Vrede børn: Sådan tackler du det som forælder

Vrede børn: Sådan tackler du det som forælder

Vrede børn: Bandeordene fyger gennem luften, døre bliver smækket, og måske bliver der sparket ud efter ting og mennesker. For bedst at kunne hjælpe, er det vigtigt først at forstå, hvordan vrede kommer til udtryk, og hvordan det adskiller sig fra hysteri. Det er vigtigt at kende forskel, da de to reaktioner kræver vidt forskellige metoder til at håndtere situationerne. 

De vrede børn

Vrede er oftest et udtryk for frustration eller andre indebrændte følelser. Det vil sige en udadrettet demonstration af meget kraftige følelser, som personen er ude af stand til at udtrykke på en mere hensigtsmæssige måde. Altså er vrede en følelse, der skal håndteres med forståelse og ikke straf eller irettesættelse.

De hysteriske børn

Hysteri derimod er ofte et udtryk for et barns behov for at udøve sin vilje på omverdenen. Et vredt barn vil oftest ønske, at du skal gå væk, eller det ønsker din opmærksomhed. Mens et hysterisk barn oftest vil udtrykke misbilligelse uanset, hvad end der forhindrer barnet i at gøre, hvad det ønsker.  

Med denne overfladiske forklaring af vrede kan vi nu tages fat i, hvordan I som forældre bedst håndterer den.

Hvor kommer vreden fra?

Når man står med et individ, især et barn, midt i et vredesudbrud kan det være rigtigt svært at vide, hvad man skal stille op. Faktisk er det næsten umuligt, medmindre man ved, hvad der ligger til grund for udbruddet. For at kunne håndtere vrede børn, er du nødt til først at finde ud af, hvad det bunder i. Er det frustration over manglende evne til at løse en opgave? Er det, fordi du har forsøgt at tvinge barnet i skole, og barnet er bange for det på grund af mobning, uløste opgaver, etc.? Vrede kan komme fra et utal af steder, men meget sjældent er det, der tændte barnet op, den egentlige grund til vreden.

Find ud af, om du er årsagen

Vrede børn bliver ikke vrede ud af ingenting. Det er vigtigt, at du får klarlagt, om du selv spiller en rolle, og i virkeligheden er roden til dit barns vrede. Her menes ikke situationer, hvor du som forælder har irettesat dit barn, og barnet så reagerer frustreret. I stedet menes der eksempelvis, at du som forælder virker bekymret eller presset f.eks. omkring økonomi, job, ægteskab etc. Dette kan nemlig afspejle sig hos dit barn som usikkerhed, hvilket kan komme til udtryk som vredesudbrud.

Du må tage imod slagene 

Er årsagen dog noget, du ikke direkte har kontrol over, kan du påtage dig en rolle som ”boksebold” for dit barn. Det vil sige, at du bliver en tryg base, hvor barnet kan udtrykke sin frustration og få den støtte og forståelse, barnet har brug for. Min personlige erfaring er, at der særligt er et greb, der hjælper ufatteligt godt. Det betyder nemlig rigtigt meget for vrede børn at få at vide, at det er okay at være vred eller ked af det, selv over små ting som skoleopgaver.
 

Sådan kan du hjælpe vrede børn

Er vredesudbruddet i fuldt flor, så er din primære opgave at være der for barnet og forsøge at få barnet ned på jorden igen. Det gør du ved at være til stede og lytte til barnet og give udtryk for, at du forstår vreden. Men samtidig på en rolig måde forklare, det ikke er i orden at udtrykke vreden på en voldsom måde.
 

Når I begge er kørt op

Kombinationen af vrede børn og vrede forældre er sprængfarlig. Skulle det hænde, at både du og dit barn er vrede, så er det eneste at gøre at tage både dig og barnet ud af situationen og give jer begge en time out. Når I begge er kølet af, så er det nemmere at komme frem til, hvorfor I begge var vrede. Derefter kan I håndtere konflikten hensigtsmæssigt og forvandle den fra en negativ oplevelse til en positiv oplevelse.

Det skal du IKKE sige til vrede børn 

Mit sidste råd er, ALDRIG NOGENSINDE at bede et barn eller andet individ, som er vredt, om at slappe af eller tælle til ti. Medmindre du ved, at individet vil være modtagelig over for sådan et forslag. Ellers er der garanti for, at resultatet af rådet er negativt.
 

Indlægget er skrevet af Daniel Ramfeldt, lektiehjælper hos Gotutor. Han har stor erfaring med indlæring for børn og unge med særlige behov; blandt andet gennem sine 5 år som elev på en specialskole, hvor vredeshåndtering var en af problemstillingerne for ham og de andre elever.
 

Du kan læse mere om vrede børn og vredeshåndtering på BUPL’s side Boernogunge.dk

Viser dit barn tegn på angst? Her kan du se 10 typiske symptomer

Del artiklen

Vil du høre mere om lektiehjælp?

  • Styrk dit barns trivsel og motivation

  • 100% fokus på dit barns unikke behov

Du vil måske også synes om

Dårlig trivsel: Se tegnene hos barnet
Dårlig trivsel: Se tegnene hos barnet

Lige som voksne, så kan et barn gå igennem en periode, hvor det er i dårlig trivsel. Børn siger det...

Stress: Giv dit barn en roligere hverdag
Stress: Giv dit barn en roligere hverdag

De senere år er der sket en stigning i antallet af børn og unge med symptomer på stress i Danmark. V...

Kirsten B. 08-03-2019
5 Råd der hjælper teenagere til mere selvtillid
5 Råd der hjælper teenagere til mere selvtillid

Teenager og selvtillid: I de svære ungdomsår kan selvtilliden lide et knæk. Den øgede bevidsthed om,...

Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90

Bliv ringet op i dag

Hør, hvad vi kan gøre for dit barn