Stress: Giv dit barn en roligere hverdag

Stress: Giv dit barn en roligere hverdag

De senere år er der sket en stigning i antallet af børn og unge med symptomer på stress i Danmark. Vi har her samlet en række råd til, hvordan man opdager og håndterer det.

Flere børn får stress

Stress rammer dog børn i et stigende omfang. I de mindre klasser oplever op mod hvert femte barn en grad af stress, og der ses en stigning i stressniveauet jo ældre børnene bliver; 55% af piger i en 9. klasse er belastet af en vis grad, og stigningen fortsætter i årene efter folkeskolen.

Konsekvenserne af børns stress

Ligesom hos voksne har stress indflydelse på barnets koncentrations- og hukommelsesevne. Derfor har det en betydelig indvirkning på barnets indlæringsevne og generelle velbefindende. Det kan også være årsag til tankemylder og søvnproblemer, der yderligere har en negativ indflydelse på barnets trivsel og indlæringsevne. I det følgende kan du læse om, hvordan du opdager dit barns symptomerne, samt hvordan du bedst hjælper barnet.

To former for stress og årsagen

Der findes overordnet set to former. Den kortvarige stress er biologisk set en gavnlig mekanisme, der gør os i stand til at reagere i situationer, hvor vi er udsat for fare. Det adskiller sig fra den længevarende stresstilstand, der kan have alvorlige konsekvenser for helbredet. Den opstår, når vi oplever et misforhold mellem de krav, der stilles til os, og vores ressourcer til at efterleve kravene. Børnelæger har de seneste år påpeget en direkte sammenhæng mellem symptomerne hos børn og lange skoledage, præstationspres og faglige tests i folkeskolen.

Hold øje med disse symptomer

Ligesom hos voksne kan der være mange forskellige årsager til, at børn kan opleve stress. Et højt stressniveau hos børn kan være forårsaget af mobning, forældres skilsmisse eller lignende belastende situationer for barnet. Børn med meget højt stressniveau skal til lægen, så de kan få hjælp. Symptomerne hos børn er lig de voksnes, men ifølge Center for Stress viser det sig ofte som diffuse mavesmerter eller forstoppelse hos mindre børn i de små klasser. Hovedpine ses som et hyppigt symptom hos de lidt ældre børn. Generelle adfærdsændringer hos barnet som øget indadvendthed eller aggressiv opførsel kan ligeledes være tegn. Mere moderat stress indfinder sig også hos børn, der hverken lider af en diagnose eller oplever mobning. I disse tilfælde kan der dog gøres flere ting for at hjælpe barnet.

Gode råd til at hjælpe dit barn

Meditation og mindfulness

Nærvær, tid og ressourcer til det enkelte barn peges på som essentielt for både at forebygge og afhjælpe stress hos barnet. Helt konkret gælder det blandt andet om at skabe ro omkring barnet og give plads til fordybelse. Meditation og mindfulness for børn er en mulighed, og der findes flere autoriserede apps, der også anvendes på skoler såsom ”Mindfulness for Børn App’en”, der blandt andet indeholder ”godnatmeditationer”.

Skønlitteratur og højtlæsning

En anden afhjælpende og forebyggende mulighed for de mindre børn er højtlæsning. Gerne inden sengetid, så de lettere kan falde i søvn. For de større børn kan højtlæsningen erstattes med læsning på egen hånd. Hovedsagen er, at læsning af skønlitteratur skaber et rum med plads til fordybelse, hvor der er ro omkring barnet. Barnets indlevelsesevne forstærkes i læseprocessen, og den hektiske hverdags tempo tvinges til at sættes ned. Højtlæsningen skaber samtidig nærvær mellem barn og forælder, og læsningen kan hjælpe barnet med at sætte ord på følelser og tanker. Barnet skal i læseprocessen blot forholde sig til én ting, hvilket bidrager til ro og nedsat stressniveau.

Kilder:
stressforeningen.dk
psykiatrifonden.dk
center-for-stress.dk/boern-og-stress/
nyheder.tv2.dk
netsundhedsplejerske.dk
politiken.dk

Vi kæmper for en mobbefri hverdag. Læs her, hvordan du kan hjælpe dit barn

Del artiklen

Vil du høre mere om lektiehjælp?

  • Styrk dit barns trivsel og motivation

  • 100% fokus på dit barns unikke behov

Du vil måske også synes om

Dårlig trivsel: Se tegnene hos barnet
Dårlig trivsel: Se tegnene hos barnet

Lige som voksne, så kan et barn gå igennem en periode, hvor det er i dårlig trivsel. Børn siger det...

5 Råd der hjælper teenagere til mere selvtillid
5 Råd der hjælper teenagere til mere selvtillid

Teenager og selvtillid: I de svære ungdomsår kan selvtilliden lide et knæk. Den øgede bevidsthed om,...

Vrede børn: Sådan tackler du det som forælder
Vrede børn: Sådan tackler du det som forælder

Vrede børn: Bandeordene fyger gennem luften, døre bliver smækket, og måske bliver der sparket ud eft...

Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90