Søskendeskænderier: Guide til sunde konflikter mellem børn

Søskendeskænderier: Guide til sunde konflikter mellem børn

Mange børnefamilier oplever søskendeskænderier og i perioder måske mere heftige end andre. Det kan være uenigheder om stort og småt og kan virke drænende for selv de mest robuste forældre. I dette blogindlæg ser vi nærmere på de positive sider ved konflikter mellem søskende, og hvordan man som forældre kan støtte sine børn i konflikterne.

Uanset om man er småbørnsfamilie eller har ældre børn, kan de fleste forældre nikke genkendende til, at børnene skændes med hinanden. Det kan være skænderier over et bestemt stykke legetøj, hvem der skal have det sidste stykke pålægschokolade til morgenmaden eller hvem, der er bedst til at spille fodbold.

Fælles for alle skænderierne er, at det kan føles nærmest ulideligt at lytte til eller at overvære, og i perioder forekommer konflikterne på daglig basis. Derfor vil vi med dette blogindlæg gerne fokusere på det positive ved søskendeskænderier – for de er faktisk ganske sunde og naturlige for børn at gennemgå.

Søskendeskænderier er hensigtsmæssige for børns udvikling

Når søskendebørn skændes, kan det opleves værre, end hvis man ser dem være uenige med deres legekammerater. Det kan skyldes, at søskende er mere trygge ved hinanden, og derfor er i stand til at afprøve grænser i større omfang. At være uenige og at skulle lære at forsvare sig selv kan også have en positiv effekt i forhold til børnenes udvikling af samarbejdsevner og empati. Konflikterne kan således have en gavnlig virkning på dine børns udvikling, men du spiller en vigtig rolle i forhold til at lære dem, hvordan man klarer konflikterne på en konstruktiv måde.

Gode råd til dine børns konflikthåndtering

Som forælder kan du støtte og vejlede dine børn i kampens hede, når diskussionerne er på sit højeste. Sofie Münster, indehaver af Nordicparenting.dk, har blandt andet givet nogle gode råd til, hvordan du som forældre kan støtte konflikthåndtering:

Konfliktløsning er noget børn skal lære

Som med alt andet i livet skal børn også lære at begå sig i konflikter og naturligvis at løse dem på egen hånd. Det, der virker åbenlyst for voksne, er ikke nødvendigvis åbenlyst for børn, så det er sundt for dem at øve sig i at løse deres søskendeskænderier på egen hånd. Derfor bør man som forældre undgå at tage over for at afværge konflikten. Du har naturligvis ansvaret for, at det ikke løber løbsk eller bliver for voldsomt, men forsøg at give dine børn tid til at klare stridighederne selv.

Forældre bør ikke være dommere i søskendeskænderier

Selvom en konflikt mellem børn kan virke enormt åbenlys for os voksne, bør man ikke agere dommer. I stedet er det vigtigt at behandle børnene ens i konflikten. Du kan muligvis have en idé om, hvordan uenighederne er opstået og har udspillet sig. Men der kan også være vigtige signaler, du har overset, og af den grund kan du ikke være en fair dommer overfor dine børn.

Overvej i stedet at give dine børn ens spilleregler, så de ud fra disse kan løse deres konflikt. Eksempelvis kan du bede dem sætte sig i hver deres rum og tænke over tingene, til de er klar til at tale sammen. Eller du kan bede dem begge fortælle, hvad de oplevede, også selvom du måske på forhånd godt ved, hvad der skete. Herefter kan du opsummere, hvad de fælles regler er, eller bede dem om at formulere reglerne højt. På denne måde fungerer du mere som konfliktmægler end som dommer.

Tid er et nøgleord

Som med så meget andet, er tid en afgørende faktor, når det gælder søskendeskænderier. Sæt tiden af til at tage dine børns konflikter seriøst. Du skal være nærværende, når du støtter dem i at håndtere deres søskendeskænderier. Det er en vigtig læring for børn at håndtere konflikter. De har desuden nogle fine træningsmakkere i form af deres søskende, som kan hjælpe dem til en positiv udvikling.

 

Er du blevet nysgerrig på at læse mere om, hvordan du støtter dine børns konflikthåndtering? Så se nærmere på Boernemanualen.dk Derudover kan du også læse familiepsykolog Heidi Agerkvists bud på, hvordan du giver dine børn et godt forhold til hinanden.

Læs også: Har dit barn en stressende hverdag? Sådan giver du mere ro til dit barn

Del artiklen

Vil du høre mere om lektiehjælp?

  • Styrk dit barns trivsel og motivation

  • 100% fokus på dit barns unikke behov

Du vil måske også synes om

Dårlig trivsel: Se tegnene hos barnet
Dårlig trivsel: Se tegnene hos barnet

Lige som voksne, så kan et barn gå igennem en periode, hvor det er i dårlig trivsel. Børn siger det...

Stress: Giv dit barn en roligere hverdag
Stress: Giv dit barn en roligere hverdag

De senere år er der sket en stigning i antallet af børn og unge med symptomer på stress i Danmark. V...

5 Råd der hjælper teenagere til mere selvtillid
5 Råd der hjælper teenagere til mere selvtillid

Teenager og selvtillid: I de svære ungdomsår kan selvtilliden lide et knæk. Den øgede bevidsthed om,...

Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90