-stress/
nyheder.tv2.dk
netsundhedsplejerske.dk
politiken.dk

Vi kæmper for en mobbefri hverdag. Læs her, hvordan du kan hjælpe dit barn

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Skilsmisse - En guide til, hvordan du imødekommer dit barns behov i skilsmissen
Skilsmisse - En guide til, hvordan du imødekommer dit barns behov i skilsmissen

Du står midt i en skilsmisse, og der er ingen tvivl om, at det ikke er let. Der er typisk tungtvejen...

Rebecca Rasmussen 06-09-2023
Separationsangst - hjælp dit barn med at få bugt med frygten
Separationsangst - hjælp dit barn med at få bugt med frygten

Læs her om separationsangst samt hvad du skal være opmærksom på, hvis du mistænker, at dit barn lide...

Laura Norén 22-08-2023
Tilknytningsstile - hvilken rolle spiller de i relationsopbygning?
Tilknytningsstile - hvilken rolle spiller de i relationsopbygning?

Vil du gerne lære mere om dit barns tilknytningsmønstre og hvordan du kan spille en rolle i deres ti...

Laura Norén 23-08-2023
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90