10 tegn på, at dit barn har angst

Af Ruben Samuel Sørensen 08-08-2018
10 tegn på, at dit barn har angst

Angst er en af de mest normale psykiske lidelser hos børn og unge. Desværre kan det have mange konsekvenser for barnet, hvis ikke det bliver opdaget og behandlet. Dette går ud over barnets sociale liv og faglighed. Nedenfor får du en guide til, hvordan du i god tid kan blive opmærksom på om dit barn har angst.

1. Dårlige præstationer i skolen

Hvis du fornemmer, at dit barn er langt bagefter i niveau i forhold til de andre børn, kan det være, at dit barn bliver hæmmet af angst. Dette kan skyldes flere ting. De mest almindelige er, at barnet med angst har svært ved at koncentrere sig. Barnet er endvidere bange for at række hånden op, hvilket sænker indlæringen, da de spørgsmål barnet måtte have ikke bliver besvaret løbende af klasselærerne.

2. Barnets fokus

Hvis dit barn hele tiden bekymre sig om, hvornår det bliver hentet i dag, er det svært at koncentrere sig. De mange bekymringer om potentielle farer optager simpelthen alt barnets fokus. Derfor er der ikke plads til ny læring.

3. Dagdrømmeri

Angste børn kan virke meget stille og generte. Det kan lade til, at de sidder og dagdrømmer, men det gør de ikke. I virkeligheden er de fuldt optaget af alle deres problemer og bekymringer.

4. Fysiske tegn

Alt fra høj puls til maveonde eller hovedpine kan være tegn på, at dit barn lider af angst. Her skal du selvfølgelig snakke med en læge som kan afklare, om det er angst eller en fysisk sygdom. Mange gange vil det blot være fordi, at barnet er dårlig af andre årsager.

5. Problemer med at sove om natten

De fleste kender det, når det er mørkt og man hører en mærkelig lyd ved vinduet og bliver bange. Denne følelse kan angste børn have hver nat, hvilket kan føre til, at barnet har svært ved at sove. Barnet kan desuden også samle alle sine tanker sammen til om aftenen, hvor de bliver svære at slippe, før barnet falder i søvn.

6. Svært ved at få venner

Det nemmeste forsvar når man har angst er at isolere sig. Dette skyldes, at barnet simpelthen er bange for de situationer, hvor man normalt får venner. Det kan være alt fra, at barnet ikke tør gå hen og snakke med en klassekammerat til ikke at turde at have venner på besøg eller at være på besøg hos dem.

7. Meget fravær

Et andet forsvar mod angst er at blive væk fra skolen, fordi at det simpelthen er for uoverskueligt med de mange problemer og bekymringer. Dette er som forælder vigtigt at være opmærksom på. Jo flere gange det sker, desto sværere bliver det nemlig for barnet at vende tilbage til skolen. Derfor kan det starte en ond cirkel.

8. Træt, trist og energiforladt

Generelt kan et barn med angst virke træt og energiforladt. Dette skyldes, at barnet bruger meget energi på sine bekymringer. Tristhed kommer også ofte til udtryk da alle bekymringerne ofte er en hård mundfuld. Dette kan man mærkes, når barnet begynder at græde, uden at man som forældre som udgangspunkt ved hvorfor.

9. Perfektionisme

Perfektionisme hos børn med angst kan komme til udtryk ved, at de bruger unormal meget tid på at lave deres lektier. Dette sker fordi at de er meget detaljeorienteret og derfor tager det lang tid. De er meget bange for at fejle og derfor skal hvert eneste element i lektierne dobbelttjekkes igen og igen.

10. Stiller mange spørgsmål

Et barn med angst vil ofte stille unaturligt mange spørgsmål for at opnå beroligelse. Dette vil ofte være spørgsmål som “hvad nu hvis?” Barnet kan endvidere være meget diskutionslystent, hvis barnet vil undgå specifikke situtioner.

Kilder

http://psy.au.dk/cebu/

http://www.skoleborn.dk/

Mød forfatteren:

Billede af

Ruben er direktør og medejer af GoTutor. Ruben har en baggrund som underviser / lektiehjælper på HHX og universitetsniveau og har arbejdet i mange år som analysedirektør i marketingbranchen. At Ruben er en del af GoTutor skyldes hans ønske om at gøre en forskel for elever og give dem skoleglæde.

Søger du privat lektiehjælp?

  • GoTutor er Danmarks bedst anmeldte

  • Mange års erfaring og en del af Egmont

  • Trænede og uddannede undervisere

  • Fast lav pris og fair vilkår


Eller kontakt os på: info@gotutor.dk

Du vil måske også synes om

Skilsmisse - En guide til, hvordan du imødekommer dit barns behov i skilsmissen
Skilsmisse - En guide til, hvordan du imødekommer dit barns behov i skilsmissen

Du står midt i en skilsmisse, og der er ingen tvivl om, at det ikke er let. Der er typisk tungtvejen...

Rebecca Rasmussen 06-09-2023
Separationsangst - hjælp dit barn med at få bugt med frygten
Separationsangst - hjælp dit barn med at få bugt med frygten

Læs her om separationsangst samt hvad du skal være opmærksom på, hvis du mistænker, at dit barn lide...

Laura Norén 22-08-2023
Sommerferie og skolefri: Slip din studiestress, og hold ferie!
Sommerferie og skolefri: Slip din studiestress, og hold ferie!

Sommeren har officielt ramt Danmark! Studenterne har kørt deres sejrsrunde, temperaturen har rundet...

Ruben Samuel Sørensen 20-07-2017
Lad os tale sammen

Vi er klar til at svare på dine spørgsmål.
Ring til os på:

71 99 71 90