Mobning: De bedste råd til at hjælpe dit barn

Af Ruben Samuel Sørensen 28-02-2019
Mobning: De bedste råd til at hjælpe dit barn

Når vi taler om mobning blandt børn, er ikke det samme, som det var for tyve år siden. Mobning på nettet og især de sociale medier fylder formentlig mere nu end de fysiske overgreb. Men mobning i skolerne er stadig et stort problem, og som forælder kan det være svært at vide, hvad I kan gøre, når barnet mistrives. Her har vi samlet en række råd:

Uvenskab, drilleri eller mobning

Det er vigtigt at vide, at der er forskel på uvenskab, drilleri og mobning. Et barn kan også være ked af det, fordi det er blevet uvenner med en, og så kan det være farligt at blæse det ud af proportioner i stedet for at lade barnet selv løse mindre problemer. Men hvis barnet bliver mobbet, er det vigtigt, at det ikke føler sig alene og i stedet får støtte.
 

Den norske psykolog Dan Olweus beskriver til Faktalink.dk tre kriterier for, hvornår der er tale om mobning:
 

  • Det er aggressiv eller ondsindet adfærd
  • Det gentages og står på over længere tid
  • Der er en ubalance i styrke- eller magtforholdet

Mobning kan have mange former

Det er vigtigt at huske, at hvis dit barn er udsat for mobning, så kommer det ikke nødvendigvis til udtryk gennem direkte mobning, hvor skolekammeraterne sparker eller råber ad dit barn. Der findes også indirekte mobning, som Dan Olweus beskriver som sladder, bagtalelse og isolation. Hvis en elev bliver udelukket fra fællesskabet, karakteriseres det som mobning. Udover at mobning kan være direkte og indirekte, så kan det også være ansigt-til-ansigt eller digitalt. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at dit barn godt kan blive mobbet, uden at læreren har opdaget noget.

Hvad gør man som forælder til et mobbet barn?

Alle børn har ret til en tryg hverdag, og selvom det er en uhyggelig tanke, at dit barn har det dårligt, er det vigtigt ikke at gå i panik. Hvis dit barn bliver mobbet, kan hver dag virke kaotisk og negativ, så det er vigtigt, at du er en rolig og sikker ressource, der kan skære igennem kaosset og støtte dit barn. Men husk, at du ikke er den eneste ressource.
 

Tal med lærerne

Forehold problemet for lærerne på skolen. Selvom de måske ikke har set mobning ske, fordi den foregår digitalt eller efter skole, så kender lærerne til klassens dynamik. Snak roligt og ærligt med lærerne, og sammen kan I nå frem til den bedste løsning. Selvom du kender dit barn og dets signaler, så har lærere erfaring og uddannelse indenfor området og kender også til de andre elever i klassen, så det er vigtigt at tage dem alvorligt og inddrage dem i processen. Derudover skal du også huske at tage dit barn alvorligt.

Snak med barnet

Tag en snak med dit barn. Det kan være pinligt og give et lavt selvværd at være udsat for mobning. Dit barn føler sig sikkert alene, og du skal tilbyde tryghed. Prøv ikke at opsnuse mobning gennem fx dit barns telefon, men spørg i stedet direkte. Det er vigtig, at alting ikke foregår over hovedet på dit barn. Hvis du tager alle beslutningerne, så kan du risikere, at barnet slet ikke er enig i, at din løsning er den rigtige. Hav en åben og ærlig snak med dit barn. Respekter dit barn, vis omsorg og lyt. Lad være med at råbe op i vrede, og lad i stedet dit barn tale ud om, hvad der foregår, og hvordan det har det. Der er ikke brug for din vrede – der er brug for din støtte.
 

Fællesskab kan løse problemerne
 

Det handler om fællesskab, og fællesskab tager tid. Børns Vilkår lægger fokus på fællesskab som løsningen på mobning, så hav tålmodighed. Du, dit barn, lærerne og de andre forældre kommer til sammen at indgå i en proces. Der er ikke nogen magisk løsning. Fællesskab opbygger man sammen, når man kan snakke åbent og ærligt, og det tager tid.

Kilder: Faktalink og Børns Vilkår

Viser dit barn tegn på angst? Her kan du se 10 typiske symptomer

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Lærernes dag: Hurra for alle verdens undervisere
Lærernes dag: Hurra for alle verdens undervisere

Det er en helt særlig dag i Danmark! Vi fejrer nemlig en række mennesker, som gør en helt speciel in...

Ruben Samuel Sørensen 05-10-2019
Sådan oversætter du et ord på 2 sekunder!
Sådan oversætter du et ord på 2 sekunder!

Kender du det, når du læser en artikel og støder på et ord du ikke forstår, men ikke kan overskue at...

Ruben Samuel Sørensen 20-07-2016
Hvad er forskellen på kvote 1 og 2?
Hvad er forskellen på kvote 1 og 2?

Der kan være mange årsager til, at man ikke har fået det karaktergennemsnit, som man havde håbet på....

Ruben Samuel Sørensen 24-06-2016
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90